Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Budapešť sa definitívne rozhodla, že odstúpi od kandidatúry na OH 2024

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V hre o OH 2024 tak zostávajú Los Angeles a Paríž.

Budapešť 1. marca (TASR) - Poslanci zastupiteľstva maďarského hlavného mesta v stredu na mimoriadnej schôdzi definitívne rozhodli, že Budapešť odstúpi od kandidatúry na usporiadanie olympijských hier v roku 2024, informovala agentúra MTI.

Zastupiteľstvo rozhodovalo o návrhu starostu Istvána Tarlósa, jeho zástupcu Gábora Bagdyho a všetkých poslancov za stranu Fidesz. Za zrušenie kandidatúry hlasovalo 22 poslancov, šiesti boli proti.

Po tomto rozhodnutí zastupiteľstvo spolu s Maďarským olympijským výborom zruší vlaňajšie uznesenie o kandidatúre. Dôvodom odstúpenia je skutočnosť, že sa narušila politická jednota k tejto otázke.

Hnutie Momentum 17. februára odovzdalo volebnej kancelárii hlavného mesta petíciu s 266.151 podpismi na vypísanie referenda o kandidatúre.

Premiéra Viktor Orbán, predseda MOB Zsolt Borkai a starosta Tarlósom minulý týždeň v stredu rozhodli, že Maďarsko odstúpi od kandidatúry, pretože pre krajinu by uchádzanie sa o možnosť usporiadania hier bola veľkou stratou prestíže.

V hre o OH 2024 tak zostávajú Los Angeles a Paríž. O tom, ktoré mesto napokon usporiada vrcholné podujatie, rozhodne Medzinárodný olympijský výbor v septembri 2017.