Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

BRONZ NA MAJSTROVSTVÁCH EURÓPY: V Srbsku triumfovala D. Balciarová

Karatistka Dorota Balciarová na európskom šampionáte v Srbsku v máji 2018. Foto: Facebook/Sport&Karate Center

Cesta Balciarovej, členky VŠC Dukla Banská Bystrica, viedla k bronzu cez štyri vyhraté a len jeden prehratý zápas.

Novi Sad 12. mája (TASR) - Na 53. majstrovstvách Európy v srbskom Novom Sade vybojovala pre slovenské karate Dorota Balciarová bronz. V súbornom cvičení kata zdolala v rozhodujúcom zápase Češku Veroniku Miškovú 4:1. K bronzu málo chýbalo aj Dominikovi Imrichovi v kumite do 60 kg, keď podľahol Lotyšovi Kalvisovi Kalninsovi 0:2 a obsadil 5. priečku. Ďalšie cenné umiestenia v hale Vojvodina dosiahli v kumite do 68 kg siedma Miroslava Kopúňová a rovnaké umiestenie patrilo v športovom zápase aj družstvu žien.

Balciarová si proti Miškovej verila. "S Češkou som už v minulosti trikrát bola úspešná, dva razy nie, myslím si, že to bude dosť vyrovnané," skonštatovala ešte pred súbojom. "Verím si však, aj proti Sanchezovej som príliš nezaostávala."

Cesta Balciarovej, členky VŠC Dukla Banská Bystrica, viedla k bronzu cez štyri vyhraté a len jeden prehratý zápas. V 1. kole si poradila so Sprengerovou z Lichtenštajnska 5:0, v druhom rovnakým pomerom zdolala Tahirovičovú z Bosny a Hercegoviny. V 3. kole na ňu nestačila po víťazstve 4:1 Jovanosková z Macedónska. Prehrala až v boji o postup do finále 0:5 s viacnásobnou majsterkou Európy Španielkou Sanchezovou 0:5, nakoniec zdolala Češku Miškovú 4:1 a radovala sa z bronzu.

V kolónke doterajších úspechov mala Balciarová 1. miesto spred dvoch rokov na turnaji Premier League v brazílskej Fortaleze, 7. skončila v rovnakom roku na MS v rakúskom Linzi. Viacero umiestení na stupňoch víťazov dosiahla v mládežníckom veku, strieborná bola v roku 2015 na ME, v roku 2013 rovnako druhá na MS. Štyri bronzové medaily v perióde rokov 2009 až 2013 ju zdobili na ME o MS, kadetské tituly majsterky Európy získala nepretržite v rokoch 2009 v Paríži, 2010 v tureckom Izmire a 2011 v srbskom Novom Sade.

Historická zbierka slovenského karate sa na ME po bronze Balciarovej rozšírila už na 37 medailí (6-9-22). V kata žien sa na vzácny kov čakalo dlho, pred Balciarovou bola bronzová v roku 2010 v Aténach Barbora Bosnyáková, v roku 2008 v Talline Kristína Grmanová, do roku 2003 sa o tri vzácne kovy v kata s dvoma zlatými v Helsinkách'95, Paríži'96 a jedným bronzom v Brémach'2003 postarala Marcela Remiašová.