Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Českí hokejisti v posledných sekundách zdolali Švédov

Švéd Johan Franzen (vľavo) v mantinelovom súboji o puk s Čechom Petrom Tenkrátom vo štvrťfinále hokejových MS12 v Štokholme 17.mája 2012. Foto: TASR/AP Photo

Slováci budú hrať v semifinále proti českým hokejistom.

Štokholm 17. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti budú hrať v sobotu v semifinále na majstrovstvách sveta v Helsinkách proti Českej republike.

Rozhodlo sa o tom v poslednom štvrťfinálovom stretnutí v Štokholme, v ktorom Česi zdolali hokejistov Švédska 4:3 vďaka víťaznému zásahu Michálka 29 sekúnd pred koncom. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Rusko a domáce Fínsko.

Do zostavy "Troch koruniek" sa vrátil ako siedmy obranca Ericsson, ktorý sa zranil v prvom stretnutí na šampionáte. Švédi začali aktívne, ale gólom skončila až akcia z 8. minúty. Erikssona sa po nahrávke od Zetterberga za bránkou natlačil pred gólmana Kovářa a strelou medzi betóny otvoril skóre - 1:0. Česi rýchlo odpovedali, keď presnú a strieľanú prihrávku od Nakládala usmernil do siete Nedvěd - 1:1. Česi ožili. Ešte v 1. tretine nepremenil Frolík nájazd na Fastha, ale v 17. minúte po chybe "vikingov" aj s prispením obrancu Švédska skóroval Novotný - 1:2.

V druhej časti nebola núdza o šance na oboch stranách. Bližšie ku gólu mali Česi, ale nevyužili nájazd dvoch hráčov na brankára, keď po Plekancovej nahrávke vyrazil Fasth strelu Frolínka lapačkou. Obe mužstvá hrali disciplinovane a dlho bez jediného vylúčenia. Lenže hneď to prvé potrestali Česi, keď sedel na trestnej lavici Ericsson. V neprehľadnej situácii pred Fasthom sa presadil Erat a dal svoj tretí gól na turnaji - 1:3. V závere tretiny sa natlačil od mantinelu Zetterberg pred bránku Kovářa a vrátil Švédsko do zápasu - 2:3.

Žlto-modrých gól do šatne nakopol. Hneď v úvode tretej tretiny Erikssona našiel od mantinelu v druhej vlne Ericssona a ten strelou švihom prekvapil českého gólmana - 3:3. V 45. minúte mal gól na hokejke aj Průcha, ale Hedman ho faulom pribrzdil a Fasth v dobrej pozícii vychytal. Na druhej strane urobili Švédi zámok, ale Bäckström neposlal do siete ani jednu z troch striel počas jedného striedania. Keď už sa zdalo, že duel pôjde do predĺženia, sa pri mantineli medzi dvoma Švédmi uvoľnil Michálek a strelil pod hornú žŕdku víťazný gól na - 3:4.


Štvrťfinále MS 2012:



Švédsko - Česko 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)
Góly:
8. Eriksson (Zetterberg, Franzen), 40. Zetterberg, 41. Ericsson (Eriksson, Landeskog) - 12. Nedvěd (Nakládal, Němec), 17. Novotný (Michálek), 31. Erat (Krejčí), 60. Michálek. Rozhodcovia: Levonen (Fín.), Reiber (Švaj.) - Dussureault (Kan.), Morrison (USA), vylúčení: 0:0 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Švédsko: Fasth - N. Kronwall, Hedman - Hjalmarsson, Karlsson - S. Kronwall, Brodin - Ericsson - Eriksson, Zetterberg, Franzén - Alfredsson, Bäckström, Hörnqvist - Stralberg, Krüger, Landeskog - Järnkrok, Persson, Silfverberg, Larsson

Česko: Kovář - Blaťák, Nakládal - Krejčík, Čáslava - Mojžíš, Krajíček - Němec - Erat, Plekanec, Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha, Vondrka