Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bulutová má nezrovnalosti v biologickom pase, vyšetruje ju IAAF

Turecké bežkyne Asli Čakirová-Alptekinová (vpravo) a Gamze Bulutová. Foto: TASR/AP

Na olympiáde v Londýne skončila druhá za krajankou Asli Cakirovou-Alptekinovou, ktorú však medzičasom za doping suspendovali na osem rokov a o zlato spod piatich kruhov prišla.

Ankara 7. marca (TASR) - Tureckú strednotratiarku Gamze Bulutovú vyšetruje Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) z možného porušenia dopingových pravidiel. Turecká asociácia potvrdila, že strieborná medailistka z OH 2012 v Londýne v behu na 1500 m má nezrovnalosti v biologickom pase.

IAAF vyzvala Bulutovú na vysvetlenie situácie, suspendácia jej zatiaľ nehrozí. Na olympiáde v Londýne skončila druhá za krajankou Asli Cakirovou-Alptekinovou, ktorú však medzičasom za doping suspendovali na osem rokov a o zlato spod piatich kruhov prišla. Bulutovej mali dodatočne udeliť prvé miesto, podozrenia však tento proces odkladajú.

Na rozdiel od klasických dopingových testov, ktoré skúmajú okamžité hodnoty nedovolených látok v tele športovca, biologické pasy fungujú na princípe dlhodobého sledovania hodnôt v krvi a moči.

Bulutová je piatou účastníčkou londýnskeho finále na 1500 m, ktorú vyšetrujú v súvislosti s dopingom.