Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

CAS zamietol sťažnosť proti SOV, Chmelár: Očakávali sme to

Prezident SOV František Chmelár Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spor si vyžiadal nemalé finančné náklady, obe strany to vyjde na asi 50.000 eur.

Bratislava 14. mája (TASR) – Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne zamietol žalobu štyroch slovenských subjektov (Slovenský futbalový zväz, Slovenský tenisový zväz, Slovenský zväz cyklistiky a Slovenský zväz hádzanej) proti údajnému porušeniu stanov na 44. Valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru (SOV).

Na utorňajšej tlačovej konferencii o tom informoval prezident SOV František Chmelár.

"SOV nepochyboval, že sa to takto skončí. Aj keď čas rozhodovania nebol príjemným obdobím, ale skončilo sa to tak, ako sa skončilo. Ukázalo sa, že pokiaľ existujú nejaké spory vo vnútri, treba hľadať kompromisy na vyriešenie sporov. Štyri subjekty však utekali priamo na CAS, bolo to prekvapujúce," povedal Chmelár a dodal, že SOV nepodnikne v tejto veci ďalšie kroky: "Verím, že sa zväzy z tejto chyby poučili. SOV nebude z tejto kauzy vyvodzovať ďalšie kroky a dôsledky. Myslíme si, že štyri subjekty na to svojím spôsobom doplatili - či morálne alebo finančne. Pre SOV je tým pádom celá kauza ukončená. Rozhodnutie CAS je konečné a už nie je čo ďalej riešiť."

Spor si vyžiadal nemalé finančné náklady, obe strany to vyjde na asi 50.000 eur. "Samozrejme, peniaze budú SOV chýbať a mohli byť použité ináč," uviedol Ľubomír Souček, v SOV poverený na styk s médiami a vzťahy s verejnosťou.

SFZ, STZ, SZC a SZH sa odvolali voči rozhodnutiam 44. Valného zhromaždenia SOV. Dôvodom malo byť nesprávne zloženie pléna VZ SOV v rozpore s Olympijskou chartou, Stanovami SOV a Volebným poriadkom SOV. Na 44. VZ sa zúčastnilo 77 delegátov, pričom 38 z nich zastupovalo olympijské športové zväzy. Podľa nespokojných zväzov sa tým porušili Stanovy SOV a Olympijská charta, keďže nedisponovali nadpolovičnou väčšinou hlasov. Vo voľbách prezidenta SOV zvíťazil Chmelár nad Jánom Filcom pomerom hlasov 53:21.



Štyri slovenské športové zväzy v utorok popoludní zaslali TASR svoje stanovisko k rozhodnutiu CAS, v ktorom sa uvádza. "Rešpektujeme rozhodnutie Medzinárodného športového tribunálu (CAS), ktorý o podstate sporu nerozhodol. Tento nezávislý Medzinárodný športový tribunál mohol spor definitívne ukončiť a rozhodnúť vo veci, ak by SOV dal súhlas. Cieľom nášho podania na športový tribunál bolo vyriešiť aj otázku hlasovacej väčšiny na VZ SOV v súlade s Olympijskou chartou, čo sa aprílovou novelizáciou stanov SOV aj stalo. Na Slovensku napriek tomu naďalej pretrváva stav, ktorý je v rozpore s Olympijskou chartou. Charta pripúšťa existenciu iba 35 olympijských športov so svojimi medzinárodnými športovými federáciami, ktorých členom môže byť iba k nim prislúchajúcich 35 slovenských športových zväzov. U nás ich máme aj po poslednej novelizácii stanov SOV stále 38.“