Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Cibulková postúpila do finále turnaja v Madride v deň 27. narodenín

Slovenská tenistka Dominika Cibulková Foto: TASR/AP

V dueli o šiesty titul na WTA Tour nastúpi v sobotu proti Rumunke Simone Halepovej.

Madrid 6. mája (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa suverénnym spôsobom prebojovala do finále dvojhry na prestížnom antukovom turnaji WTA v Madride. V semifinále po kvalitnom koncentrovanom výkone deklasovala americkú kvalifikantku Louisu Chiricovú 6:1, 6:1 a dala si pekný darček k piatkovym 27. narodeninám. V dueli o šiesty titul na WTA Tour nastúpi v sobotu proti Rumunke Simone Halepovej, ktorá si poradila a Austrálčankou Samanthou Stosurovou hladko 6:2, 6:0. S turnajovou šestkou má priaznivú bilanciu 3:1.

Pre Cibulkovú to bude už tretie tohtoročné finále. V apríli v Katoviciach sa tešila zo zisku cennej trofeje, koncom februára v mexickom Acapulcu prehrala po trojsetovej bitke s Američankou Sloane Stephensovou. V španielskej metropole má už istú prémiu 447.699 eur pred zdanením a 650 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho onlajn vydaní figuruje na 26. mieste, v prípade zisku titulu by sa mala posunúť tesne za prvú dvadsiatku.

Cibulková predviedla v uplynulých troch kolách v Madride tri úspešné obraty, v dueli proti 19-ročnej Američanke kráčala od začiatku pevným krokom za víťazstvom. Slovenka mala taketový nástup, dvakrát prelomila súperkino podanie a vybudovala si náskok 5:0. Chiricová, ktorá sa na budúci týždeň predstaví na turnaji ITF Empire Slovak Open v Trnave, následne odvrátila hrozbu "kanára". Cibulková však pri vlastnom servise spečatila zisk prvého setu, zakončila ho úspešným stopbalom.

Zverenka trénera Mateja Liptáka tlačila súeprku do defenzívy. Pri dlhších výmenách umne menila rytmus hry a účinne využívala dropšoty. Aj druhé dejstvo bolo jasne v réžii staronovej slovenskej jednotky. Po dvoch brejkoch odskočila súperke na 4:1 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca. V siedmom geme premenila po víťaznom forhendovom longlajne v poradí druhý mečbal.

Cibulková mala z postupu do prvého finále na turnaji so štatútom Premier Mandatory veľkú radosť. "Krajší darček k narodeninám som si ani nemohla dať. Možno v telke to vyzeralo tak, že som ju vyčistila, ale nebolo to až také ľahké, ako ukazuje konečný výsledok. Tri úspešné obraty mi dodali veľa sebavedomia a dnes som hrala veľmi dobre. Dôsledne som dodržiavala taktiku, na ktorej sme sa dohodli s trénerom Maťom Liptákom. K ničomu som ju nepustila, ani k jej obľúbeným obiehačkám. Od prvej lopty som išla do toho, diktovala som tempo a nemala som výkyvy. Menšia zápletka tam bola iba za stavu 1:1 v druhom sete. Pri svojom podaní mala veľa gembalov, no vždy som sa do toho zakúsla a napokon som získala gem vo svoj prospech, čo ju definitívne zlomilo. Nemyslela som na skóre. Išla som od fiftínu k fiftínu a hrala som počas celého zápasu agresívne, švihala som do toho," povedala pre TASR Cibulková, ktorá si netrúfala predpovedať, kto bude jej finálovou súperkou. "Bude sa na to dobre pozerať, keď viem, že som vo finále. Uvidíme, ktorá z nich vyhrá. Teším sa na pekné finále."

ženy - dvojhra - semifinále:

Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Louise Chiricová (USA) 6:1, 6:1
Simona Halepová (6-Rum.) - Samantha Stosurová (Austr.) 6:2, 6:0