Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Šport

CAS určil dátum prejednávania odvolaní v prípade Valijevovej

Krasokorčuliarka Ruského olympijského výboru (ROC) Kamila Valijevová v krátkom programe žien počas krasokorčuľovania na ZOH 2022 v Pekingu 15. februára 2022. Foto: TASR/AP

CAS oznámil, že bude prípad riešiť za zatvorenými dverami vo svojom sídle v Lausanne 26. až 29. septembra.

Lausanne 22. júna (TASR) - Športový arbitrážny súd (CAS) vo štvrtok stanovil dátum prejednávania odvolaní, ktoré nasledovali po oslobodení ruskej krasokorčuliarsky Kamily Valijevovej po pozitívnom teste na doping. CAS oznámil, že bude prípad riešiť za zatvorenými dverami vo svojom sídle v Lausanne 26. až 29. septembra.

Na ZOH v Pekingu vo februári 2022 sa vtedy 15-ročná Valijevová stala prvou krasokorčuliarkou, ktorá v olympijskej súťaži predviedla štvorskok, čím pomohla ruskému tímu zabezpečiť si zlato v tímovej súťaži. Nasledujúci deň sa dozvedela, že mala pred olympijskými hrami pozitívny test na trimetazidín, liek používaný na liečbu angíny pectoris, ktorý je však pre športovcov zakázaný, pretože môže zvýšiť vytrvalosť.

V decembri 2022 disciplinárna komisia ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) zistila, že Valijevová nezavinila pozitívny test, a rozhodla sa nepotrestať ju, namiesto toho výsledky testu zrušila. CAS vo štvrtok uviedol, že dostal odvolania voči rozhodnutiu od Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) a samotnej RUSADA proti rozhodnutiu.