Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Cháru mrzel záver finále SP, Gáborík dal rozhodcom červenú kartu

Zdeno Chára (33) z Tímu Európy oslavuje svoj gól proti Kanade so spoluhráčmi Andrejom Sekerom (2) a Fransom Nielsenom (51) počas prvej tretiny finálového zápasu SP proti Kanade. Toronto, 29. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Aj tréner Krueger za zlomový bod zápasu považoval sporný verdikt arbitrov, ktorí vylúčili Kopitara tri a pol minúty pred koncom zápasu, čo podľa neho rozhodlo o osude duelu v prospech Kanady 2:1.

Toronto 30. septembra (TASR) - Hokejisti Tímu Európa prežívali po druhom finálovom zápase Svetového pohára s Kanadou obrovské sklamanie. Boli v ňom blízko ďalšej senzácii, keď ešte necelé tri minúty pred koncom tretej tretiny viedli nad vysokým favoritom vďaka gólu Zdena Cháru 1:0, v samom závere im však víťazstvo prekĺzlo pomedzi prsty.

Hoci si európsky výber zložený z hráčov ôsmich národností nevynútil rozhodujúci tretí duel, svojím výkonom v Toronte zanechal skvelý dojem. "Myslím si, že každý z chalanov môže odísť z turnaja so vztýčenou hlavou a byť hrdý na to, čo sme tu dokázali. Nechali sme na ľade všetko, čo v nás bolo," vyhlásil Chára. "Pred turnajom sme si povedali, že chceme vytvoriť silný tím a že si chceme vytvoriť zážitky, na ktoré budeme radi spomínať. Myslím si, že sa to všetko podarilo."



Európania mali byť najväčším outsiderom prestížneho podujatia, ale namiesto toho príjemne prekvapili. "Keby nám niekto pred turnajom povedal, že budeme vo finále, tak by som to bral. Na druhej strane, keď sme videli, že môžeme hrať s Kanadou vyrovnané zápasy, tak je to človeku ľúto, lebo sme mali šancu," uviedol pre zámorské médiá slovenský obranca, ktorý v noci na piatok už v 7. minúte po prihrávke krajana Andreja Sekeru otvoril skóre.

Na snímke slovenský hokejista Marián Hossa z Tímu Európy padá cez kanadského brankára Careyho Pricea v druhom zápase finále Kanada - Tím Európa v Toronte 30. septembra 2016.
Foto: TASR/AP


Dlho bol jediným úspešným strelcom finále číslo dva, v ktorom brankár Jaroslav Halák viackrát podržal svoj tím. V záverečných troch minútach však domáci otočili skóre, navyše, rozhodli gólom v oslabení. "Mali sme vďaka vedeniu Kanadu pod kontrolou, takmer až do konca zápasu... Je to škoda, pretože sme určite mali šance na to, aby sme strelili viac gólov. A nemôže prísť k takému záveru, aký prišiel," bolo cítiť sklamanie v Chárovom hlase.

Jeho krajan Marián Gáborík, ktorý nemohol vo finále nastúpiť pre zranenie, sa vyjadril kriticky k výkonom rozhodcov. Tí mali podľa neho v prvej tretine nariadiť trestné strieľanie po faule Brenta Burnsa na Mariána Hossu, ktorý sa rútil sám na Careyho Pricea, namiesto toho dostal kanadský bek iba dve minúty za hákovanie. "Žiadne trestné strieľanie? Robíte si srandu?" - napísal Gáborík na Twitteri.




Ešte viac ho nahnevalo vylúčenie kapitána Anžeho Kopitara pre údajné držanie súpera tri a pol minúty pred treťou sirénou. V následnej presilovke vyrovnal Patrice Bergeron, ktorý vo vzduchu hokejkou sklepol do siete strelu Burnsa. "Brutálny verdikt na 'Kopiho'. Mám dojem, že rozhodcovia už chceli ísť domov," pokračoval v kritike slovenský krídelník. "Zaslúžili sme si ďalší zápas. Skvelá práca, Tím Európy! Som na vás chalanov hrdý. Gratulácia Kanade. Červená karta rozhodcom..."




Ku Gáboríkovi sa pridal aj tréner európskeho výberu Ralph Krueger, ktorý sa však vyjadroval na adresu arbitrov trochu diplomatickejšie. Sporný verdikt označil za moment, ktorý rozhodol o osude duelu. "Nechcem tu polemizovať o rozhodovaní arbitrov počas zápasu, ale to vylúčenie Kopitara... V zápase sme videli viac takýchto situácií. To rozhodnutie bol zlomový bod zápasu," povedal Krueger pre agentúru AP.




"Je veľmi bolestivé, ako sa veci v závere vyvinuli. Na druhej strane, treba si otvoriť oči a vidieť celkový obraz toho, akú parádnu jazdu previedol náš tím. Išlo nám to vynikajúco. Obrátili sme naruby sme všetky papierové predpoklady. Takéto finále nečakal nikto."



V Tíme Európy sa o úspech zaslúžili šiesti slovenskí hokejisti, okrem nich aj reprezentanti z Nemecka, Švajčiarska, Dánska, Slovinska, Francúzska, Nórska či Rakúska. "Nikdy som nezažil nič podobné. Ako sa 23 hráčov z rôznych krajín dokáže za taký krátky čas dať dokopy a vytvoriť fungujúci tím, ktorý hrá tak dobre. Budem na tento turnaj spomínať do konca života," vyznal sa dánsky center Frans Nielsen.

Hráči priznali, že tušia, že boli súčasťou experimentu, ktorý i napriek skvelému výsledku nenájde opätovné uplatnenie. "Myslím si, že to bol jednorazový nápad, ktorý sa už asi nebude opakovať. Možno sa mýlim, ale asi bude dosť ťažké dať dokopy také mužstvo. Nechajme sa prekvapiť," dodal Chára.