Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Čakanie sa skončilo, univerziáda môže odštartovať

Na snímke logo Svetovej zimnej univerziády 2015 na oblečení pre dobrovoľníkov Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zabezpečenie siedmich ton kancelárskeho papiera, 25 veľkokapacitných tlačiarni, 150 kusov mobilných telefónov pre zúčastnené delegácie. Aj to je súčasť príprav blížiaceho sa veľkolepého podujatia.

Osrblie 19. januára (OTS) - 16 rokov čakania je už minulosťou. Svetová zimná univerziáda po tretí krát v histórii otvára svoje brány najlepším akademickým športovcom planéty. Po mesiacoch náročných príprav sa Organizačný výbor univerziády v kompletnom zložení presťahoval do Vysokých Tatier.

Takmer na tri týždne budú jeho prechodným bydliskom hotely na Štrbskom Plese. Z Bratislavy odišli aj dve tony rôznych materiálov, plagátov, techniky. Ale aj 25 veľkokapacitných tlačiarni, 5 nákladných ťahačov so štyridsiatimi autami, dve nákladné autá kancelárskeho vybavenia, vagón oblečenie pre 350 dobrovoľníkov, rozhodcov, členov OV a množstvo ďalších potrebných vecí. Pripraviť sa totiž musia informačné, smerové a dopravné tabule, reklamné plochy v bežeckom areáli a na skokanských mostíkoch, ktorých dĺžka je viac ako 4 kilometre. „Nielen naši ľudia, ale aj množstvo externých spolupracovníkov má 24 hodín denne čo robiť, aby celý areál na Štrbskom Plese aj v Osrblí bol pripravený na 100 percent. Nik sa nebude pýtať na dôvody, ak to tak nebude, takže jednoducho musíme,“ povedal generálny sekretár Organizačného výboru Peter Hamaj.

Okrem iného je potrebné pripraviť a vybaviť akreditačné a mediálne centrá, oficiálne priestory, VIP, zabezpečiť ubytovanie pre viac ako 1000 účastníkov Univerziády, prepraviť takmer 500 športovcov z letísk vo Viedni, Košiciach a v Poprade na Štrbské Pleso, vybudovať a kompletne prestavať priestory na otvárací ceremoniál. Pre zaujímavosť iba na prípravu a uchytenie reklamných plôch je potrebných niekoľko tisíc kusov upevňovacích pások, viac ako desaťtisíc kusov skrutiek. Alebo zabezpečiť sedem ton kancelárskeho papiera či 150 kusov mobilných telefónov pre zúčastnené delegácie. „Veríme, že to fanúšikovia a návštevníci Štrbského Plesa a Osrblia ocenia a uvidia športoviská v plnej kráse,“ dodal Peter Hamaj.
Na snímke maskot a oficiálne oblečenie slovenských športovcov predstavili počas tlačovej konferencie k 27. Svetovej zimnej univerziáde (SZU) Štrbské Pleso - Osrblie v Bratislave 15. januára 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann

V spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovenska, ako oficiálnym dopravcom Univerziády, je pripravená aj špeciálna akcia. Párty vlak Univerziády, ktorý pôjde z Bratislavy do Štrby a odtiaľ potom zubačkou na Štrbské Pleso. Má spoločenský disco vozeň a odvezie do Tatier 280 pozvaných hostí. Aby bol komfort športovcov, partnerov a hostí Univerziády čo najvyšší, budú mať všetci akreditovaní účastníci vo Vysokých Tatrách bezplatnú dopravu v rámci TEŽ a zubačky. Aj prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu Július Dubovský dúfa a verí, že Slovensko v hanbe nezostane. "Podujatie uvidia diváci nielen v Európe, ale vďaka EUROSPORTU na celom svete. Aj preto je Univerziáda významnou šancou prezentácie Slovenska a možnosť zviditeľniť krajinu a univerzitný šport."