Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Chmelár je po OHM v Nankingu spokojný

Na snímke zľava vodný slalomár Jakub Grigar, atlétka Michaela Pešková a vodný slalomár Marko Mirgorodský. Foto: TASR/Michal Svítok

Vedúci výpravy Jozef Gönci mal síce väčšie očakávania, ale na podujatie sa pozerá pozitívne.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Slovenská výprava sa z II. olympijských hier mládeže v Nankingu vrátila s tromi medailami, čím sa jej síce nepodarilo vylepšiť ťaženie spred štyroch rokov (šesť medailí v Singapure, pozn. red.), no podľa prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Františka Chmelára nemožno hovoriť o sklamaní.

"Naša účasť bola štandardná. Prvýkrát sme mali tímový šport, čo je pozitívne. Taktiež sme mali zastúpenie vo viacerých nových športoch. Osobne si myslím, že nemožno hovoriť, že sme boli neúspešní. Taktiež nemožno hovoriť, že sme boli veľmi úspešní, bol to slovenský štandard. Škoda, že sme nesiahli na zlatú medailu. Akoby naši športovci mali ťažkú cestu k víťazstvám," zhodnotil účinkovanie výpravy na utorňajšej tlačovej konferencii Chmelár a dodal: "Nikto však nesklamal. Niektorí športovci uspeli menej, iní viac. Oceňujem tých, ktorí dosiahli osobné rekordy. Sú to pozitívne signály, že sa mladí športovci nenechali negatívne ovplyvniť veľkou atmosférou."

Fotogaléria z tlačovej konferencie




Vedúci výpravy Jozef Gönci mal síce väčšie očakávania, ale na podujatie sa pozerá pozitívne. "Bez toho, aby som vopred niečo avizoval, veril som v zisk piatich či šiestich medailí. Podarili sa tri a ďalšie boli na dosah. Celkovo sme dosiahli celkom dobré umiestnenia," skonštatoval pre TASR legendárny strelec. "Boli to vydarené olympijské hry mládeže. Veľmi užitočné pre túto generáciu detí, pretože sú to takí mohykáni s vlajkou v rukách, ktorí sa raz objavia na veľkej olympiáde. Bolo potrebné, aby si teraz prešli tým, čo ich v budúcnosti čaká. Skutočne zažili niečo, čo doteraz videli len v TV a počuli z médií. Pokiaľ s touto skúsenosťou pozitívne naložia, myslím si, že nás čaká pekná budúcnosť."



O prvý cenný kov - strieborného lesku - sa v Nankingu postarala Michaela Pešková v behu na 400 m cez prekážky. Časom 58,26 vytvorila svoj osobný rekord a tento výkon je zároveň jej už v poradí 8. dorastenecký a 3. juniorský slovenský rekord na tejto trati. Talentovaná atlétka mala pritom na dosah aj celkový triumf, keď na poslednej prekážke ešte viedla. "Pozerala som si svoj beh, trošku mi to prišlo ľúto, ale vo všeobecnosti si myslím, že som to zvládla. Chcela som sa prebojovať do finále, ale nečakala som, že by som mohla získať medailu," zhodnotila s odstupom času Pešková, ktorá si z Číny priniesla množstvo pozitívnych dojmov. "Bol to nezabudnuteľný zážitok, určite by som to vrátila späť. Ešte aj dnes po nociach o tom stále rozmýšľam. Všetko bolo tip-top."



Rovnakú medailu pridal do slovenskej zbierky Jakub Grigar v súťaži singlkajakárov v slalome na hladkej vode. "Myslím si, že so svojím účinkovaním môžem byť spokojný. Je to veľký úspech. Aj keď škoda, že som nedosiahol na zlato. V záverečnej jazde som pokazil už úvod. Potom som sa to snažil dohnať, no tempo sa už nedalo vydržať a nemal som sily. Nevedel som presne čo ma čaká, keďže je to iná disciplína, na akú nie sme zvyknutí," opísal boj o najvyššie priečky vlaňajší juniorský majster sveta aj Európy v slalome na divokej vode. Podľa vlastných slov však nechce porovnávať nankingský úspech s predošlými: "Všetky tieto medaily nemôžem porovnávať, majú pre mňa veľký význam. Nie je ani jedna podriadená či nadradená." Slovensko sa tešilo na II. OHM aj zásluhou Marka Mirgorodského, ktorý skončil medzi singlkanoistami v rovnakej disciplíne tretí a vybojoval si bronz. "Tretie miesto je pekné. Chcel som medailu, keďže tento rok sa mi nevydarili majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy. A verím, že na budúcoročných MS zabojujem tiež o najvyššie umiestnenia."



Slovensko v Nankingu reprezentovala pomerne početná výprava s 38 športovcami: 18 futbalistiek, 4 tenisti (2 chlapci a 2 dievčatá), po 3 atléti (1+2), vodní slalomári (2+1), plavci (1+2), 2 cyklistky, po 1 lukostrelcovi, boxerovi, gymnastovi, strelkyni a jachtárovi.

Počas utorňajšej tlačovej konferencie odprezentovali aj celonárodný projekt Ja milujem šport. Cieľom je upriamiť záujem detí, mládeže, ale aj širokej verejnosti na šport a presadzovanie myšlienok olympizmu. Zároveň obracia pozornosť na všetky realizované projekty a aktivity SOV.