Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Cez víkend si na Skalke zmerajú sily bežkári z celého sveta

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

V nedeľu Bielu stopu na Skalke uzavrú preteky klasickou technikou na 30 km a štartovať budú aj deti a mládež v rámci Bielej stopy JUNIOR.

Kremnica 28. januára (TASR) - Na Skalke pri Kremnici sa tento víkend uskutoční 43. ročník najstaršieho pravidelného podujatia v behu na lyžiach na Slovensku Biela stopa. "Základom konania týchto pretekov sú snehové podmienky, ktoré sú tento rok na Skalke pri Kremnici veľmi dobré, nachádza sa tu 25 – 30 centimetrov utlačeného snehu upraveného širokým strojom," informovala za organizátorov Veronika Chrienová.

Práve tu sa od piatka (29.1.) do nedele (31.1.) stretnú účastníci z celého sveta, aby si zmerali sily v behu na lyžiach. Hlavné preteky voľnou technikou s dĺžkou trate 35 kilometrov km so štartom aj cieľom na Skalke sa uskutočnia v sobotu o 10.00 h. Spolu s hlavnými pretekmi organizátori Bielej stopy odštartujú aj bežcov na kratšej, 25-kilometrovej trati.

Šancu pretekať budú mať aj tí najmenší na podujatí Biela stopa MINI, ktoré je súčasťou FIS Snow Kidz. "Pred hlavnými pretekmi sa v piatok o 14.00 h stretnú na Námestí M. R. Štefánika v Kremnici deti v predškolskom veku, aby si vyskúšali, aké to je prekročiť cieľovú čiaru," dodala Chrienová.

V nedeľu Bielu stopu na Skalke uzavrú preteky klasickou technikou na 30 km a štartovať budú aj deti a mládež v rámci Bielej stopy JUNIOR.

Prihlasovanie sa na 43. ročník Bielej stopy je v plnom prúde, registrovať sa možno až do soboty pred konaním hlavných pretekov. Podľa Chrienovej účasť zatiaľ potvrdilo okolo 600 pretekárov, z toho takmer tretina zahraničných. Na trať sa postavia aj bežkári z Nórska, Rakúska, Kanady, Ruska, Talianska či Fínska.