Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Chorváti môžu naraziť na Slovákov: Nad Španielmi vyhrali 2:1

Hráč Chorvátska Nikola Kalinič oslavuje svoj gól v zápase D-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale medzi Chorvátskom a Španielskom 21. júna 2016 vo francúzskom Bordeaux. Foto: TASR/AP

Španielov druhé miesto v skupine odvelilo do St. Dennis, kde sa v pondelok o 18.00 stretnú s víťazom E-skupiny, kde to má našliapnuté Taliansko.

Bordeaux 21. júna (TASR) - Víťazmi D-skupiny na majstrovstvá Európy vo Francúzsku sa stali prekvapujúco chorvátski futbalisti, ktorí v utorok v Bordeaux vyhrali nad úradujúcim šampiónom Španielskom 2:1. Balkánci nastúpili bez kľúčového dispečera Modriča a bez ďalších opôr, ale neuspokojili sa s druhým miestom a v osemfinále (sobota o 21.00 v Lens) sa môžu stretnúť so Slovenskom, alebo ich súperom bude niekto iný z tabuľky mužstiev na tretích miestach skupín.

Naopak, Španielov druhé miesto odvelilo do St. Denis, kde sa v pondelok o 18.00 stretnú s víťazom E-skupiny, teda so zatiaľ suverénnym Talianskom. V paralelnom zápase Česi prehrali s Tureckom 0:2 a s ME sa rozlúčili už po základnej fáze. V tabuľke obsadili s jediným bodom štvrtú priečku, Turci si zasa počkajú na postupový vývoj medzi tímami z tretích miest.

Chorváti vďaka obratu ukončili dlhú 12-ročnú sériu Španielov bez prehry na záverečných turnajoch EURO, ktorá sa tiahla od roku 2004. Španieli taktiež prišli o sedemzápasovú a 734 minút dlhú šnúru bez inkasovaného gólu. Ten im naposledy strelil v úvodnom skupinovom zápase v roku 2012 práve Taliani (1:1).

D-skupina - 3. kolo:
Chorvátsko - Španielsko 2:1 (1:1)
Góly: 45. Kalinič, 87. Perišič - 7. Morata, rozhodovali: Kuipers - van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.) ŽK: Rog, Srna, Vrsaljko, Perišič.
Chorvátsko: Subašič - Srna, Čorluka, Jedvaj, Vrsaljko - Rog (82. Kovačič), Badelj - Pjaca (90.+3 Čop), Rakitič, Perišič (90.+4 Kramarič) - Kalinič
Španielsko: De Gea - Juanfran, Pique, Ramos, Alba - Fabregas (84. Thiago Alcantara), Busquets, Iniesta - Silva, Morata (67. Aduriz), Nolito (60. Bruno Soriano)


Nebol to štart dobyvateľa proti brániacej mase, ale Španieli od začiatku a podľa očakávania rozvili ich kombinačné štruktúry rýchlych prihrávok. Prekvapujúco však mali vzápätí prvé dve menšie šance Chorváti, ktorí sa súperovej charizmy nezľakli ani bez svojho kľúčového hráča Modriča. Tréner šetril okrem neho aj dvoch obrancov a ofenzívnu úderku Brozovič-Mandžukič, no Chorváti sa aj tak pustili do dosť otvoreného boja. Doplatili na to už v 7. minúte. Španieli ich prekombinovali, Silva naboku šestnástky uvoľnil Fabregasa a jeho gólovú diagonálu do bránky poistil Morata. Španieli v hernej prevahe zležérneli a po chybe brankára de Geu Rakitič šikovne lobom namieril loptu z diaľky, tá skončila na žrdi a odtiaľ sa odrazila na bránkovú čiaru. Po tomto momente si však Chorváti dlhšie "nepípli", naopak Silvove tvorivé kreácie robili problémy chorvátskej defenzíve. Lenže postupne akoby vychladli a v samom závere prišiel trest - Perišič "urobil" na ľavej strane Juanfrana a jeho optimálny center na päťku parádičkou usmernil do siete Kalinič.

V druhej časti Španieli nadviazali na záver prvého polčasu. Hrali v útlme a hoci ich herná DNA im neumožňuje nič iné, ako vytvárať ofenzívne štruktúry, bolo to všetko bez emócií a krídelnej podpory. Iniesta so Silvom sa hrali ako na lúke, Fabregasovi sa vyslovene nedarilo, hroty boli vypojené z hry a nepomohli ani striedania. Chorváti síce boli v hre menej ako favorit, ale ich snaha dopredu vyzerala nebezpečnejšie, najmä ak veľa voľnosti mal skvelý Perešič. Ak by rozhodca prísnejšie posúdil zákrok na Pjacu v šestnástke, mohli Chorváti kopať penaltu, ale o chvíľu ju nariadil na druhej strane, keď kontrovezne verdiktoval pád Silvu. Lenže Ramosovi jeho mizernú strelu Subašič chytil a všetko bolo otvorené. Skazu vlažných Pyrenejcov dokonal v kontre najlepší hráč zápasu Perišič, ktorý zaskočil de Geu strelou z pravej strany k žrdi.

Konečná tabuľka D-skupiny:
1. Chorvátsko 3 1 1 0 5:3 7*
2. Španielsko 3 2 0 1 5:2 6*
3. Turecko 3 1 0 2 2:4 3**
4. Česko 3 0 1 2 2:5 1
/* - postup do osemfinále
** - možný postup na základe tabuľky tretích tímov/

Povedali po zápase:
Vicente Del Bosque, tréner Španielska:
"Zápas s Talianskom nie je pre nás najlepšia cesta, no nikdy neviete, kde číha väčšie nebezpečenstvo. Chceli sme postúpiť z prvého miesta, ale sme pripravení prekonať aj túto prekážku. Musíme sa oklepať z tejto prehry a dobre sa pripraviť na ďalší zápas."

Manuel "Nolito" Agudo, útočník Španielska: "Lepšie je prehrať teraz ako v pondelok proti Taliansku. Bude to ťažšie, ako sme chceli, no ak chcete byť šampión, musíte zdolať všetkých. Stále je to o našom výkon. Proti Talianom budeme pripravení."

Ivan Perišič, útočník Chorvátska: "Pomohol nám tímový duch a preto sme bojovali až do poslednej minúty. Myslím si, že môžeme ísť ďaleko. Ak budeme hrať tak ako dnes, tak až na samý koniec."