Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Cez víkend sa v Bratislave uskutočnia majstrovstvá SR v hre boccia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zorganizujú ho Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov a Organizácia muskulárnych dystrofikov v športovej hale prof. Rovného FTVŠ UK.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Cez víkend sa v Bratislave uskutočnia majstrovstvá Slovenska v hre boccia. Zorganizujú ho Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov a Organizácia muskulárnych dystrofikov v športovej hale prof. Rovného FTVŠ UK. Národný šampionát príde slávnostne otvoriť viceprimátorka Bratislavy pani Ing. Táňa Kratochvílová.

Svoju účasť už potvrdili najlepší slovenskí hráči, vrátane zlatých paralympionikov z Ria 2016 a tohtoročných majstrov Európy. Slovenskí reprezentanti sa pravidelne zúčastňujú na svetových a európskych vrcholných podujatí, kde patria medzi absolútnu špičku.

Majstrovstvá SR sú rozdelené do dvoch dní. Sobota patrí jednotlivcom vo všetkých piatich kategóriách. V každej je 6 hráčov, ktorí sa nominovali na základe získaných bodov do renkingu z troch ligových kôl hraných v roku 2019. Nedeľa bude patriť kategóriám párov a tímov.

Majstrovstvá SR sa konajú od roku 2001. Tieto sú už devätnástymi v rámci súťaží jednotlivcov a desiatymi v rámci súťaže párov a tímov. Rekordérmi v počte titulov sú podľa kategórií: Jakub Nagy v kategórii BC1 (11), Róbert Mezík v kategórii BC2 (4), Adam Burianek v kategórii BC3 (5) a Róbert Ďurkovič v kategórii BC4 (8). Zatiaľ jediným držiteľom majstrovského titulu v kategórii BC5 je Ľuboš Kondela.

Boccia je špecifický paralympijský šport vhodný pre ľudí pohybujúcich sa na mechanických alebo elektrických vozíkoch. Hráči sú do kategórií rozdelení podľa stupňa zdravotného postihnutia, typu diagnózy a možnosti hodu a úchytu loptičky.

Program:

12. októbra (sobota) - kategórie jednotlivcov:

9.00 – slávnostné otvorenie
9.15 - začiatok zápasov 1. kola
13.30 – semifinálové zápasy
14.10 – 14.50 – finálové zápasy
16.00 – vyhodnotenie, odovzdanie medailí a diplomov

13. októbra (nedeľa) - kategórie Párov a Tímov

9.15 - začiatok zápasov 1. kola
13.25 – semifinálové zápasy
14.45 – finálové zápasy
16.15 – vyhodnotenie, odovzdanie medailí a diplomov