Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Britský denník informoval o dopingu plavcov v Rusku, FINA žiada dôkazy

Na archívnej snímke Julia Jefimovová Foto: TASR/AP

Zatiaľ posledným dopingovým prípadom v ruskom plávaní je majsterka sveta na 100 m prsia Julija Jefimovová.

Lausanne 23. marca (TASR) - Medzinárodná plavecká federácia (FINA) oznámila, že si vyžiada dôkazy o systematickom dopingu v Rusku, o ktorom informovali The Times.

Britský denník vo svojom stredajšom vydaní priniesol správy, že počet dopujúcich ruských plavcov je vyšší ako sa verejnosť v skutočnosti dozvie. Periodikum má údajne dôkazy o tom, že výsledky testov sú aj u plavcov modifikované a zmanipulované. "Sergej Portugalov, šéf Ruskej federácie atletických lekárskych komisií a doktor, ktorý má na svedomí škandál v atletike, nútil k dopingu aj plavcov," píše Times.

FINA chce od denníka, aby uviedol zdroj informácií. Reportáž sa opiera o vyhlásenia nemenovaného svedka, ktorý zo strachu pred zverejnením identity odmietol prezradiť svoju totožnosť. "Vyšetríme každý prípad, ktorý má reálne základy. Zatiaľ nemáme informácie o rozšírenom dopingu v Rusku," uvádza sa v stanovisku FINA.

Zatiaľ posledným dopingovým prípadom v ruskom plávaní je majsterka sveta na 100 m prsia Julija Jefimovová. Bronzová olympijská medailistka z Londýna 2012 a štvornásobná svetová šampiónka mala pozitívny test na meldónium. V jej prípade ide o druhú recidívu, už predtým si odpykala 16-mesačný dištanc za anabolické steroidy. Teraz jej ako jednej z favoritiek na olympijské zlato z Ria na prsiarskej stovke hrozí doživotný dištanc.