Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Časť turistov nebude sledovať otvárací ceremoniál OH2024 bezplatne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - AP

Organizátori plánovali veľkolepý otvárací ceremoniál pre až 600.000 ľudí, z ktorých väčšina by ho sledovala bezplatne z oboch brehov rieky.

Paríž 5. marca (TASR) - Francúzska vláda v utorok oznámila, že časť turistov nebude môcť sledovať otvárací ceremoniál tohtoročných olympijských hier v Paríži zadarmo, hoci to pôvodne sľúbila. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť na podujatí, ktoré sa uskutoční 26. júla na rieke Seina.

Organizátori plánovali veľkolepý otvárací ceremoniál pre až 600.000 ľudí, z ktorých väčšina by ho sledovala bezplatne z oboch brehov rieky. Bezpečnostné a logistické obavy napokon vládu prinútili prehodnotiť ciele.

Minulý mesiac sa celkový počet divákov znížil na približne 300.000. V utorok minister vnútra Gerald Darmanin uviedol, že 104.000 z nich bude mať platené vstupenky s miestami na dolnom brehu rieky a ďalších 222.000 sa bude pozerať zadarmo z horného brehu. Dodal však, že bezplatne si podujatie budú môcť pozrieť iba osoby, ktoré obdržia pozvánky.

"Aby sme zvládli pohyb davu, nemôžeme pustiť všetkých. Z bezpečnostných príčin, najmä dôvodu teroristickej hrozby, sme nútení umožniť vstup zadarmo iba obmedzenému množstvu osôb," uviedol Darmanin podľa AP.

Pozvánky na bezplatný vstup na ceremoniál sa budú prideľovať prostredníctvom kvót vybraným obyvateľom miest, v ktorých sa konajú súťaže, miestnym športovým federáciám a ďalším osobám, ktoré vyberú organizátori alebo ich partneri.