Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Český otužilec Miroslav Bernard strávil v kryokomore viac ako 15 minút

Doteraz platný rekord, ktorý vznikol pri o čosi nižšej teplote, prekonal o viac ako minútu.

Praha 20. marca (TASR) - Viac ako 15 minút vydržal dnes v kryokomore v sporom odeve pri priemernej teplote 140 stupňov Celzia pod bodom mrazu nový český rekordér v tejto disciplíne, otužilec Miroslav Bernard. Informovali o tom české elektronické médiá.

Kryokomory, podobné tej na poliklinike v Žďári nad Sázavou, mieste úspešného pokusu o národný rekord, sa využívajú pri rehabilitácii, ako aj vo viacerých odvetviach medicíny, napríklad ortopédii, reumatológii, dermatológii a podobne.

Bernard, ktorý pod dozorom lekára vydržal v kryokomore 15 minút a 39 sekúnd, si síce na pokus o rekord obliekol krátke nohavice, podkolienky, čelenku, rukavice a dreváky, bol však bez trička a tvár si chránil rúškom. Doteraz platný rekord, ktorý vznikol pri o čosi nižšej teplote, prekonal o viac ako minútu.

Novopečený rekordér sa v uplynulých dňoch pochválil, že má za sebou už 41 pobytov v kryokomore. Pri teplote 160 stupňov pod bodom mrazu v nej vydržal v minulosti šesť minút.

Lekári-odborníci však upozorňujú, že optimálny liečebný účinok kryokomory možno dosiahnuť pri časovom obmedzení na dobu troch-štyroch minút a teplote v rozmedzí mínus 120 až mínus 140 stupňov Celzia, to všetko podľa individuálnej tolerancie každého potenciálneho pacienta. Štvrťhodinový pobyt v kryokomore považujú aj experti za extrémny.