Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ZOH: Česi zvládli nájazdy proti USA a budú bojovať o medaily

Radosť českých hráčov po víťazstve po samostatných nájazdoch vo štvrťfinálovom zápase Česko - USA na olympijskom turnaji v hokeji mužov v Kangnungu na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu 21. februára 2018. Česko zvíťazilo 3:2. Foto: TASR/AP

V semifinále sa Česi stretnú v piatok 23. februára proti víťazovi zápasu Olympijskí športovci z Ruska - Nórsko.

Pjongčang 21. februára (TASR) - Českí hokejisti postúpili do semifinále olympijského turnaja na ZOH v Pjongčangu. V Hokejovom centre v Kangnungu zvíťazili nad USA 3:2 po samostatných nájazdoch.

Američania sa ujali vedenia po góle Ryana Donata, potom sa presadili Jan Kolář a Tomáš Kundrátek. Zámorskí hokejisti však dokázali reagovať zásluhou Jima Slatera, ktorý sa presadil v oslabení. V predĺžení gól nepadol, v samostatných nájazdoch sa ako jediný presadil v druhej sérii Petr Koukal a poslal Čechov do bojov o medaily.

V semifinále sa Česi stretnú v piatok 23. februára proti víťazovi zápasu Olympijskí športovci z Ruska - Nórsko.

osemfinále:



Česko - USA 3:2 pp a sn (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 16. Kolář (Kovář), 29. Kundrátek (Mozík), rozhodujúci sn Koukal – 7. Donato (Terry), 31. Slater (O'Neill). Rozhodovali: Gouin (Kan.), Öhlund (Švéd.) – Kaderli (Švaj.), Sormunen (Fín.), vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky 0:0, oslabenia: 0:1, 2948 divákov.

zostavy:

Česko: Francouz – Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, Kundrátek, Vitásek, Němec – Erat, Kovář, Kubalík – Růžička, Mertl, Červenka – Radil, Koukal, Sekáč – Řepík, Horák, Birner – Zohorna.

USA: Zapolski – Sanguinetti, Gunderson, Welch, Gilroy, Billins, Blum, Wisniewski – Bourque, Greenway, Gionta – Little, Roe, O'Neill – Donato, Arcobello, Terry – Stoa, McCarthy, Butler – Slater.



Štvrťfinálovú bitku odštartovala aktivita hráčov českého výberu, Zapolski zasahoval ako prvý, úvodnú šancu duelu však mali Američania. Sanguinettiho rana z medzikružia však za Francouza neprešla. Česi mali vzápätí k dispozícii presilovku, zahrali ju veľmi dobre, no po jej skončení sa na opačnej strane ihriska presadil krížnou strelou Ryan Donato a poslal Američanov do vedenia. Zverenci Josefa Jandača potom mali viac z hry, vytvorili si tlak, vyrovnať sa im podarilo v 16. minúte. Jan Kolář sa presadil tvrdou strelou ihneď po vhadzovaní.

Českí hokejisti mali lepší vstup aj do druhej tretiny, boli aktívnejší v útočnom pásme, veľmi dobre napádali súpera pri rozohrávke, Američania sa vo viacerých prípadoch oslobodili iba pomocou zakázaného uvoľnenia. Prevaha Čechov vyústila do gólu Tomáša Kundrátka v 29. minúte, keď tvrdou strelou prekonal Zapolského ponad rameno. O dve minúty neskôr mohli Česi vyhrávať aj vyšším rozdielom, ale v početnej výhode sami inkasovali. Ich obrane unikol Jim Slater a vyrovnal. Zámorským hráčom tento gól pomohol, zlepšili hru a v závere tretiny mohli otočiť skóre. Francouz však Giontu vychytal.

Tretia tretina bola od úvodu vyrovnaná, v 46. minúte mal prvú šancu Mertl, ale jeho strela letela vedľa. Mertl sa dostal do úniku aj v 51. minúte, ale Zapolski stihol zasiahnuť. Česi sa v závere tretiny čoraz viac dostávali pred bránku súpera, ale museli si dávať pozor na rýchle protiútoky korčuliarsky disponovaných Američanov. Po jednom z nich trafil O'Neill brvno a duel dospel do predĺženia.

To začali Česi v oslabení, ale bez problémov sa dokázali ubrániť. Šance potom mali obe mužstvá, ale obaja brankári podržali svoje mužstvá. V samostatných nájazdoch sa dokázal presadiť iba jediný strelec, v druhej sérii rozhodol o víťazovi Petr Koukal.

hlasy po zápase:



Josef Jandač, tréner ČR: "Mám radosť, ale zápas bol dramatický, potrebujem to rozdýchať. Podržal nás Pavel Francouz. Som rád, že sme zvládli nájazdy, ale mrzia ma lacnejšie góly, ktoré sme dostali. V takýchto zápasoch rozhodujú maličkosti. Pokiaľ na nás vyjdú Rusi, budeme sa snažiť o postup, hoci pre mňa sú to najväčší favoriti turnaja."

Pavel Francouz, brankár ČR: "Je to veľká úľava, že sme zápas zvládli. Mal som aj šťastie, najmä pri tyčke v závere. Museli sme zo seba vydať veľa síl. Sen nekončí a dúfam, že bude pokračovať ďalej."

Ryan Donato, útočník USA: "Je ťažké prehrať po takomto zápase na nájazdy, najmä po tom, keď sme tak tvrdo pracovali. Hokej je však už taký. Musíme sa z toho poučiť a v budúcnosti hrať ešte lepší hokej."