Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Cibulková prehrala vo finále dvojhry v Barcelone s Erraniovou

Foto: TASR/AP

Cibulková, ktorá pred turnajom v Barcelone ukončila spoluprácu s chorvátskym trénerom Željkom Krajanom, si z Barcelony odnáša prémiu 19.000 USD a 200 bodov do svetového rebríčka.

Barcelona 15. apríla (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková nezískala druhý titul na okruhu WTA. Vo finále dvojhry na antukovom turnaji v Barcelone (dotácia 220.000 dolárov) prehrala ako nasadená trojka so sedmičkou "pavúka" Taliankou Sarou Erraniovou za 65 minút hladko v dvoch setoch 2:6 a 2:6. Pre slovenskú jednotku to bolo celkovo piate singlové finále na ženskom profesionálnom okruhu, doposiaľ jedinú cennú trofej získala vlani na jeseň na turnaji o Kremeľský pohár v Moskve.

Cibulková, ktorá pred turnajom v Barcelone ukončila spoluprácu s chorvátskym trénerom Željkom Krajanom, si z Barcelony odnáša prémiu 19.000 USD a 200 bodov do svetového rebríčka. Erraniová si v katalánskej metropole pripísala na konto štvrtý titul vo dvojhre na WTA Tour, druhý v tejto sezóne. Vo februári nenašla premožiteľku v mexickom Acapulcu. Taliankam sa v Barcelone mimoriadne darí. Vlani i v roku 2009 sa tešila z prvenstva Roberta Vinciová, v roku 2010 sa na listinu víťaziek zapísala Francesca Schiavoneová.

Cibulkovej v prvom sete duelu s Erraniovou vôbec nevychádzalo podľa predstáv prvé podanie. Na začiatku dejstva po strate servisu ešte dokázala dvakrát kontrovať rebrejkom, no od stavu 2:2 získala Talianka štyri gemy v rade a úvodný set získala za 31 minút jasne vo svoj prospech. Erraniová robila pri dlhých výmenách od základnej čiary oveľa menej nevynútených chýb, po druhom podaní Cibulkovej dostávala súperku pod tlak a často zakončovala víťaznými returnami.

Na začiatku druhého dejstva sa Talianka po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. V treťom geme si Cibulková prvýkrát v zápase dokázala udržať servis, no za stavu 1:3 po skvelom stopbale Erraniovej opäť stratila podanie a talianska reprezentantka už dotiahla dobre rozohratý zápas do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila pri vlastnom podaní v poradí tretí mečbal a upravila vzájomnú bilanciu na 3:4. Pre Cibulkovú bol turnaj v Barcelone súčasťou prípravy na baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie proti Španielsku (21.-22. apríla v Marbelle).

Cibulková po prehre s Erraniovou netajila sklamanie. "Z finálovej prehry som smutná, celkovo som však s vystúpením v Barcelone spokojná. Mám veľkú radosť, že hneď na prvom antukovom turnaji v sezóne sa mi podarilo postúpiť až do finále, ktoré bolo mojím prvým v tomto roku. Pevne verím, že prídu aj ďalšie. V Barcelone som prežila skvelý týždeň a ďakujem všetkým za podporu. Sara hrala vo finále výborne a blahoželám jej k zisku titulu," povedala Cibulková priamo na kurte po prevzatí pohára pre neúspešnú finalistku.



dvojhra - finále:

Sara Erraniová (7-Tal.) - Dominika CIBULKOVÁ (3-SR) 6:2, 6:2



Najväčšie míľniky v kariére slovenskej tenistky Dominiky Cibulkovej:

v auguste 2005 vyhrala prvý turnaj ITF v portugalskom Amarante

v októbri 2006 vyhrala turnaj ITF Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC

11. júna 2007 sa prvýkrát v kariére dostala do elitnej stovky svetového rebríčka WTA, vďaka postupu do 3. kola na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži poskočila zo 131. na 86. priečku

1. októbra 2007 prvýkrát prenikla do najlepšej svetovej päťdesiatky, vďaka postupu do semifinále turnaja v Kantone poskočila na 47. priečku

13. apríla 2008 sa prvýkrát prebojovala do finále turnaja WTA, v boji o titul v Amelia Island prehrala s Mariou Šarapovovou

3. augusta 2008 postúpila do finále turnaja WTA v Montreale a prvýkrát sa dostala do Top 20

10. novembra 2008 sa stala prvýkrát slovenskou ženskou jednotkou. Na tróne vystriedala Danielu Hantuchovú, ktorá bola rebríťkovo najvyššie postavenou Slovenkou od 11. januára 2002

9. januára 2009 triumfovala spoločne s Dominikom Hrbatým na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe

24. januára 2009 postúpila do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne

2. júna 2009 postúpila do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži

6. júna 2009 sa v rebríčku WTA vyšplhala na 12. miesto, čo je jej doterajšie maximum

6. septembra 2010 postúpila do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open

27. júna 2011 postúpila do štvrťfinále na grandslamovom turnaji vo Wimbledone

15. októbra 2011 postúpila do finále turnaja WTA v Linzi

23. októbra 2011 získala v Moskve prvý titul na okruhu WTA

14. apríla 2012 postúpila do finále turnaja WTA v Barcelone