Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Chmelár nebude kandidovať na post šéfa Slovenského olympijského výboru

Na snímke prezident SOV František Chmelár. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nový prezident vzíde z volieb, ktoré sa uskutočnia 26. novembra v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton. Voliť sa bude aj nový výkonný výbor.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Činnosť Výkonného výboru Slovenského olympijského výboru (SOV) sa v jeho aktuálnom zložení chýli ku koncu. V stredu sa VV SOV zišiel predposlednýkrát, pred novembrovými voľbami je na programe už len záverečné stretnutie najvyšších olympijských funkcionárov a to 11. novembra.

Stredajšie zasadnutie VV SOV obsahovalo tri hlavné body - hodnotenie účasti Slovenska na Hrách XXXI. olympiády v Rio de Janeiro, príprava 51. valného zhromaždenia SOV, volieb prezidenta a funkcionárov do všetkých orgánov olympijského hnutia a príprava na prijatie nových olympijských športov do rodiny SOV.

"Tentokrát to bolo písomné hodnotenie, pretože to, čo sme mali minulý mesiac, bolo také predbežné ústne hodnotenie olympiády. Veľká časť hodnotenia prejde do správy o činnosti SOV za štyri roky a aj do informácie, ktorá bude základom pre správu ministerstva školstva SR pre potreby vlády. Zobrali sme na vedomie nové informácie, ktoré odzneli na summite Medzinárodného olympijského výboru 8. októbra. Summit pozitívne i kriticky hodnotil olympiádu v Riu. Boli zverejnené čísla, ktoré hovoria o tom, že hry v Riu vo všetkých ohľadoch prekonali OH 2012 v Londýne. Aj čo sa týka sledovanosti, digitálneho vysielania či pokrytia na sociálnych sieťach. Zvýšil sa počet krajín, ktoré získali olympijské kovy. V Londýne to bolo 82, v Riu už 87. Deväť krajín získalo medailu z olympiády prvýkrát. Slovensko skončilo v bodovaní 37., v rámci hodnotenia na jedného obyvateľa sme boli na 27. mieste," hodnotil prezident SOV František Chmelár.

Jemu rovnako ako celému VV SOV sa končí volebné obdobie. Pred novinármi v stredu opäť zopakoval, že neplánuje ďalšiu kandidatúru na post šéfa SOV. Nový prezident vzíde z volieb, ktoré sa uskutočnia 26. novembra v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton. Voliť sa bude aj nový výkonný výbor, ako aj obsadenie ďalších funkcií - prezident dozornej rady, členovia dozornej rady a premiérovo aj post ombudsmana. Na zasadnutí sa schváli aj prijatie piatich nových olympijských športov do rodiny SOV - športové lezenie, skateboarding, bejzbal/softbal, karate a surfing.

Šéf SOV informoval aj o pripravovanom olympijskom galavečeri, ktorý sa uskutoční 28. októbra v športovom rezorte x-bionic sphere v Čilistove. "SOV organizuje toto podujatie ako vďaku za vcelku úspešné pôsobenie slovenských športovcov na OH v Riu. Pozvaní budú všetci, celá výprava, ako aj všetci olympijskí medailisti v doterajšej ére samostatného Slovenska," prezradil Chmelár.

Generálny sekretár SOV Jozef Liba doplnil informácie o zjednodušení volebného systému. "Pevne verím, že voľby prebehnú v korektnom štýle a že všetko bude v poriadku. Zjednodušili sme volebný systém. V 1. kole rozhodne o víťazovi nadpolovičná väčšina, v 2. kole jednoduchá väčšina. Platiť to bude pre voľbu prezidenta, ako aj pre ostatné volebné funkcie," ozrejmil Liba.

VV SOV bude mať dvanásť členov. Známe sú už dve mená - Danka Barteková ako apriori členka VV SOV a Matej Tóth ako novozvolený predseda komisie športovcov SOV. Tretím členom bude nový prezident SOV, zvyšných deväť mien vzíde z volieb.