Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kučová prehrala pri premiére na US Open s Petkovičovou

Slovenská tenistka Kristína Kučová. Foto: TASR/AP

Kučovej nevyšiel úvod zápasu s Petkovičovou, keď v druhom geme stratila podanie a Nemka si po potvrdení brejku vybudovala náskok 3:0.'

New York 29. augusta (TASR) - Slovenská tenistka Kristína Kučová neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Pri premiére v hlavnej súťaži v New Yorku prehrala s Nemkou Andreou Petkovičovou 6:7 (3), 3:6. Juniorská šampiónka US Open z roku 2007 podala bojovný výkon, v koncovkách setov však mala navrch rodáčka z bosnianskej Tuzly, ktorá bola v minulosti v elitnej svetovej desiatke.

Kučovej nevyšiel úvod zápasu s Petkovičovou, keď v druhom geme stratila podanie a Nemka si po potvrdení brejku vybudovala náskok 3:0. Slovenka v ďalších minútach vyrovnala na 4:4, v desiatom geme odvrátila setbal a po brejku v jedenástej hre išla podávať na víťazstvo v sete. Petkovičová si však vynútila tajbrejk, v ktorom slávila úspech. Na začiatku druhého dejstva sa Kučová po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0, Petkovičová však potom získala štyri gemy v rade a zápas dotiahla do úspešného konca.

Kučová označila za hlavnú príčinu prehry nízke percento prvého podania. "Vôbec mi nešiel prvý servis. Nemala som pri ňom potrebnú rýchlosť ani tajming. Musela som ísť takmer stále cez druhé podanie, čo ma stálo veľa síl. Napriek tomu som sa dokázala pozviechať. V prvom sete som dotiahla z 0:3, mala som tam loptičku na 5:4 a za stavu 6:5 som pri vlastnom podaní viedla 30:0. Nevyužila som však šancu získať prvý set vo svoj prospech. Tam sa to celé lámalo, možno som nezahrala dobre takticky. Aj v druhom sete som mala gembaly, no nevyužila som ich. Súperka mala viac síl a sama si to uhrala. Napriek prehre si vážim, že som mohla hrať na US Open prvýkrát v hlavnej súťaži, bola to pre mňa cenná skúsenosť. S americkou sériou som spokojná, veď v Montreale som postúpila až do semifinále a vo svetovom rebríčku so už v prvej sedemdesiatke," povedala pre TASR mladšia zo sestier Kučových.

Schmiedlová prehrala v 1. kole dvojhry so Sevastovovou

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Lotyške Anastasiji Sevastovovej podľahla 3:6, 3:6. V New Yorku tak zavŕšila tohtoročné waterloo na podujatiach veľkej štvorky. Na úvodnej prekážke stroskotala aj na Australian Open, Roland Garros a vo Wimbledone.

Schmiedlová hneď v úvodnom geme zobrala súperke podanie a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Lotyška však bleskovo vyrovnala na 2:2 a v koncovke setu slávila úspech. O osude druhého dejstva rozhodol Sevastovovej brejk v piatom geme. Pobaltská hráčka nadviazala na triumf nad Schmiedlovou z turnaja v novozélandskom Aucklande z roku 2013. Maximom zverenky trénera Jaroslava Levinského na US Open zostáva 3. kolo z vlaňajška.

Turecká tenistka Cagla Büyükakcayová si ako prvá hráčka zabezpečila postup do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. V úvodnom kole deklasovala domácu Američanku Irinu Falconiovú 6:2, 6:1.

Ďalej ide aj vlaňajšia finalistka Talianka Roberta Vinciová, ktorá v pozícii nasadenej sedmičky zdolala Nemku Annu-Lenu Friedsamovú 6:2, 6:4. Druhá nasadená Friedsamovej krajanka Angelique Kerberová mala na úvod uľahčenú prácu, jej súperka Slovinka Polona Hercogová totiž zápas skrečovala za stavu 0:6, 0:1.

ženy - dvojhra - 1. kolo:

Andrea Petkovičová (Nem.) - Kristína KUČOVÁ (SR) 7:6 (3), 6:3
Anastasija Sevastovová (Lot.) - Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) 6:3, 6:3
Shelby Rogers (USA) - Sara Erraniová (27-Tal.) 6:4, 7:6 (3)
Svetlana Kuznecovová (9-Rus.) - Francesca Schiavoneová (Tal.) 6:1, 6:2
Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) - Alizé Cornetová (Fr.) 6:4, 6:1
Christina McHaleová (USA) - Mona Barthelová (Nem.) 6:2, 6:2
Angelique Kerberová (2-Nem.) - Polona Hercogová (Slov.) 6:0, 1:0 - skreč
Petra Kvitová (14-ČR) - Jelena Ostapenková (Lot.) 7:5, 6:3
Belinda Bencicová (24-Švajč.) - Samantha Crawfordová (USA) 6:7 (6), 6:3, 6:4
Caroline Wozniacka (Dán.) - Taylor Townsendová (USA) 4:6, 6:3, 6:4
Roberta Vinciová (7-Tal.) - Anna-Lena Friedsamová (Nem.) 6:2, 6:4
Carina Witthöftová (Nem.) - Misaki Doiová (30-Jap.) 6:4, 6:1
Cagla Büyükakcayová (Tur.) - Irina Falconiová (USA) 6:2, 6:1