Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Čepelová senzačne vyradila v 2. kole Wimbledonu grandslamovú víťazku

Slovenská tenistka Jana Čepelová odvracia úder Španielky Garbine Muguruzovej v zápase 2. kola ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 30. júna 2016. Foto: TASR/AP

Španielskej tenistke Garbine Muguruzovej dovolila uhrať len päť hier.

Wimbledon 30. júna (TASR) - Slovenská tenistka Jana Čepelová sa v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone postarala o veľkú senzáciu. V pozícii kvalifikantky po výbornom výkone deklasovala vlaňajšiu finalistku a nasadenú dvojku Španielku Garbine Muguruzovú Blancovú za 59 minút 6:3, 6:2.

Čepelová na tráve All England Clubu zopakovala husársky kúsok z vlaňajška, keď v 1. kole vyradila Rumunku Simonu Halepovú. Zverenka trénera Martina Zathureckého si vo štvrtok pripísala na konto jeden z najcennejších skalpov v kariére, veď Muguruzová je úradujúcou šampiónkou Roland Garros. Čepelová vyrovnala svoje wimbledonské maximum z roku 2012. V dueli o postup do osemfinále nastúpi proti nasadenej dvadsaťosmičke Češke Lucii Šafářovej.

Čepelová mala proti Muguruzovej raketový nástup, keď dvakrát prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 5:1. Španielka síce v ďalších minútach znížila na 3:5, no Slovenka pri vlastnom servise spečatila zisk prvého setu víťazným forhendom. Čepelová mala navrch vo výmenách, robila minimum nevynútených chýb. V druhom dejstve po dvoch brejkoch odskočila súperke na 4:0 a šancu na víťazstvo už z rúk nepustila. Za stavu 5:2 premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal.

Odchovankyňa košického tenisu mala z triumfu nad Muguruzovou obrovskú radosť. "Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo vyradiť takú kvalitnú tenistku. Hrala som super a víťazstvo som si dnes zaslúžila. Nečakala som, že to pôjde tak hladko, veď sme nehrali ani hodinu. Wimbledonský kurt číslo jeden mi prináša šťastie, viaže sa mi k nemu veľa krásnych spomienok. Vlani som na ňom zdolala Halepovú a teraz Muguruzovú. Tieto dve víťazstvá radím medzi najcennejšie spoločne s triumfom nad Serenou Williamsovou v Charlestone. Opäť som dokázala sama sebe, že môžem vyhrávať aj nad tými najlepšími hráčkami na svete. Vo Wimbledone ma sprevádza iba môj tréner, no moji rodičia a blízki určite sledovali zápas doma a fandili mi," povedala Čepelová v prvom interview priamo na kurte.

Čepelovej recept na topfavoritky je hrať proti nim dobre. "Tráva je špecifická, môžem na nej hrať variabilne. Sedí mi tento povrch. Dva dni sa pre dážď nehralo, nevedela som, ako na tom budem. V zápase s Muguruzovou som bola uvoľnená a vyšlo to! Mám rada veľké dvorce, sústredila som sa na seba, svoju hru a nepozerala som sa na to, aká hviezda je na druhej strane. Hrala som rýchlo aj variabilne, Muguruzová robila viac chýb. Podarilo sa mi v oboch setoch odskočiť, to bolo naozaj dôležité. Od prvých víťazných gemov som verila, že som na dobrej ceste a že vyhrám. Keď som mala set a 4:0 v druhom, už som bola presvedčená, že postúpim. Pred štyrmi rokmi som bola vo Wimbledone v treťom kole, ale vtedy som nevyradila takú významnú súperku. Cítim sa fit a musím sa teraz čo najlepšie pripraviť na Šafářovú. Je to ľaváčka, na tráve to bude proti nej náročné. Hráme už v piatok, takže bude málo času na oddych. Mám so sebou španielskeho fyzioterapeuta Javiera Sajagu, ktorý pracuje s Michalom Novotným. S jeho pomocou sa dám do piatka dokopy,“ povedala pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu.

Jej tréner Zathurecký v rozhovore pre TASR uviedol, že základom úspechu bolo, že sa Čepelová súperky zvučného mena nezľakla. "Vedeli sme, že Muguruzová hrá loptičky rýchlo po odskoku a strieľa do toho. Snažili sme sa ju dostať čo najnižšie do kolien. Janke sa hneď na začiatku podarilo pár slajzov a kraťasov, ktoré sú na tráve veľmi dôležité. Pomáhala si servisom a Muguruzová ju po returne nedokázala zatlačiť. Vo výmenách Janka dominovala. Určite ju povzbudilo vlaňajšie víťazstvo nad Halepovou. Sedeli sme na tých istých sedadlách ako vlani a zápas sa hral aj takmer v rovnakom čase. Bola to pre ňu skúsenosť, ktorú dokázala zužitkovať."

ženy - dvojhra - 2. kolo:
Jana ČEPELOVÁ (SR) - Garbine Muguruzová Blancová (2-Šp.) 6:3, 6:2