Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

Červenák prehral vo štvrťfinále turnaja ATP v Stuttgarte s Monacom

Slovenský tenista Pavol Červenák Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislavský rodák nestačil na celkového favorita podujatia, druhého nasadeného Argentínčana Juana Monaca.

Stuttgart 13. júla (TASR) - Slovenský tenista Pavol Červenák prehral v piatkovom štvrťfinále turnaja ATP v nemeckom Stuttgarte (dotácia 410.175 eur, antuka) s druhým nasadeným Argentínčanom Juanom Monacom v dvoch setoch 1:6, 5:7.

Favorit stretnutia na začiatku predvádzal sebavedomý tenis a slovenský kvalifikant mal v prvom sete obrovské problémy s udržaním servisu. Stretnutie prerušili pre dážď za stavu 3:0 pre Argentínčana, po pauze utiekol Monaco dvoma brejkmi na 4:0 a naďalej hral bezchybný tenis. Červenák privodil minizvrat v piatej hre, keď mu nevydareným kraťasom daroval súper podanie, no osemfinálový premožiteľ Tommyho Haasa potom aj tretíkrát jasne stratil podanie a Monaco už set dopodával do víťazného konca.

Prvú hru v zápase pri vlastnom servise získal Červenák až v úvode druhého setu a oproti prvej sade začal hrať variabilnejšie a menej kazil. V následnom geme si vypracoval náskok 40:0, no využil až v poradí štvrtý brejkbal po zhode a ujal sa vedenia 2:0. Po hladkej hre na 3:0 sa mu podarilo získať súperovo podanie aj tretíkrát v zápase. Scenár z prvého setu sa dokonale zopakoval, len v opačnom garde - Monaco pri 0:4 prelomil Červenákov servis, Slovák kontroval rebrejkom a viedol 5:1. Ani toto mu však nestačilo na zisk aspoň jedného setu, Juhoameričan ho od tej chvíle znovu zatlačil do defenzívy a koncentrovanou hrou otočil na 6:5 a pri vlastnom podaní zavŕšil svoj postup medzi nejlepšiu štvorku.

"Prvý set bol jasne v jeho réžii, hral uvoľnene a všetko mu padalo do dvorca, ja som si len zvykal na jeho hru. V tom druhom sa sa v úvode dobre chytil, len som ho bohužiaľ nedokázal doservovať. Všetky gemy boli vyrovnané, hralo sa na zhody, minimálne na 30 a z hľadiska konečného výsledku bola rovnako dôležitá každá jedna hra, nedaá sa povedať, pri ktorej sa to celé zlomilo. Škoda toho iba jedného gemu, ktorý som nevedel zvládnuť, inak som mohol o úspech zabojovať ešte v treťom sete," zhodnotil súboj Červenák.

Dvadsaťpäťročný Červenák v Stuttgarte zopakoval minuloročnú štvrťfinálovú účasť z pozície kvalifikanta. Od tej doby sa mu nepodarilo prebojovať sa do žiadneho hlavného pavúka turnaja okruhu ATP a hrával väčšinou na challengerových turnajoch a podujatiach série Futures. "Minulý rok sa mi tu zadarilo, tento rok sa mi hralo tiež výborne, neviem si to vysvetliť, prečo práve tu. Možno je to iba v hlave, určite sem ale prídem aj o rok," povedal na margo z Nemecka si odniesol šek na 10.515 dolárov, ale okrem toho má aj skalp domácej hviezdy Haasa, ktorého zdolal v osemfinále. "Bol to z mojej strany solídny zápas, hral som bez stresu a hru, ktorú viem. Nenechal som sa ovplyvniť tým, že sa na Haasa prišlo pozrieť 5000 ľudí, ktorí tlieskali a povzbudzovali len jeho. Rýchlo som ho brejkol a potom sa to s ním už viezlo celý zápas," charakterizoval cenný triumf slovenský reprezentant.

dvojhra - štvrťfinále:

Juan Monaco (2-Arg.) - Pavol ČERVENÁK (SR) 6:1, 7:5