Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Chicago odvrátilo hrozbu vypadnutia, pričinili sa o to Hossa i Handzuš

Radosť Michala Handzuša po strelení gólu Detroitu. Foto: TASR/AP

Stav série 2. kola play off Západnej konferencie NHLtak jastrabi vyrovnali na 3:3 a o postupujúcom do finále rozhodne až siedmy súboj v Chicagu.

New York 28. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti Marián Hossa a Michal Handzuš pomohli gólmi Chicagu k odvráteniu predčasného konca sezóny. V šiestom súboji semifinále Západnej konferencie zámorskej NHL vyhrali Blackhawks v Detroite 4:3 a vynútili si siedmy zápas na domácom ľade, keď vyrovnali sériu zo stavu 1:3. Rozhodujúci duel je na programe v noci na štvrtok.

Detroit viedol po dvoch tretinách 2:1 a držitelia Prezidentskej trofeje boli 20 minút od vypadnutia. Chicago však tromi gólmi v úvodnej desaťminútovke tretej tretiny rozhodlo o svojom víťazstve. Už v 51. sekunde tretieho dejstva vyrovnal na 2:2 Handzuš a veľmi dôležitým gólom si otvoril strelecký účet v tohtoročnom play off. Slovenský center sa po prihrávke švédskeho obrancu Niklasa Hjalmarssona od mantinelu ocitol na chvíľu sám pred brankárom Jimmy Howardom a presnou strelou švihom umlčal nadšený dav v Joe Louis Arene.

O päť minút neskôr perfektne zapracovali v rohu Hossa s kapitánom Jonathanom Toewsom, ktorý poslal puk pred bránku a Bryan Bickell z hranice bránkoviska poslal svoj tím do vedenia. Obrat Chicaga zavŕšil v 50. minúte gólom z trestného strieľania český útočník Michael Frolík, ktorý úspešným bekhendom zvýšil na 4:2 pre hostí. Frolík sa stal prvým hráčom v histórii NHL, ktorý dal v play off dva góly z trestného strieľania. Pred tým sa mu to podarilo v roku 2011 proti Vancouveru. "Aj po dvoch tretinách sme si verili. Neprepadali sme žiadnej panike, prehrávali sme len o gól a pred nami bolo ešte dosť času. Pomohol nám rýchly gól a dostali sme sa na koňa," povedal Toews. Detroit už stihol len v poslednej minúte znížiť na konečných 3:4 zásluhou Švajčiara Damiena Brunnera.

Hossa svojím piatym gólom v play off otvoril v presilovke skóre zápasu. Slovenský útočník v skrumáži pred Howardom doklepol bekhendom puk do siete tesne pred tým, ako sa bránka posunula a jeho gól skúmal aj videorozhodca. Dvojbodový Hossa počas svojho pobytu na ľade (17:49) zaznamenal dve "plusky", odsedel si dve trestné minúty, na súperovho brankára vyslal tri strely a stal sa druhou hviezdou večera.

Galéria: Marián Hossa a Michal Handzuš v akcii





V tabuľke produktivity má už 10 bodov a dotiahol sa tak na vedúceho Patricka Sharpa. Druhý Slovák Handzuš strávil na ľade 17 minút a 3 sekundy prezentoval sa jedným plusovým bodom a jednou strelou znamenajúcej gól. "Vedieť pred začiatkom série, že budeme hrať v Chicagu siedmy zápas, všetci by boli nadšení. Milujem siedme zápasy. Stále máme šancu vyradiť ich z play off, bude to veľká zábava," povedal tréner Red Wings Mike Babcock.

Chicago vyrovnalo sériu z 1:3 na 3:3 jedenásťkrát v histórii, ale potom zatiaľ vždy rozhodujúci siedmy zápas prehralo. Detroit hral siedmy zápas aj v prvom kole proti Anaheimu. Tréner Chicaga Joel Quenneville dosiahol 79. víťazstvo v play off a vyrovnal sa tak práve Babcockovi na ôsmom mieste historických tabuliek. Z aktívnych koučov sú Quenneville s Babcockom na čele.


Gól Mariána Hossu v zápase s Detroitom






Gól Michala Handzuša v zápase s Detroitom




.
2. kolo play off NHL
Západná konferencia - 6. zápas:
DETROIT (7.) - CHICAGO (2.) 3:4 (1:1, 1:0, 1:3)
Góly:
19. Eaves, 31. J. Andersson, 60. Brunner - 4. HOSSA, 41. HANDZUŠ, 46. Bickell (HOSSA), 50. Frolík. Brankári: Howard - Crawford, strely na bránku: 38:28. Diváci: 20.066. /stav série: 3:3/