Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bronzová duatlonistka P. Fašungová s premiérovou bravúrou medzi ženami

Na snímke Petra Fašungová pózuje s bronzovou medailou. Foto: TASR/Dušan Hein

Momentálne Petra Fašungová končí magisterské štúdium na FTVŠ v Bratislave, o mesiac na ňu čakajú štátnice a na Dukle by mala podpísať profesionálnu zmluvu.

Banská Bystrica 16. apríla (TASR) - Petra Fašungová trhala zo stromu poznania. Na ME v holandskom Horste sa v nedeľu ovenčila premiérovou seniorskou medailou, bronzom v duatlonovom šprinte.

Aj keď vlani zažiarila na MS i ME v kategórii do 23 rokov, do krajiny tulipánov cestovala autom s trénerom Marekom Vojníkom trochu v neistote. Sily premiérovo sa presadiť medzi ženami jej dodala nutnosť skončiť do 6. mieste, aby sa jej vynaložené náklady vrátili a zrodil sa bronz, ktorým sama seba milo prekvapila.

"Naozaj som sa prekvapila výsledkom, veď som prvý rok v 'elite' kategórii, aj príprava sa mi preto výrazne zmenila. Som rada, že sa takto odzrkadlila a že som so ženskou špičkou stíhala. Možno aj preto, že som v príprave spávala 24 dní v hypoxickej miestnosti. Nedostatok kyslíka simulujúcich takmer trojtisícovú nadmorskú výšku nie je nič príjemné, rána sú náročné, zobúdzate sa akoby po preflámovanej noci s krátkym spánkom. Bolí vás hlava, máte tlak v očiach, preto treba celé tréningy citlivo prispôsobiť."

Prechod do ženskej kategórie nebýva ľahký a Petra Fašungová si v príprave veľa odtrpela. "Tvrdšie som trénovala, no za favoritku sa ani zďaleka nepovažovala, aj keď som v kategórii do 23 rokov vyčnievala. Sprevádzala ma malá dušička a neistota, ako to dopadne. Pred sezónou som zmenila dres, prišla som do Dukly, kde som našla výborné podmienky s novým trénerom Marekom Vojníkom."

Blížia sa majstrovstvá sveta, v máji v španielskom Pontevedre. "Radšej som opatrná, bez očakávaní, s úmyslom vydať zo seba maximum. Umiestenie okolo 10. miesta by bolo pekné, otázka však stojí inak, či tam vôbec vycestujem. Všetko závisí od Slovenskej triatlonovej únie a jej podpory, alebo pocestujem za vlastné s tým, že budem musieť skončiť do určitého miesta, či do šestky, alebo desiatky, to momentálne vôbec neviem."

Petra Fašungová vynikla v športe, ktorý je vlastne triatlonom bez plávania. "Je to trojboj s dvoma disciplínami, dvakrát behom, dlhším a kratším, a cyklistikou. Mne osobne najviac imponuje beh, je to moja dominantná disciplína, aj keď na ME o bronze rozhodol podľa mňa bicykel. Duatlonový šprint mi teraz na začiatku prípravy na ME výborne zapasoval, postupne mi však vyhovuje, keď sa trate predlžujú, treba len na ne poctivo natrénovať."

Momentálne Petra Fašungová končí magisterské štúdium na FTVŠ v Bratislave, o mesiac na ňu čakajú štátnice a na Dukle by mala podpísať profesionálnu zmluvu, zatiaľ pôsobí na dohodu. "Na konci mája by som rada štartovala na MS v krátkom duatlone, medzitým sa objavím niekde na Slovensku, hosťujem aj vo francúzskom klube Evreux AC Triathlon, kde budem taktiež štartovať," upresňovala plány.



Tréner Marek Vojník dostal do vienka pekný darček. S Petrou Fašungovou sa zaoberá šiesty mesiac a už zberal medailové ovocie v elitnej kategórii. "V príprave sme uprednostňovali Banskú Bystricu, za cyklistikou sa Petra pobrala za vlastné na Mallorku. Po prehodnotení minulého roku nám vyšlo jednoznačne, že do bicykla musíme vložiť viac objemu. Peťa je výborná bežkyňa, je cieľavedomá, s veľkou perspektívou. Prvýkrát štartovala medzi ženami a budúcnosť si narysovala veľmi sľubne. Závisí od podmienok, či sa bude neustále zlepšovať. Trebárs v behu by mohla vyniknúť v rôznych disciplínach a urobiť pekný atletický výsledok, napríklad v maratóne, alebo na desiatke. Na ME sme vycestovali na vlastné náklady a nutne potrebovali dobré umiestenie, aby nám ich nahradili. Nie sme olympijská disciplína, aj peňazí v Slovenskej triatlonovej únii nie je veľa. Mohlo sa stať, že by sme museli oželieť 850 eur, ak by nám šampionát nevyšiel."

Petru Fašungovú láka aj maratón a ako povedala, najmä šanca splniť limit na olympijské hry. "Rio asi nestihnem, no potom sa možno o olympijský limit aj pokúsim. Presedlať na olympijský triatlon vylučujem, hlavne preto, že na technickú disciplínu plávanie je pre mňa už neskoro."