Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Predseda SOV, Chmelár verí, že Slováci budú v Riu úspešní

Na archívnej snímke vpravo prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár odovzdal zlatú medailu kapitánovi atletického tímu Slovenska Marcelovi Lomnickému Foto: TASR

Podľa šéfa slovenského olympijského hnutia je teraz vhodná príležitosť, aby sa športovci, funkcionári, sponzori, zástupcovia médií a ďalší podporovatelia stretli spolu v takmer kompletnej zostave.


Bratislava 5. augusta (TASR) - Prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár rok pred začiatkom olympiády 2016 vyjadril presvedčenie, že výprava bude v Riu de Janeiro úspešná. Zároveň si želá, aby si jej členovia naplno užili atmosféru podujatia, ktorú im zaručene ponúkne podľa neho najkrajšie mesto na svete.

Podľa šéfa slovenského olympijského hnutia je teraz vhodná príležitosť, aby sa športovci, funkcionári, sponzori, zástupcovia médií a ďalší podporovatelia stretli spolu v takmer kompletnej zostave. "Každý z nás má totiž enormný záujem, aby slovenská výprava išla do Ria a bola tam úspešná. Na budúcoročný sviatok sa veľmi tešíme, pretože Brazília je krásna a veľká krajina s obrovským potenciálom. Je zaujímavé, že olympiáda sa prvýkrát uskutoční na juhoamerickom kontinente, ktorý sa rýchlo rozvíja a má športovcom i samotným návštevníkom čo ponúknuť. Krajšie mesto na svete ako Rio podľa mňa neexistuje," povedal predseda SOV František Chmelár na stredajšej tlačovej konferencii.


V rámci nej strešný orgán slovenského olympizmu predstavil verejnosti edíciu olympijských zošitov a školských pomôcok. V súťaži "S Riom do Ria" budú mať záujemcovia príležitosť vyhrať hlavnú cenu, ktorou je dvakrát letecký zájazd pre dve osoby do Ria. Zároveň zástupcovia SOV prezentovali dve publikácie - nový časopis OLYMPIA a pamätnú knihu z I. európskych hier Baku 2015.

Časopis OLYMPIA má aj s obálkou rovných 100 strán. Autormi veľkej väčšiny textov sú renomovaní športoví publicisti, fotografie pochádzajú z aparátov profesionálnych fotoreportérov. O vizuálnu stránku časopisu sa postaralo vydavateľstvo MEDIAGE. Prvé číslo časopisu vyšlo v náklade 10.000 výtlačkov. Predajná cena OLYMPIE je 2,70 eur. OLYMPIA s podtitulom Slovenská olympijská revue nadväzuje na vydávanie magazínu SOV s názvom Olympijská revue, ktorý v rokoch 2006-2012 vychádzal ako príloha denníka Šport a v rokoch 2013 a 2014 ako príloha denníka Pravda. Na rozdiel od predchádzajúceho magazínu, ktorý bol samostatne nepredajnou súčasťou denníkov, je však OLYMPIA dostupná samostatne v novinových stánkoch i v kníhkupectvách. Tematicky je obsah časopisu rozdelený v podstate do troch blokov. Prvý je venovaný júnovým I. európskym hrám v Baku, druhý budúcoročným olympijským hrám v Riu de Janeiro a tretí je polytématický.

Júnové I. európske hry v azerbajdžanskom Baku priniesli úspešnú premiéru kontinentálneho multišportového podujatia. Viac než 6000 športovcov zo všetkých 50 európskych krajín súťažilo v 253 disciplínach 31 športových odvetviach. SOV vyslal na I. európske hry v Baku najväčšiu výpravu v histórii slovenskej účasti na vrcholných športových podujatiach, ktorú tvorilo 164 športovcov. Tá sa vrátila domov so ziskom dvoch zlatých, dvoch strieborných a troch bronzových medailí. Historickú premiéru Európskych hier a početnú účasť slovenských športovcov zachytáva knižná pamätnica SOV s názvom BAKU 2015. Jej autormi sú fotograf Ján Súkup a publicista Ľubomír Souček. Na 112 plnofarebných stranách formátu A4 kniha zachytáva najpamätnejšie momenty slovenskej účasti. Nepredajnú publikáciu, ktorá vyšla v náklade 650 výtlačkov, pútavo graficky stvárnil Peter Buček. Publikáciu BAKU 2015 na záver tlačovej besedy "pokrstili" piati slovenskí medailisti z EH v Baku – strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková, ktorá spoločne s Erikom Vargom triumfovala v mix trape, kapitán víťazného miešaného družstva atlétov Marcel Lomnický, strieborný pištoliar Pavol Kopp, bronzový pištoliar Juraj Tužinský a bronzový boxer v kategórii do 52 kg Viliam Tankó.

Už v rokoch 2001 a 2008 vydal SOV publikáciu určenú predovšetkým školám pod názvom Olympijská abeceda od autora Jána Grexu. Obidve vydania mali veľmi dobrý ohlas nielen u pedagógov, ale aj u žiakov. Preto sa SOV rozhodol znovu vydať túto základnú olympijskú príručku, určenú predovšetkým pre deti a mládež. Olympijská abeceda tentoraz vyjde nielen s inovovaným a rozšíreným obsahom, ale predovšetkým v novom šate – v tvrdej väzbe a s množstvom farebných aj čiernobielych ilustrácií na 88 knižných stranách. Defiluje na nich aj množstvo slovenských olympijských hrdinov. Pod jednotlivými písmenami abecedy nájde čitateľ stručný výklad pojmov, ako sú antické olympijské hry, fair play, olympijské ideály, kalokagathia, olympijské hry (letné či zimné), rovnosť, Slovensko v olympijskom hnutí, štafeta, umenie, mládež, či ženy na OH a ZOH. Informácie dopĺňajú vedomostné otázky; riešenia a odpovede na ne sú uvedené v prílohách, kde sú uvedení aj olympijské maskoty, plagáty, piktogramy, pochodne, či text olympijskej hymny alebo Coubertinovej Ódy na šport. Do škôl sa v elektronickej alebo printovej podobe dostane v septembri tohto roka. Vychádza v náklade 5000 výtlačkov.

"Pri príležitosti blížiacich sa OH v Riu vznikla tiež špeciálna edícia olympijských zošitov a školských pomôcok. Na obaloch zošitov sa objavia Danka Barteková, Samuel Piasecký, Richard Nagy a ďalší olympionici. Cieľom tejto iniciatívy je nielen propagácia olympijských hier, ale aj motivácia mládeže k pohybu. Olympijské zošity a ďalšie školské pomôcky ladené k olympijským hrám v Riu de Janeiro sa dostávajú k verejnosti už v týchto dňoch. Ide dovedna o 26 produktov, medzi ktorými sú rôzne druhy školských zošitov v celkovom náklade 40.000 výtlačkov, rôzne druhy blokov, školské minidiáre, pentel perá, popisovače, obaly so zapínaním aj dosky s boxom," uvádza sa v tlačovej správe SOV.

Spoločnosť McCarter a.s., najväčší slovenský výrobca ovocno-zeleninových štiav, zasa pripravila atraktívnu spotrebiteľskú súťaž S Riom do Ria, ktorá spustí na jeseň tohto roka a potrvá až do marca 2016. Hlavnou cenou je dvakrát letecký zájazd pre dve osoby na olympiádu do brazílskeho Ria a množstvo ďalších cien, ktoré môžu spotrebitelia vyhrať každý týždeň.