Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Bývalý ukrajinský futbalista a tréner Fomenko zomrel vo veku 75 rokov

Na snímke bývalý tréner ukrajinskej futbalovej reprezentácie Michajlo Fomenko počas tlačovej konferencie pred zápasom kvalifikácie EURO 2016 so Slovenskom v Žiline 7. septembra 2015. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Fomenko hral počas svojej kariéry na pozícii obrancu a bol dôležitou súčasťou Dynama, ktorého trikrát vyhralo ligový titul v sovietskej lige a v roku 1975 aj Pohár víťazov pohárov (PVP).

Kyjev 29. apríla (TASR) - Bývalý futbalista a tréner Dynama Kyjev a neskôr aj kouč ukrajinskej reprezentácie Michajlo Fomenko zomrel vo veku 75 rokov. Kyjevský klub o tom informoval v pondelok na svojej oficiálnej webstránke.

"Smútim spolu so všetkými, ktorí ho mali radi. Spomienka na Michajla Fomenka zostane navždy s nami," uviedol Ihor Surkis, prezident Dynama. Klub nezverejnil podrobnosti o príčine jeho smrti.

Fomenko hral počas svojej kariéry na pozícii obrancu a bol dôležitou súčasťou Dynama, ktorého trikrát vyhralo ligový titul v sovietskej lige a v roku 1975 aj Pohár víťazov pohárov (PVP). V tom istom roku sa ukrajinský tím tešil aj z triumfu v Superpohári UEFA, keď zdolal Bayern Mníchov 3:0.

Bol tiež súčasťou sovietskej reprezentácie, ktorá sa dostala do finále ME v roku 1972 a získala bronz na OH 1976. Ako tréner pomohol Ukrajine kvalifikovať sa na ME 2016 vo Francúzsku, kde jeho tím prehral v základnej C-skupine všetky tri zápasy, postupne s Nemeckom (0:2), Severným Írskom (0:2) a aj s Poľskom (0:1). V sezóne 1992/93, po odčlenení krajiny od Sovietskeho zväzu, trénoval Dynamo a pod jeho taktovkou získalo svoj prvý titul v ukrajinskej lige. Informovala o tom agentúra AP.