Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Šport

Cenu Jána Popluhára za fair play získal Ladislav Šesták

Slovenská futbalová legenda Ján Popluhár Foto: TASR/Ivan Majerský

Ladislav Šesták vybojoval zisk striebornej medaily na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972, kde pôsobil v úlohe asistenta trénera hádzanárov.

Piešťany 20. júna (TASR) - Klub fair play Slovenského olympijského výboru (KFP SOV) v stredu odovzdal najvyššie ocenenie – Cenu Jána Popluhára za celoživotné pôsobenie v duchu fair play dlhoročnému hádzanárskemu funkcionárovi, metodikovi a úspešnému trénerovi Ladislavovi Šestákovi.

Osemdesiatdvaročný Šesták zaznamenal počas svojej kariéry množstvo výborných úspechov, no nad všetkými vyčnieva zisk striebornej medaily na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972, kde pôsobil v úlohe asistenta trénera. Okrem toho bol aj pri striebornom úspechu na MS 1961 v Dortmunde a s Tatranom Prešov i Červenou hviezdou Bratislava získal československý titul. "Veľmi si to cením, pretože som dostal cenu po futbalistovi storočia, ktorý bol vynikajúci hráč a uznával fair play. Okrem športových výkonov som hráčom vždy prízvukoval, že je dôležité aj to, ako sa správajú," uviedol Šesták počas slávnostného odovzdávania cien KPF SOV za rok 2011 v Kúpeľnej dvorane Kursalonu v Piešťanoch.

Šesták stále pozorne sleduje hádzanú, aj keď v štruktúrach tohto športu už nepôsobí. "Sledujem všetky šampionáty, dokonca som na niekoľkých bol ako turista. No a čakám, že sa Slovensku podarí opäť taký úspech ako za našich čias. Vyzerá to tak, že to bude ešte dlhá cesta, ale verím, že sa to môže zopakovať," dodal Šesták, ktorý po konci trénerskej kariéry pôsobil ako člen predsedníctva Československého zväzu hádzanej a teraz je členom vedenia Klubu fair play SOV. Ocenenie prevzal z rúk členky výkonného výboru Európskeho hnutia fair play (EFPM) Kataríny Ráczovej a predsedníčky Klubu fair play SOV Janky Stašovej.

Kolégium KFP SOV sa rozhodlo udeliť za minulý rok ocenenia aj ďalším deviatim laureátom v troch kategóriách – za príkladný čin, za celoživotné vystupovanie v duchu fair play a za propagáciu myšlienok v duchu fair play. Cenu za propagáciu ducha fair play prevzal dlhoročný novinár Peter Fukatsch. Diplom za celoživotné pôsobenie v duchu fair play prevzali cenu telovýchovný funkcionár a pedagóg Jozef Sliva, niekdajší atlét a člen Olympijského klubu (OK) Nové Zámky Jozef Mesiarkin. Cenu za celoživotné pôsobenie dostali zakladateľ OK Lučenec Jozef Drenko, košický futbalový hráč a neskôr funkcionár Július Kánássy a člen Olympijskej spoločnosti Slovenska Marián Kafka.

Devätnásťročný vodný pólista Stanislav Švec a spoluzakladateľ Kysuckého maratónu Jozef Majerník dostali ocenenie za príkladný čin, keď napriek riziku vlastného zranenia neváhali pomôcť ľuďom v núdzi a zachrániť životy. Posledným oceneným je Ladislav Longauer, ktorý počas cyklistických pretekov v Kamerune zachránil život pretekárovi z Rwandy. "Gratulujem všetkým oceneným. Ste príkladom pre nás všetkých, predovšetkým pre mladú generáciu. Vaše činy sú dôkazom, že v športe nejde len o víťazstvá," povedala Stašová.

Okrem najvyššieho ocenenia – Ceny Jána Popluhára, ktorá je zároveň jedným z výročných ocenení Slovenského olympijského výboru, udeľuje KFP aj čestné uznania a diplomy. Držitelia čestných uznaní si tohto roku prvýkrát prevzali aj sklenenú trofej, ktorá sa bude udeľovať aj v nasledujúcich rokoch.