Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Chicago zdolalo Pittsburgh aj na domácom ľade, opäť žiaril Panarin

Na snímke zľava hráči Artem Anisimov, Artemij Panarin a Erik Gustafsson počas zápasu Foto: TASR/AP

vadsaťštyriročný krídelník dvoma presnými zásahmi rozhodol aj deň predtým duel na ľade Penguins.

New York 7. januára (TASR) -Hokejisti Chicaga zvíťazili v zámorskej NHL nad Pittsburghom aj v druhom vzájomnom stretnutí v priebehu dvoch dní, v noci na štvrtok zdolali doma "tučniakov" 3:1. Dvoma gólmi sa na triumfe podieľal ruský nováčik Artemij Panarin. Dvadsaťštyriročný krídelník tak zopakoval svoj výkon z noci na stredu na ľade Penguins, keď dvoma presnými zásahmi rozhodol o víťazstve Blackhawks 3:2 po predĺžení.

"Vedeli sme, že je to výnimočný hráč. Má pred sebou veľkú kariéru a bude ešte lepší, keď sa ešte viac udomácni v USA. Ten chlapec nemá limit," chválil pre nhl.com svojho spoluhráča z útoku Patrick Kane, ktorý asistoval pri úvodnom Panarinovom zásahu a so 60 bodmi si upevnil pozíciu najproduktívnejšieho hráča NHL.

Dvadsaťštyriročný ruský útočník otvoril skóre v 16. minúte parádnym spôsobom, keď prešiel s pukom cez takmer celé útočné pásmo a tvrdou strelou švihom prekonal Marca-Andreho Fleuryho. Nerozhodný stav zlomil Panarin v polovici tretej časti opäť skvelou strelou švihom. "Má naozaj veľmi dobrú strelu," uznal brankár Penguins Fleury. Z výhry sa tešil aj slovenský útočník v službách Chicaga Marián Hossa, jeho krajan Richard Pánik po výmene z Toronta ešte stále nemá vybavené víza a jeho debut v drese "jastrabov" sa stále odďaľuje. Chicago vyhralo piaty zápas po sebe, čo sa mu podarilo prvýkrát v sezóne.

V ďalšom dueli Toronto v zostave s obrancom Martinom Marinčinom triumfovalo na ľade Anaheimu jednoznačne 4:0. Slovenský zadák odohral 14:35 min., zaznamenal jeden plusový bod a jednu strelu. Dva góly strelil Pierre-Alexandre Parenteau a Jonathan Bernier zaznamenal druhé čisté konto v sezóne, keď zneškodnil 39 striel Ducks. Maple Leafs natiahli víťaznú sériu na tri zápasy. Anaheim okrem prehry mrzí aj zranenie brankára Johna Gibsona, ktorý musel striedať v 41. sekunde tretej časti po kolízii s Nazemom Kadrim. "Zatiaľ neviem, v akom je stave. Ide o zranenie dolnej časti tela," povedal po zápase tréner Anaheimu Bruce Boudreau.

Montreal sa po osemzápasovej sérii vonku vrátil na domáci ľad víťazstvom 2:1 nad New Jersey. Rozdielový gól strelil v závere druhej tretiny v oslabení Torrey Mitchell. "Myslím si, že v dnešnej NHL veľmi rozhodujú špeciálny tímy. Keď sme prehrali, tak to bolo vždy pre slabšie presilovky," povedal kapitán Canadiens Max Pacioretty, ktorý otvoril skóre práve v početnej výhode. Montreal skóroval v početnej nevýhode už osemkrát, spoločne s Ottawou najviac v NHL.

O víťazstve Colorada nad St. Louis 4:3 rozhodol 16,5 sekundy pred koncom predĺženia kapitán Gabriel Landeskog, keď mu akciu perfektne pripravil John Mitchell. Ten vypichol puk pred vybiehajúcim brankárom Jakeom Allenom a potom prihral Švédovi pred prázdnu bránku. "Vedel som, že mi nahrá. Už som sa len modlil, aby mi puk nepreskočil hokejku," povedal Landeskog. Víťazstvo je pre "lavíny" o to cennejšie, že prehrávali už 1:3 a vyrovnali 89 sekúnd pred koncom tretej tretiny pri hre bez brankára zásluhou Nathana MacKinnona. Colorado na pozíciu zaručujúcu play off stráca už len dva body. Jeden z gólov Blues strelil ruský útočník Vladimir Tarasenko a s 24 zásahmi sa delí o prvé miesto medzi kanoniermi s Jamiem Bennom z Dallasu.

Hviezdou Vancouveru sa stal dvojgólový útočník Bo Horvat, ktorý minútu a šesť sekúnd pred treťou sirénou rozhodol v presilovke o víťazstve 3:2 nad Carolinou. Dvadsaťročný kanadský útočník mal veľké šance, ale skóroval až v tretej tretine. "Myslel, že mi to tam nepadne. Chytil mi viacero šancí z brejkov," povedal Horvat na adresu brankára Hurricanes Eddieho Läcka, ktorý proti Canucks nastúpil prvýkrát po výmene počas draftu 2015.

Sumáre NHL:

MONTREAL CANADIENS - NEW JERSEY DEVILS 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Góly:
19. Pacioretty (Plekanec, Subban), 39. Mitchell (Byron) – 41. Henrique (Greene, Stempniak). Brankári: Condon - Schneider, strely na bránku: 25:20, 21.288 divákov.



CHICAGO BLACKHAWKS - PITTSBURGH PENGUINS 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Góly:
16. Panarin (Anisimov, Kane), 49. Panarin, 59. Teräväinen - 28. Malkin (Kessel, Letang). Brankári: Darling - Fleury, strely na bránku: 37:18, 21.908 divákov.



ANAHEIM DUCKS - TORONTO MAPLE LEAFS 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Góly:
9. Parenteau (Hunwick, Bozak), 28. Parenteau (van Riemsdyk, Bozak), 33. Kadri (Komarov, Polák), 43. Boyes (Phaneuf, Matthias). Brankári: Gibson (41. Andersen) - Bernier, strely na bránku: 39:38, 16.283 divákov.



COLORADO AVALANCHE - ST. LOUIS BLUES 4:3 pp (1:2, 1:1, 1:0 - 1:0)
Góly:
5. Duchene, 27. Grigorenko (Iginla, Martinsen), 59. MacKinnon (Barrie, Holden), 65. Landeskog (Mitchell, Beauchemin) - 17. Tarasenko (Pietrangelo, Lehterä), 20. Backes (Tarasenko, Šťastný), 21. Berglund. Brankári: Varlamov - Allen, strely na bránku: 33:38, 13.359 divákov.



VANCOUVER CANUCKS - CAROLINA HURRICANES 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Góly:
38. Bärtschi (Cracknell, Tanev), 48. Horvat (Bartkowski, Biega), 59. Horvat (Bärtschi, Vey) - 29. Liles (J. Staal), 52. J. Staal (Hanifin). Brankári: Markström - Läck, strely na bránku: 21:28, 18.364 divákov.



Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 17:19 0 0 0 0 4 2
Martin Marinčin (Toronto) 14:35 0 0 0 1 1 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/