Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Česi na EURO skončili, podľahli Turecku 0:2

Český brankár Petr Čech leží na trávniku po góle Buraka Yilmaza z Turecka v zápase D-skupiny medzi Českou republikou a Tureckom na majstrovstvách Európy vo futbale 21. júna 2016 v Lense. Foto: TASR/AP

Turci si počkajú na postupový vývoj medzi tímami z tretích miest.

Lens 21. júna (TASR) - Českí futbalisti prehrali v utorňajšom kľúčovom dueli D-skupiny s Tureckom 0:2 a s majstrovstvami Európy sa rozlúčili už po základnej fáze. V tabuľke obsadili s jediným bodom štvrtú priečku, Turci si zasa počkajú na postupový vývoj medzi tímami z tretích miest. Skupinu ovládli Chorváti, ktorí v súbežne hranom dueli zdolali úradujúcich kontinentálnych šampiónov Španielov 2:1.

D-skupina, 3. kolo:
Česko - Turecko 0:2 (0:1)
Góly: 10. Yilmaz, 65. Tufan, rozhodovali: Collum (Škót.) - MacGraith (Ír.), Connor (Škót.), ŽK: Plašil, Pavelka, Šural - Koybasi, Balta
zostavy:
Česko: Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Pudil - Pavelka (57. Škoda), Darida, Plašil (90. Kolář) - Dočkal (71. Šural), Necid, Krejčí
Turecko: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Koybasi - Tufan, Inan - Mor (69. Sahan), Turan, Sen (61. Ozyakup) - Yilmaz (90. Tosun)


Českí futbalisti úvod stretnutia takticky nezvládli. Čakali, s čím príde súper a ten ich prekvapil dôrazom na lopte i rýchlymi protiútokmi, ktoré režíroval Emre Mor. Po prepadnutí na polovici ihriska v 10. minúte ušiel po pravom krídle a poslal prízemný center Yilmazovi, zakončujúcemu z prvej - 0:1. Turci sa upokojili, v smere do ofenzívy si dovolili aj niekoľko technických parádičiek, no v defenzíve mali veľké nedostatky. Česi sa skonsolidovali, zrýchlili prechod do útoku a vypracovali si viacero príležitostí. Veľkou hrozbou pre Turkov boli najmä štandardné situácie, čo podčiarkol Sivok, no hlavou z rohu namieril len do žrde. Po ňom neprekonal Babacana ani Kadeřábek, vbiehajúci z pravej strany do "veľkého vápna", či Plašil dobre zrealizovanou strelou z diaľky.

V 57. minúte poslal český kouč Vrba do hry Škodu ako druhého hrotového útočníka, no ten dostatočne nepodporil dobre hrajúceho Necida. Česi s pribúdajúcim časom otvorili obranu, do ktorej sa Turkom v početnej línii útočilo jednoduchšie. Po hodine hry najskôr rozhodcovia odopreli Turanovi pridať druhý gól pre odpískaný ofsajd, ale následne pustili hraničnú situáciu, v ktorej Topal sklepol loptu v šestnástke a Tufan presnou delovkou do šibenice nedal Čechovi šancu - 0:2. Na Čechov doľahla psychická tiaž, vo vlastnom pokutovom území pôsobili nerozhodne a smerom dopredu odovzdane, pod čo sa podpísala najmä zodpovedná turecká hra v strede poľa.



V reprezentácii skončili Lafata aj Plašil

Utorňajšia prehra Česka s Tureckom 0:2 na futbalovom EURO 2016 nepriniesla iba vypadnutie z turnaja, ale aj koniec viacerých skúsených hráčov. Reprezentačné kopačky zavesili definitívne na klinec David Lafata a Jaroslav Plašil, brankár Petr Čech sa ešte nerozhodol a najprv chce prekonať sklamanie z nevydareného turnaja.

Útočník Sparty Praha Lafata má tridsaťpäť rokov, v národnom tíme odohral 42 zápasov a strelil deväť gólov. O rok mladší stredopoliar Plašil z Bordeaux hral na štyroch turnajoch EURO i MS 2006 a v 103 dueloch strelil sedem gólov. "Presne tak, proste som oznámil, že končím a je to," povedal Plašil pre idnes.cz.

Česi získali na šampionáte iba jeden bod za remízu s Chorvátskom 2:2. V utorňajšom zápase "o všetko" podľahli Turecku 0:2. "Som určite sklamaný, získali sme iba jediný bod v skupine. Proti Turkom nám chýbal gól. Prvý polčas sme odohrali celkom dobre, bohužiaľ sme nepremenili šance. V druhej polovici sme chceli dať čo najskôr gól, ale nepodarilo sa nám to. Po druhom inkasovanom góle to už bolo ťažké," zhodnotil turnaj i záverečný zápas Plašil.

Český hráč Jaroslav Plašil plače po prehre jeho tímu 0:2 v zápase D-skupiny medzi Českou republikou a Tureckom na majstrovstvách Európy vo futbale 21. júna 2016 v Lense.
Foto: TASR/AP
Po vypadnutí zo šampionátu sa s myšlienkou konca reprezentačnej kariéry pohrávajú aj ďalší hráči. Už pred ním informoval o takýchto úvahách brankár Čech, ktorý si vzal čas na rozmyslenie. "Je to obrovské sklamanie. Takto sme si to nepredstavovali. Bol to zápas o všetko. Keby sme ho zvládli, mohli sme ísť ďalej. No nastal ten druhý variant, prehrali sme a končíme. Iskra, energia... ťažko povedať, ale niečo nám chýbalo. Až prekonám sklamanie, tak si sadnem a popremýšľam o svojej budúcnosti v národnom tíme. Výsledok na šampionáte v tom rolu nehrá. Kým začne kvalifikácia na majstrovstvá sveta, tréner to bude vedieť," uviedol pre idnes.cz.

Tridsaťštyriročný Čech sa prvýkrát predstavil v národnom tíme už v roku 2001, debut si odkrútil na jar 2002 a odvtedy nastúpil na 124 zápasov a vytvoril tak český rekord.

Ani on nemusí byť posledný, kto zavesí reprezentačné kopačky na klinec. O konci uvažuje aj ľavý obranca David Limberský, skúsený tridsaťdvaročný stopér Tomáš Sivok sa ešte rozhodne. "Počkám, čo sa bude diať, či tréner ostane. Chcem s ním hovoriť, či má so mnou chuť pracovať. Ja ju mám, zatiaľ sa cítim dobre. Ak sa už nebudem, ukončím kariéru. Nechám tomu čas," povedal Sivok.

Konečná tabuľka D-skupiny:
1. Chorvátsko 3 2 1 0 5:3 7 *
2. Španielsko 3 2 0 1 5:2 6 *
3. Turecko 3 1 0 2 2:4 3 **
4. Česko 3 0 1 2 2:5 1
* - postup do osemfinále
** - možný postup na základe tabuľky tretích miest

Povedali po zápase:
Fatih Terim, tréner Turecka:
"Ak postúpime, môžeme spraviť to, čo sa nám podarilo na EURO 2008, keď sme sa dostali až do semifinále, pretože naša sebadôvera rastie. Stále máme nejaké problémy, no už je pre nás ľahšie nájsť riešenia. Vrátil sa náš tímový duch. Bol by som veľmi frustrovaný, keby sme nepostúpili."

Burak Yilmaz, útočník a strelec prvého gólu Turecka: "Som veľmi šťastný, strelil som veľmi dôležitý gól v rozhodujúcom zápase. Bol to pre mňa dobrý večer a dobrý gól. Verím, že postúpime."

Pavel Vrba, tréner Česka: "Prvý gól veľmi zmenil zápas. Nedokázali sme zastaviť ich protiútoky. V prvej polovici sme mali nejaké šance, ale nedokázali sme skórovať. V druhom polčase sme začali hrať jednoduchšie, no prehrávali sme v stred poľa. Naša taktika zo zápasu s Chorvátskom teraz nefungovala."

Peter Čech, brankár Česka: "Je to obrovské sklamanie. Takto sme si to nepredstavovali. Bol to zápas o všetko. Keby sme ho zvládli, mohli sme ísť ďalej. No nastal ten druhý variant, prehrali sme a končíme. Iskra, energia... ťažko povedať, ale niečo nám chýbalo. Až prekonám sklamanie, tak si sadnem a popremýšľam o svojej budúcnosti v národnom tíme. Výsledok na šampionáte v tom rolu nehrá."