Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bývalý prezident FIFA Sepp Blatter dnes oslavuje osemdesiatku

Sepp Blatter máva delegátom kongresu po jeho znovuzvolení na post prezidenta FIFA v Zürichu 29. mája 2015. Foto: TASR/AP

Blatter sa narodil 10. marca 1936 v meste Visp. Je vyštudovaný právnik a bývalý amatérsky futbalista.

Zürich 10. marca (TASR) - Štvrtkové životné jubileum 80 rokov Joseph Blatter ako úradujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) už neoslávi, hoci pôvodne mohol. Aj pre rozsiahly korupčný škandál musel Švajčiar uvoľniť trón pre najmocnejšieho muža svetového futbalu necelý rok potom, ako ho zvolili piatykrát za sebou na štvorročné obdobie. Nevydržal, zmietla ho korupcia, za ktorú od Etickej komisie FIFA dostal šesťročný trest a vo funkcii ho na februárovom mimoriadnom kongrese FIFA nahradil krajan Gianni Infantino.

Joseph Blatter (uprostred), prezident UEFA Michael Platini a nemecká futbalová legenda Franz Beckenbauer.
Foto: TASR/AP


Josep Blatter a ruský minister športu Vitalij Mutko na brífingu pred novinármi v Moskve 30. septembra 2012.
Foto: TASR/AP


Blatter sa narodil 10. marca 1936 v meste Visp. Je vyštudovaný právnik a bývalý amatérsky futbalista. Vo FIFA bol od roku 1975. Ešte predtým, od roku 1964, pracoval ako generálny sekretár Švajčiarskeho hokejového zväzu. V rokoch 1972 až 1976 bol ako riaditeľ propagácie v spoločnosti Longines nápomocný s organizáciou letných olympijských hier. V rokoch 1975 až 1981 pracoval ako technický riaditeľ FIFA, v rokoch 1981 až 1998 bol jej generálnym sekretárom.

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo), Sepp Blatter a nemecká kancelárka Angela Merkelobá sledujú záverečný ceremoniál pred finálovým zápasom MS vo futbale Argentína - Nemecko v brazílskom Riu de Janeiro 13. júla 2014.
Foto: FOTO TASR/AP


Joseph Blatter reční na galavečere slávnostného vyhlásenia ankety Zlatá lopta v Zürichu 13. januára 2014.
Foto: TASR/AP


Sepp Blatter (vľavo) a francúzsky herec s ruským pasom Gérard Depardieu (vpravo) prichádzajú na galavečer slávnostného vyhlásenia ankety Zlatá lopta pre najlepšieho futbalistu roka 2012 vo švajčiarskom Zürichu v pondelok 7. januára 2013.
Foto: TASR/AP


V roku 1998 sa stal ôsmym prezidentom FIFA v jej dejinách a vydržal až do februára 2016. Svoj post obhájil vo voľbách v roku 1998 proti Švédovi Lennartovi Johanssonovi, v roku 2002 zdolal Kamerunčana Issu Hayatoua, v rokoch 2007 a 2011 nemal protikandádta a v roku 2015 mu vzdal jordánsky princ Ali Bin Al Hussein.

Sepp Blatter (vpravo) odovzdáva bronzovú medailu trénerovi Holandska Louisovi van Gaalovi po víťaznom zápase o 3. miesto na MS vo futbale 2014 Brazília - Holandsko na Národnom štadióne v brazílskej Brasilii v sobotu 12. júla 2014.
Foto: FOTO TASR/AP


Sepp Blatter pred zápasom E-skupiny na majstrovstvách sveta vo futbale medzi Hondurasom a Ekvádorom 20. júna 2014 v brazílskom meste Curitiba.
Foto: TASR/AP


Pápež František (uprostred) pózuje s futbalovým dresom, ktorý dostal od prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera (vľavo) na súkromnej audiencii.
Foto: TASR/AP


Propagátor hesla "futbal pre všetkých, všetko pre futbal" zaviedol striedanie kontinentov pri organizácii finálových turnajov MS a bol pri vzniku MS FIFA klubov. Kritici mu vyčítali ignorovanie moderných technológií a najmä netransparentnosť v politike vedúcu ku korupcii, načo napokon aj doplatil.

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a dosluhujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter počas žrebu kvalifikácie o MS 2018 vo futbale v ruskom Petrohrade 25. júla 2015.
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke staronový prezident FIFA Sepp Blatter prijíma gratulácie od viceprezidenta FIFA a prezidenta UEFA Michela Platiniho (vpravo) po jeho znovuzvolení na post prezidenta FIFA v Zürichu 29. mája 2015.
Foto: TASR/AP


Joseph Blatter (vpravo) udelil cenu pre najlepšieho futbalistu sveta za rok 2013 Portugalčanovi Cristianovi Ronaldovi z Realu Madrid.
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke z 20. júla 2015 prezident FIFA Sepp Blatter je zasypaný bankovkami počas tlačovej konferencie v Zürichu.
Foto: TASR/AP