Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Cibulková postúpila do 2. kola dvojhry, čaká ju Jovanovská

Dominika Cibulková Foto: TASR/AP

Proti Jovanovskej očakáva Cibulková úplne iný duel. Bude mať pikantnú príchuť, veď Srbsko a Slovensko nastúpia vo februári 2013 proti sebe v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie.

New York 29. augusta (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenka trénera Petra Miklušičáka si v úvodnom kole ako nasadená trinástka poradila so Švédkou Johannou Larssonovou v troch setoch 6:7 (5), 6:2 a 6:0. Jej ďalšou súperkou bude Srbka Bojana Jovanovská, s ktorou má priaznivú bilanciu 1:0. Vlani ju zdolala v troch setoch v baráži o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie na antuke v bratislavskom NTC. Cibulková má v New Yorku už istú prémiu 37.000 USD a 100 bodov do svetového rebríčka WTA.

Cibulkovej nevyšiel úvod zápasu s Larssonovou, keď dvakrát stratila vlastné podanie a prehrávala 0:3. Slovenka v ďalších minútach znížila na 2:3, no Larssonová si potom dvakrát podržala servis a za stavu 5:3 mala pri podaní Cibulkovej k dispozícii štyri setbaly. Víťazka turnaja WTA v Carlsbade ich však odvrátila, v desiatom geme aj piaty a rozhodnutie napokon padlo až v tajbrejku. Na začiatku skrátenej hry viedla Cibulková 3:1, Larssonová však potom získala štyri loptičky v rade a za stavu 6:5 využila v poradí šiesty setbal.

Na začiatku druhého dejstva vyhrávala Švédka pri svojom podaní 40:0. Cibulková však získala päť fiftínov v rade, po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0 a dostala sa na koňa. Za stavu 4:2 opäť zobrala súperke podanie a vynútila si tretí set. V ňom Cibulková úplne ovládla dvorec číslo 7, po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a súperke uštedrila "kanára". Doterajším maximom slovenskej jednotky vo Flushing Meadows je štvrťfinále z roku 2010, vlani skončila v 2. kole na rakete Američanky Iriny Falconiovej.


Cibulková označila zápas s Larssonovou za veľmi ťažký

Dominika Cibulková
Foto: TASR/AP
"Bola to riadna fuška, pretože súperka hrala naozaj výborne. Samotní švédski novinári na tlačovke hovorili, že ju tak dobre ešte hrať nevideli. Mala výborný servis a pri jej podaní som musela stáť veľmi vzadu. Veľmi mi to liftovala a spinovala, nebolo ľahké ju zatlačiť. Bol to fyzicky i psychicky nesmierne náročný zápas, na dvorci bolo poriadne horúco. Po prehratom prvom sete mi nebolo všetko jedno, no našťastie som sa upokojila, začala som robiť menej nevynútených chýb, čo bola cesta k úspechu. Veľmi dôležitý bol úvodný gem druhého setu, v ktorom Larssonová viedla pri svojom podaní 40:0, no podarilo sa mi to otočiť. Bol to zlomový moment, zahrala som tam niekoľko veľmi dobrých úderov a chytila som sa. Ona naopak urobila pár chýb a zneistela. Definitívne som zlomila jej odpor získaným gemom na 4:2 a následným brejkom. V treťom sete som už dominovala. Hrala som aktívne, neustále som ju nútila behať a ona postupne kondične odchádzala. Dôležité bolo, že som jej všetko nezabíjala a pri výmenách som sa zbytočne neponáhľala. Bol to z mojej strany výborný zápas. Ťažko vybojované víťazstvo si veľmi cením," povedala Cibulková v konferenčnom hovore so slovenskými médiami.

Proti Jovanovskej očakáva Cibulková úplne iný duel. Bude mať pikantnú príchuť, veď Srbsko a Slovensko nastúpia vo februári 2013 proti sebe v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie. "Jovanovská je iná hráčka ako Larssonová. Poznám ju z vlaňajšieho súboja v Bratislave i z turnajov. Má rada priamky, snaží sa do toho strieľať. Nemá najlepší servis, no je to mladá a talentovaná hráčka. Musím sa dať po náročnom súboji s Larssonovou fyzicky dokopy a dobre zregenerovať, aby som vo štvrtok ukázala, kto je lepšou hráčkou na kurte."


ženy - dvojhra - 1. kolo:



Dominika CIBULKOVÁ (13-SR) . Johanna Larssonová (Švéd.) 6:7 (5), 6:2, 6:0