Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Čepelová a Hantuchová to zvládli, Slovenky sú v semifinále

Slovenský tím po víťaznom zápase Daniely Hantuchovej proti Srbke Vesne Doloncovej. Foto: TASR/Dušan Hein

Slovenky sa v apríli predstavia na pôde Ruska, ktoré si na Olympijskom štadióne v Moskve poradilo s Japonskom 3:2.

Niš 9. februára (vyslaný spravodajca TASR) - Slovenské tenistky sa prebojovali do semifinále svetovej skupiny Pohára federácie, keď v dueli 1. kola vedú v Niši nad domácim Srbskom už 3:1.

O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Mateja Liptáka na tvrdom povrchu v hale Čair sa v záverečnej dvojhre postarala Daniela Hantuchová, keď v dueli tímových dvojok zdolala Vesnu Doloncovú za 75 minút hladko v dvoch setoch 6:3 a 6:2.

V semifinále sa Slovenky 20.-21. apríla predstavia na pôde Ruska, ktoré si na Olympijskom štadióne v Moskve poradilo s Japonskom 3:2.

Po úvodnom dni bol stav zápasu medzi Srbsko a Slovenskom nerozhodný 1:1. Dôležitý druhý bod pridala Jana Čepelová, ktorá si po heroickom výkone poradila so srbskou jednotkou Bojanou Jovanovskou za 3:17 h po trojsetovej dráme 5:7, 7:5 a 11:9.

Čepelová skvele nahradila zranenú slovenskú jednotku Dominiku Cibulkovú a pripísala si na konto jeden z najcennejších triumfov v doterajšej kariére. Slovenky odplatili Srbkám nešťastnú prehru 2:3 z bratislavského NTC z roku 2011 a upravili vzájomnú bilanciu na 3:1. V Niši nadviazali na triumf z belehradskej Arény z roku 2010.

Obrovská dráma so šťastným koncom pre Čepelovú

Čepelová začala proti Jovanovskej nebojácne a v treťom geme mala pri podaní Srbky k dispozícii tri brejkbaly. Osemfinalistka Australian Open si však podržala podanie, v ďalšom brejku súperku brejkla a ujala sa vedenia 3:1. Čepelová nezložila zbrane, šnúrou troch gemov otočila na 4:3 a mala výhodu podania. Jovanovská však vyrovnala na 4:4 a v koncovke slávila úspech. Za stavu 6:5 premenila po hodine hry pri podaní Čepelovej hneď prvý setbal.

Slovenská tenistka Jana Čepelová (vľavo) s kapitánom družstva Matejom Liptákom počas zápasu proti srbskej reprezentantke Bojane Jovanovskej.
Foto: TASR/Dušan Hein
Na začiatku druhého dejstva sa Slovenka po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Jovanovská vďaka zvýšenej agresivite otočila na 3:2, no ďalšie dve gemy sa stali korisťou Čepelovej. Mladá Slovenka sa následne nechala ošetriť pre kŕče a po návrate na dvorec prišla o servis. Od stavu 4:5 však získala tri gemy v rade a zaslúžene si vynútila tretí set. V ňom prehrávala Čepelová už 2:4, no následne uhrala tri hry za sebou a išla podávať na víťazstvo v zápase. Prehrala si však podanie a potom nastala veľká dráma. Čepelová pri vlastnom servise trikrát nevyužila možnosť ukončiť zápas, no vďaka obrovskej bojovnosti napokon dotiahla duel do úspešného konca. Za stavu 10:9 premenila v poradí tretí mečbal.

Čepelová po výhre nad Jovanovskou:




Čepelová po triumfe nad Jovanovskou žiarila spokojnosťou. "Veľmi ma teší, že som sa kapitánovi Liptákovi odvďačila za dôveru ziskom bodu pre Slovensko. O tom, že nastúpim, som sa dozvedela v sobotu večer po taktickej porade s kapitánom a trénerom. Do zápasu som vstúpila dobre, nebola som nervózna. Aj keď som po strate prvého setu prehrávala v druhom dejstve 4:5, verila som, že to ešte môžem otočiť, čo bolo veľmi dôležité. Bojovala som o každú loptičku. Na konci druhého setu som cítila kŕče a bála som sa, aby sa mi nestalo to, čo v sobotu Dominike. Som rada, že som sa z toho dostala. Nespomínam si, že by som v seniorskej kategórii niekedy podávala v treťom sete, keď sa nehrá tajbrejk, štyrikrát na víťazstvo. V juniorke som raz vyhrala rozhodujúci set 9:7, no to nebolo také hektické ako teraz. Myslím si, že rozhodlo to, že som hrala odvážne, chodila som si pre to. Je to moje prvé fedcupové víťazstvo v zápase, v ktorom o niečo išlo a ešte nebolo rozhodnuté, o to viac si ho cením. Jovanovská mala v úvode sezóny výbornú formu, na Australian Open podávala super výkony, no podarilo sa mi ju zdolať v jej domácom prostredí, čo ma veľmi teší. Dúfam, že toto víťazstvo bude pre mňa dobrým odrazovým mostíkom do ďalšieho priebehu sezóny."

Kapitán Sloveniek Lipták:





Hantuchová získala rozhodujúci bod


Hantuchovej skvele vyšiel úvod zápasu s Doloncovou, keď dvakrát prelomila podanie Rusky a vybudovala si náskok 5:1. Rodáčka z Moskvy v ďalších minútach znížila na 3:5, no Hantuchová v desiatom geme dotiahla úvodný set do úspešného konca.

V druhom dejstve bývalá svetová päťka po brejku v šiestom geme odskočila súperke na 5:2 a šancu na zisk rozhodujúceho tretieho bodu už z rúk nepustila.

Za stavu 5:2 premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal a na slovenskej lavičke vytryskol gejzír radosti. Hráčky spolu s kapitánom v strede kurtu následne predviedli víťazný tanec a zakričali si zborovo "Kto neskáče nie je Slovák, hop, hop, hop." Hantuchová v jubilejnom 50. singlovom fedcupovom zápase slávila 29. víťazstvo.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová počas zápasu proti srbskej reprezentantke Vesne Doloncovej.
Foto: TASR/Dušan Hein
Hantuchová po zápase priznala, že ju pozitívne naladilo víťazstvo Čepelovej nad Jovanovskou. "Janka podala proti srbskej jednotke fantastický výkon, klobúk dolu. Má pred sebou skvelú budúcnosť Jej víťazstvo mi dodalo veľa pozitívnych emócií, správne ma to nakoplo. Od prvej loptičky som sa cítila na kurte dobre, rozbehávala som Doloncovú a diktovala som tempo. Mala som pocit, že si s ňou môžem robiť, čo chcem. Cítila som veľkú zodpovednosť, že môžem rozhodnúť o našom triumfe už po dvojhrách. Som rada, že sa mi podarilo vybojovať tretí bod. Je krásne byť po dlhých rokoch medzi štyrmi najlepšími družstvami v Pohári federácie. Máme vyrovnaný tím, navzájom sa ťaháme, čo je veľké pozitívu. Fedcupové zápasy sú úplne iné ako tie na bežných turnajoch. Keď hrám za svoju krajinu, dokážem sa vždy vyhecovať k skvelým výkonom. Proti Doloncovej som odohrala jeden z najlepších zápasov v tomto roku. Vo Fed Cupe mi veľmi pomáha, že na našej lavičke sedí Maťo Lipták, dodáva mi to viac pokoja."

Hantuchová: Je to krásne




Kapitán Lipták žiaril spokojnosťou. "Som veľmi šťastný, že sme po dlhých rokoch opäť v semifinále Pohára federácie. Tento tím si to zaslúži. Zranenie Dominiky nám dosť skomplikovalo situáciu, ale na druhej strane posilnilo nášho tímového ducha. O to viac sme chceli vyhrať. Som hrdý na baby. dnes predviedli neuveriteľné výkony. Bol to možno taký malý test, či máme na to, aby sme v tejto súťaži išli aj trochu ďalej, do semifinále či finále. Najväčšie pozitívum pre mňa je, že náš tím je silnejší ako v minulosti. Aj bez zranenej tímovej jednotky sme dokázali vyhrať. Janka podala proti Jovanovskej výborný výkon. Poznám ju odmalička, vedel som, že je to hráčka ako stvorená pre tímové súťaže. Bojovala ako o život a ukázala, že už má level aj na takéto zápasy. V druhom sete, keď chytila kŕče, mi nebolo všetko jedno. Obával som sa, že sa môže zopakovať scenár zo soboty, no našťastie to nebolo až také vážne. Daniela Hantuchová odohrala v Niši super zápasy. Nespomínam si, že by vo Fed Cupe absolvovala dva takéto skvelé duely za sebou. Hrala s pokojom, naplno zúročila svoje bohaté skúsenosti. O semifinále je ešte predčasné hovoriť. Rusky budú veľmi tvrdým orieškom. Veľa bude záležať od toho, v akej zostave nastúpia."

Hantuchová je poverčivá:




Na srbskej strane zavládol po prehre so Slovenskom smútok. "Vedeli sme, že bez dvoch zranených opôr Any Ivanovičovej a Jeleny Jankovičovej to budeme mať veľmi ťažké. Bojana Jovanovská s Vesnou Doloncovou bojovali do poslednej loptičky, no na víťazstvo to nestačilo. Bojana mala problémy s chrbtom, napriek tomu nastúpila a odohral dva ťažké zápasy. Vesna pri debute za Srbsko potvrdila, že má veľkú perspektívu. Hantuchová však bola dnes nad jej sily, hrala výborne. Chcem poďakovať nišskému publiku, ktoré nás hnalo dopredu. Urobíme všetko pre to, aby sme sa udržali v elitnej svetovej osmičke," povedal srbský kapitán Dejan Vraneš.

Vo fedcupovej histórii to bol už štvrtý zápas medzi Slovenskom a Srbskom, tretí za posledné tri roky. Slovenky vedú vo vzájomnej bilancii 2:1. V apríli 2010 zdolali Srbky na antuke v belehradskej Aréne 3:2 vďaka skvelým výkonom Hantuchovej, ktorá vyhrala obe dvojhry a po boku Magdalény Rybárikovej získala vo štvorhre tretí bod. O rok neskôr v bratislavskom NTC však slovenský tím prehral 2:3. Hantuchová s Rybárikovou vtedy v rozhodujúcej štvorhre proti páru Jankovičová, Kruničová nevyužili vedenie 6:2, 5:1 a 30:0.

Fotogaléria:




1. kolo svetovej skupiny Pohára federácie:

Srbsko - SLOVENSKO 1:3 po dvojhrách

Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová 5:7, 2:6
Vesna Doloncová - Dominika Cibulková 4:6, 4:5 - Cibulková skreč
Jovanovská - Jana Čepelová 7:5, 5:7, 9:11
Dolncová - Hantuchová 3:6, 2:6




Ďalšie výsledky 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie:

Moskva
Rusko - Japonsko 3:2

Jelena Vesninová - Ajumi Moritová 4:6, 1:6
Jekaterina Makarovová - Kimiko Dateová-Krummová 6:1, 6:1
Makarovová, Vesninová - Misaki Doiová, Moritová 6:2, 6:2

Ostrava
Česko - Austrália 4:0

Petra Kvitová - Samantha Stosurová 2:6, 7:6 (3), 6:4
Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká - Ashleigh Bartyová,
Casey Dellacquová 6:0, 7:6 (1)

Taliansko - USA 3:2
Roberta Vinciová - Jamie Hamptonová 6:2, 4:6, 6:1
Sara Erraniová - Varvara Lepčenková 5:7, 2:6
Erraniová, Vinciová - Liezel Huberová, Lepčenková 6:2, 6:2