Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Cibulková by privítala rýchlejší povrch,Čepelová si trúfa na Stosurovú

Na snímke v popredí slovenská fedcupová reprezentantka Dominika Cibulková počas tréningu pred 1. kolom II. svetovej skupiny Fed Cupu proti Austrálii (6.-7. februára 2016) 2. februára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slovenky čaká cez víkend súboj s Austráliou.

Bratislava 2. februára (TASR) - Slovenský fedcupový kapitán Matej Lipták tvrdí, že pomalší povrch v bratislavskom NTC môže byť vo víkendovom zápase s Austráliou pre jeho tím výhodou. Od stredy sa jeho zverenky začnú aj s pomocou sparingpartnerov špeciálne pripravovať na austrálsku jednotku Samanthu Stosurovú, ktorá je pre Slovenky "nočnou morou".

Slovenské družstvo odštartovalo oficiálnu prípravu v pondelok 1. februára, dokopy sa však dalo už skôr. "V sobotu sme mali spoločnú večeru, v nedeľu sme si boli pozrieť exhibíciu na ME v krasokorčuľovaní. Nálada v tíme je výborná. Chceli sme, aby povrch vyhovoval nám, čo sme dosiahli. Ten pôvodný bol extrémne rýchly, nehralo by sa na ňom príliš veľa výmen. Nový povrch je pomalší a drsnejší, náročnejší na pohyb, nedá sa na ňom došmyknúť. Musíte si zvyknúť na tajming. Pevne však verím, že to môže byť pre naše dievčatá výhoda," povedal Lipták.

Cibulková by privítala, keby bol povrch rýchlejší, prispôsobila sa však kolektívu. "Fed Cup je tímová súťaž. Postupne si na povrch zvykám i na vysoký odskok loptičiek. Na zápas sa veľmi teším, veď naposledy som hrala fedcupové stretnutie pred dvomi rokmi, keď sme privítali Nemecko. Vtedy to bol taký ošiaľ, lebo som sa vrátila na Slovensko ako finalistka Australian Open. Dúfam, že bude plný dom a diváci vytvoria výbornú atmosféru."
Na snímke v popredí slovenská fedcupová reprezentantka Daniela Hantuchová počas tréningu pred 1. kolom II. svetovej skupiny Fed Cupu proti Austrálii (6.-7. februára 2016) 2. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

V úvodný deň by mala Cibulková ako aktuálne slovenská dvojka nastúpiť proti Stosurovej, ktorá je pre ňu strašiakom. "Nevyhrala som s ňou ešte ani raz. Najviac mi prekáža jej nepríjemný kick, pri jej servise loptička vysoko vyskakuj. Samantha mi vždy rozbije rytmus na returne, ktorý je mojím obľúbeným úderom, preto sa mi proti nej hrá tak ťažko." Skúsená Hantuchová šampiónku US Open z roku 2011 dobre pozná aj zo spoločného účinkovania vo štvorhre.

"Záleží od toho, aký bude mať Samantha deň. Dokáže podať výborný výkon, no sú aj dni, keď až tak necíti loptičku. Jej najväčšími zbraňami sú servis a forhend." Najlepšiu bilanciu so Stosurovou má zo Sloveniek Čepelová, ktorá ju na harde v Dauhe dokázala zdolať a v januári v Brisbane prehrala až po trojsetovom boji. "Nemôžem povedať, že by mi jej hra nevyhovovala. Oba zápasy boli vyrovnané. V Brisbane som v treťom sete nevyužila vedenie 3:0. Ak mi kapitán dá proti nej šancu, urobím všetko pre úspešný výsledok," povedala pre TASR slovenská štvorka
Na snímke slovenská fedcupová reprezentantka Dominika Cibulková a kapitán slovenského fedcupového tímu Matej Lipták počas tréningu pred 1. kolom II. svetovej skupiny Fed Cupu proti Austrálii (6.-7. februára 2016) 2. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Lipták verí, že jeho hráčky môžu proti Stosurovej uspieť. "Každá séria sa raz skončí. Od stredy zaradím do tréningov sparingy, ktoré nám budú modelovať Stosurovú. Mám už predstavu o tom, ktoré naše hráčky by ju mohli zdolať, ale nechám si to zatiaľ pre seba. Austrálčanky budú oslabené o Jarku Wolfeovú, ktorá je nebezpečná hráčka. Do tímu však pribudla skvelá deblistka Casey Dellacquová. Nehrala síce v poslednom období žiadne turnaje, no v minulosti viackrát hrala sa deblovom Masters."