Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Šport

Británia investuje viac financií do olympijských športov

Oficiálna knižná publikácia k LOH 2012 v Londýne Foto: TASR/Martin Baumann

Krajina tak reaguje na tohtoročnú medailovú žatvu na domácich hrách. Dotácie sa celkovo zvýšia o päť percent.

Londýn 18. decembra (TASR) - Veľká Británia sa rozhodla investovať viac peňazí do svojho programu podpory olympijských športov v snahe prekonať na OH 2016 v Rio de Janeiro medailovú žatvu z tohtoročnej domácej olympiády v Londýne.

V ďalšom štvorročnom cykle dostanú olympijské športy v Británii od vlády a z výnosov lotérií spolu 276 miliónov libier, čo je nárast o päť percent. Cieľom je získať v Riu aspoň 66 medailí, teda o jednu viac ako v Londýne. "Chceme sa stať prvou krajinou, ktorá bude na nasledujúcich olympijských i paralympijských hrách úspešnejšou, ako na tých domácich," cituje agentúra AP šéfku exekutívy strešnej organizácie britského športu UK Sport Liz Nichollovú.

Veľká Británia obsadila na hrách v Londýne tretie miesto v počte zlatých medailí (29) za USA a Čínou a štvrté miesto v celkovom počte cenných kovov (65) za USA, Čínou a Ruskom.

Najúspešnejšie britské športy z Londýna cyklistika a veslovanie dostanú po 30 miliónov libier, najviac si polepší box s podporou o 4,25 milióna vyššou ako doteraz. Plávanie, ktoré v tomto roku zaostalo za očakávaním, dostane naopak o takmer 4 milióny menej. Na Ostrovoch málo populárne športy basketbal, hádzaná, zápasenie a stolný tenis dokonca nedostanú žiadnu dotáciu.

Výrazným spôsobom, až o 43 percent, vzrastie aj podpora paralympionikov, ktorí pred Riom môžu počítať s podporou vo výške 70,2 milióna libier.