Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Carolina zdolala Islanders, strelila dva góly v priebehu ôsmich sekúnd

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hurricanes stratili na konci prostredného dejstva dvojgólové vedenie.

New York 1. mája (TASR) - Hokejisti Colorada vyhrali v zámorskej NHL na ľade Winnipegu 6:3 a postúpili do semifinále play off Západnej konferencie. V sérii hranej na štyri víťazné zápasy triumfovali 4:1 a v ďalšej fáze narazia na lepšieho z dvojice Dallas a Vegas. Postup z prvého kola si zaistila aj Carolina, ktorá zdolala New York Islanders taktiež 6:3 a 4:1 na zápasy. V semifinále Východnej konferencie ju čaká víťaz základnej časti New York Rangers.

Víťazný gól Colorada strelil v 45. minúte Mikko Rantanen, ktorý neskôr zvýšil na 5:3 a mal aj asistenciu. Presný zásah bol preňho prvý v tomto play off, keď tečoval strelu Devona Toewsa. Ďalší gól pridal z prečíslenia s hviezdnym Nathanom MacKinnonom. Na konečných 6:3 upravil dve sekundy pred koncom do prázdnej bránky Josh Manson. Brankár Alexandar Georgijev vykryl 33 striel a mal 94,4-percentnú úspešnosť zákrokov. Ďalší úspešní strelci hostí boli Valerij Ničuškin, Jakov Trenin, a Artturi Lehkonen – ich tím vyhral po úvodnej prehre v play off štyri zápasy v rade.

Hurricanes stratili na konci prostredného dejstva dvojgólové vedenie. Kľúčové pre nich boli následne dva góly v priebehu ôsmich sekúnd – v 45. minúte prišiel najprv víťazný v podaní Jacka Druryho, nadviazal naňho Stefan Noesen. Presný zásah na 4:3 vsietil Drury z ľavého kruhu po zablokovanej strele spoluhráča Bradyho Skjeiho. Ďalší gól padol po kikse brankára hostí Semjona Varlamova, ktorý poslal puk spoza brány priamo do cesty Noesena. Ich nadchádzajúci súper vyradil v úvode play off Washington Capitals so Slovákom Martinom Fehérvárym jasne 4:0 na zápasy.

Boston prehral s Torontom 1:2 po predĺžení a nevyužil tak domáce prostredie na úspešné zakončenie 1. kola play off – v sérii vedie 3:2 na zápasy. Po 146 sekundách extračasu rozhodol Matthew Knies, hostí podržal aj brankár Joseph Woll s 27 zákrokmi a 96,4-percentnou úspešnosťou zákrokov. Hosťom sa podarilo zvíťaziť aj bez ťahúňa Austona Matthewsa, autora najväčšieho počtu gólov v lige v základnej časti (69). Center vynechal pre chorobu aj záverečné dejstvo predošlého zápasu, ktorý jeho tím prehral 1:3.

Domáci ľad na ukončenie 1. kola nevyužil ani Vancouver, ktorý prehral s Nashvillom 1:2 a vedie 3:2 na zápasy. Všetky góly padli v záverečnom dejstve a ako prví skórovali domáci. Vedenie im však vydržalo len zhruba štyri minúty - v presilovke vyrovnal Roman Josi a v 53. minúte zariadil triumf Alexandre Carrier.



1. kolo play off NHL:

štvrťfinále Východnej konferencie:

5. zápasy:

Boston - Toronto 1:2 pp

/stav série: 3:2/



Carolina - NY Islanders 6:3

/stav série: 4:1, Carolina postúpila do semifinále/