Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Šport

Českí vicemajstri sú pripravení reprezentovať Slovensko na MS

Na snímke slovenský hokejista Jozef Kováčik v službách HC Kometa Brno po prehre s CH ČSOB Pojišťovna Pardubice 1:5. Foto: TASR/Martin Baumann

Napriek náročnej sezóne a finálovému sklamaniu by si lídri defenzívnych radov brnenského tímu radi predĺžili sezónu a zabojovali o miesto v zostave reprezentačného trénera Vladimíra Vůjteka.

Brno 20. apríla (TASR) – Krutá prehra Komety Brno v šiestom finálovom zápase českej extraligy s Pardubicami vyryla na tvárach slovenských legionárov Jozefa Kováčika a Milana Hrušku hlbokú brázdu smútku. Napriek náročnej sezóne a finálovému sklamaniu by si lídri defenzívnych radov brnenského tímu radi predĺžili sezónu a zabojovali o miesto v zostave reprezentačného trénera Vladimíra Vůjteka.

Predovšetkým Kováčik prežíval prehru pred domácim publikom v pomere 1:5, po ktorej "pernikári" oslávili zisk tretieho titulu v ére samostatnosti, veľmi emotívne a neubránil sa slzám. "Ani neviem, čo mám povedať, veľmi ma to mrzí. Mali sme obrovské množstvo šancí, ich brankár ale chytal naozaj vynikajúco. Nedali sme góly, prehrali sme a súperovi môžem len pogratulovať. V každom prípade aj striebro je úspechom, ale ešte nás to bude nejaký čas hnevať. Fanúšikom patrí jedno veľké ďakujem, takúto atmosféru som zažil prvýkrát v živote. Myslím si, že takto by to malo vyzerať v každom meste a nielen v Česku, ale celej Európe," uviedol v rozhovore pre TASR.

Kometa sa prebojovala do finále českej najvyššej súťaže po dlhých 41 rokoch, na vytúženú trofej však napokon nedosiahla. Jej spanilá jazda play off niesla aj výraznú slovenskú pečať, keď okrem Kováčika s Hruškom nastupovali v jej drese ďalší obranca Tomáš Malec a útočníci Róbert Petrovický, Jozef Balej a Branislav Jankovič. "Mužstvo sa dopĺňalo počas celej sezóny a ku koncu sme tu mali skvelú partiu a výborné mužstvo. Ja všade kde prídem, chcem hrať o najvyššie priečky. Podarilo sa to aj tu, žiaľ ten záver nevyšiel a to ma na tom mrzí najviac," pokračoval Kováčik, ktorý sa svojimi výkonmi prepracoval do prvej obrany. "Či som mal dobrú sezónu, to nechám na posúdení trénerov. Som však rád, že som dostával veľa šancí, chcel som to čo najlepšie využiť a odvďačiť sa. Je pravda, že som mal v sezóne určitú výkonnostnú odmlku, vtedy však bolo celé mužstvo v kríze. Dôležité bolo, že sme sa z toho dokázali dostať, pomohli sme si navzájom."

Pri otázke ohľadne reprezentácie Kováčik pookrial a vyhlásil, že by ho nesmierne potešila. "Prednedávnom som mal 32 rokov, pre mňa je to posledná šanca a bol by som strašne rád, keby ma tréner oslovil. Keď to príde, budem šťastný, keď nie, pozriem si šampionát spolu s rodinou pred televízorom. Prajem to každému chlapcovi, za seba však poviem toľko, že som rozhodne pripravený," dodal a v podobnom duchu sa na tému národného výberu vyjadril aj Hruška, ktorého tvár po skončení play off zdobil nejeden šrám: "Pozvánku by som určite prijal, veď kto by aj nie? Uvidíme, či príde. Napriek náročnej sezóne by som reprezentáciu určite zvládol, stačí doliečiť drobné zranenia."

Hruška patril v poslednom zápase sezóny k tým hráčom, ktorí by v snahe pomôcť tímu neváhali zhodiť rukavice a pobiť sa za farby klubu. Päste 26-ročného zadáka, ani žiadneho z jeho spoluhráčov, sa však k slovu nedostali, hráči Pardubíc odmietli všetky výzvy a nepripustili tak psychickú vzpruhu súpera v prípade víťazného bitkárskeho súboja. "Musím uznať, že toto robili dobre. Snažili sme sa niečo vyvolať, ale oni proste nechceli. Nešlo tu o to, aby sme niekomu ublížili či ho zranili, to v žiadnom prípade. Chceli sme jednoducho ešte viac naburcovať tím a divákov, strhnúť to na našu stranu, ale jednoducho sa to nepodarilo. Na striedačke sme sa burcovali, to áno, ale nikto nikomu nekázal, aby sa išiel biť. V prvom rade sme chceli dať gól," vysvetlil.

Hruška si podľa svojich slov pri búrlivej kulise v Kajot Aréne spomenul na svoju prvú extraligovú sezónu v Nitre, kde zažil podobnú atmosféru. V konečnom bilancovaní sezóny pre TASR dodal, že Brno má byť na čo hrdé: "Postúpili sme cez Spartu, víťaza základnej časti. Jirka Trvaj podal skvelé výkony, chytal ako pán. V ďalšom kole sme vyradili Plzeň s hráčmi, ktorí hrali NHL, keď ja som bol ešte dieťa. Som rád, že som tu mohol odohrať veľkú časť sezóny a hoci je to teraz ťažké, s odstupom času si budeme všetci tento úspech vážiť."