Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Čang vyradil na US Open vlaňajšieho finalistu Ruuda: Treba si veriť

Č'-čen Čang, vľavo, z Číny, si podáva ruku s Casperom Ruudom z Nórska po Zhangovom zápase počas druhého kola majstrovstiev USA Open v tenise, v stredu 30. augusta 2023 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Čang zdolal Nóra v piatich setoch 6:4, 5:7, 6:2, 0:6 a 6:2 po troch hodinách a 19 minútach. Hoci Číňan viedol 2:1, v štvrtom sede dostal kanára a zdalo sa, že vlaňajší finalista súboj zvládne.

New York 31. augusta (TASR) - Čínsky tenista Č'-čen Čang sa stal prvým predstaviteľom svojej krajiny, ktorý zdolal hráča z Top5 rebríčka ATP. Dvadsaťšesťročný Čang sa postaral o veľké prekvapenie, keď v 2. kole grandslamového US Open vyradil piateho nasadeného Caspera Ruuda.

Čang zdolal Nóra v piatich setoch 6:4, 5:7, 6:2, 0:6 a 6:2 po troch hodinách a 19 minútach. Hoci Číňan viedol 2:1, v štvrtom sede dostal kanára a zdalo sa, že vlaňajší finalista súboj zvládne. Čang však na niekoľko minút opustil kurt a využil pauzu na toaletu a výmenu dresu. Situácia Ruuda rozhodila a po tom, ako v rozhodujúcom sete prehral svoj prvý servis, sa nahnevane sťažoval rozhodcovi, že nedohliada na časové limity. "Prečo nič neurobíte? Niekedy sa riadite pravidlami, inokedy vám to je jedno," kričal Nór na rozhodcu.

"Bolo to šesť či sedem minút, keď som sa len prechádzal a nič nerobil. Asi som vtedy stratil rytmus, čo je frustrujúce, pretože som bol v tempe, vyhral som štvrtý set a jednoducho som chcel pokračovať," vysvetlil Ruud po zápase. Čang sa chopil šance, v piatom geme opäť brejkol súpera a nakoniec slávil životný triumf. "Treba sa snažiť pokračovať v hre, neustále si veriť a nakoniec sa to dá zvládnuť. Krôčik po krôčiku pôjdem jedno kolo za druhým a uvidíme. Nemôžem myslieť príliš ďaleko, pretože každé kolo je ťažké," citovala Číňana agentúra AP.

Čang, ktorému patrilo pred turnajom 67. miesto vo svetovom rebríčku, sa v treťom kole stretne s Austrálčanom Rinkym Hidžikatom a pokúsi sa prvýkrát v kariére prebojovať do osemfinále grandslamu. Ruud napriek sklamaniu z prehry uznal súperovu kvalitu a vyhlásil, že by mohol postúpiť aj ďalej. "Svojím spôsobom na mňa jeho hra urobila dojem. Ešte mnoho rokov bude hrozba," dodal Nór.