Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Budúcnosť Bokroša aj projektu SR 20 je otvorená, uvažuje sa o 18-ke

Na archívnej snímke Ernest Bokroš. Foto: TASR - Martin Palkovič

Bokrošov kontrakt vyprší 30. apríla.

Bratislava 23. januára (TASR) - Budúcnosť trénera slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Ernesta Bokroša, ako aj projektu HK Orange 20 je otvorená. Generálny manažér reprezentácií SR Miroslav Šatan to uviedol po stredajšom zasadnutí výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), na ktorom sa hodnotilo účinkovanie na uplynulých MS tejto vekovej kategórie v Kanade.

Slovenská "dvadsiatka" obsadila na šampionáte v mestách Vancouver a Victoria ôsme miesto, keď vo štvrťfinále nestačila na ruských rovesníkov 3:8. Bokroš, ktorý vedie juniorskú reprezentáciu od začiatku sezóny 2011/2012 a v ročníku 2014/2015 ju priviedol k bronzovým medailám, predložil exekutíve SZĽH kompletnú hodnotiacu správu.



Bokrošov kontrakt vyprší 30. apríla. "Dovtedy absolvuje turnaj s 19-kami. V stredu nebol predmet rokovania, či skončí, alebo bude pokračovať. Bude sa to riešiť až na ďalšiu sezónu," povedal Šatan, ktorý potvrdil informácie, že sa uvažuje o prechode z projektu "dvadsiatky" k vekovej kategórii do 18 rokov: "Je verejné tajomstvo, že sa o tom bavíme. Dlhodobo je plán nahradiť projekt 20-ročných projektom 18-ročných. Už sa o tom veľa diskutovalo, ľudia dostanú úlohy, aby preverili možnosti fungovania 18-ky. Možno na nasledujúcom výkonnom výbore sa bude hlasovať. Je to názor viacerých odborníkov, aj z môjho pohľadu by to bolo veľkým plusom pre vývoj hráčov."

HK Orange 20 odohral v prvej časti sezóny zápasy v Tipsport Lige i druhej najvyššej súťaži. V prípade vzniku projektu "18" by jeho úlohu mohli čiastočne suplovať samotné kluby TL. "Veľmi by sme potrebovali spoluprácu klubov a Pro-Hokeja, aby umožnili dvom hokejistom nielen byť na súpiske, ale aj hrávať. To by mohla byť náhrada za projekt 20-ročných," vysvetlil Šatan.

Majstrovstvá sveta v Kanade mali dohru, keď hráči Martin Pospíšil a Miloš Fafrák na sociálnej sieti kritizovali prácu kouča a manažéra Romana Ulehlu. Bokroš sa ku kauze vyjadril na tlačovej konferencii začiatkom januára a v stredu na ňu zareagoval aj výkonný výbor. Ten spoločne s reprezentačnými trénermi vydal spoločné stanovisko a pripraví štatút reprezentanta, ktorý vymedzí práva a povinnosti hokejistov národného tímu. Zároveň pripraví mediálny tréning mužstva do 18 rokov pred MS. Hráči všetkých vekových kategórii budú môcť vyplniť dotazník a interne ho odoslať vedeniu SZĽH.

"Rozprával som sa s agentmi oboch hráčov, aj s Fafrákom, aj s členmi realizačného tímu. Urobili sme si obraz. Hráči nemôžu mať právo verejne kritizovať trénerov, týmto systémom nemôžeme ísť ďalej. Ani na reprezentačnom oddelení to nemôžeme tolerovať, lebo to je precedens do budúcnosti. Nemôžeme mať po každej nominácii internetový lynč a tréneri sa budú báť robiť nominácie. Je to slepá ulička a je to problém už aj v kluboch," zdôraznil Šatan. Generálneho manažéra zo športového hľadiska neprekvapil výsledok Slovenska na šampionáte: "Okolo tohto mužstva bolo pred dvoma rokmi veľké haló, nie veľmi to pomohlo. 'Dvadsiatka' takmer každoročne končí vo štvrťfinále. Sám som očakával, že obsadí štvrté miesto v skupine a vypadne vo štvrťfinále. Možno hráči mali väčšie očakávania a ventilovala sa frustrácia, čím sa znehodnocovala práca realizačného tímu. Tréneri sú zodpovední za výsledok, kto bude hrať a akým systémom sa bude hrať."