Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Skvelá Cibulková je vo finále turnaja v Sydney, čaká ju Radwaňská

Víťazné gesto Dominiky Cibulkovej Foto: TASR/AP

Slovenka mala po postupe do finále veľkú radosť. V prvom interview priamo na kurte poďakovala slovenským fanúšikom.

Sydney 10. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa siedmykrát v kariére prebojovala do finále dvojhry na okruhu WTA.

V semifinále turnaja v austrálskom Sydney (dotácia 690.000 dolárov) si poradila s nasadenou dvojkou a svetovou päťkou Nemkou Angelique Kerberovou v troch setoch 6:2, 4:6 a 6:3.

V piatok bude zverenka trénera Mateja Liptáka bojovať proti najvyššie nasadenej Poľke Agnieszke Radwaňskej o tretí titul na WTA Tour. Vlani v júli Cibulková triumfovala v kalifornskom Carlsbade, na jeseň 2011 vyhrala turnaj o Kremeľský pohár v Moskve.

Slovenská jednotka získala v Sydney už tretí skalp hráčky z Top ten. V 1. kole deklasovala nasadenú päťku a svetovú osmičku Česku Petru Kvitovú 6:1, 6:1, vo štvrťfinále zdolala svetovú sedmičku Talianku Saru Erraniovú hladko 6:2 a 6:1. So svetovou štvorkou Radwaňskou, ktorá v Sydney ešte nestratila ani set, má Cibulková negatívnu bilanciu 0:3. Posledný duel však obe hráčky odohrali ešte v roku 2008 na US Open. Cibulková má v Sydney vďaka postupu do finále už istú prémiu 62.300 dolárov a 320 bodov do svetového rebríčka WTA. Pre slovenskú fedcupovú reprezentantku je turnaj v Sydney generálkou na grandslamový Australian Open.

Galéria: Dominika Cibulková bude v Sydney bojovať o titul





Cibulkovej vyšiel úvod zápasu s Kerberovou, vo štvrtom geme po víťaznom forhendovom longlajne prelomila súperkino podanie a ujala sa vedenia 3:1. Nemka síce hneď vzápätí kontrovala rebrejkom, no Cibulková potom získala tri gemy za sebou a prvý set sa stal jej korisťou. Slovenka sa na dvorci výborne pohybovala, z forhendu neustále tlačila Nemku do defenzívy a rovnako ako vo štvrťfinálovom dueli proti Talianke Sare Erraniovej predviedla viacero ukážkových bekhendov po čiare. Kerberová pôsobila na kurte unaveným dojmom, robila príliš veľa nevynútených chýb.

Poďakovanie slovenským fanúšikom
Slovenka mala po postupe do finále veľkú radosť. "Chcela by som sa poďakovať slovenským fanúšikom, ktorí má v Sydney povzbudzujú počas každého zápasu. Sme malá krajina a je skvelé, že sú tu. Veľká vďaka patrí aj štyrom členom môjho tímu. V Sydney som zdolala tri hráčky z elitnej svetovej desiatky, čo si veľmi cením. Vo finále proti Age Radwaňskej to bude otvorené. Už dlho sme spolu nehrali, naposledy pred štyrmi rokmi. Je to výborná hráčka, ktorá je už dlhé roky v Top ten. Ja však nemám čo stratiť a na finálový zápas sa veľmi teším," povedala Cibulková v prvom interview priamo na kurte.
V druhom dejstve Kerberová zrýchlila hru, pridala na agresivite a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:1.

Cibulková si následne nechala zavolať svojho trénera Liptáka, ktorý jej radil, aby si chodila sama pre body, viac si pomáhala servisom a vrátila sa k nátlakovej hre z prvého setu. Svetová pätnástka v ďalších minútach znížila na 3:4, no záver setu patril Kerberovej. V rozhodujúcom dejstve zobrala Cibulková opraty zápasy do svojich rúk, vďaka skvelým returnom dvakrát zobrala Kerberovej podanie a za stavu 5:1 išla podávať na víťazstvo. Nemka ešte znížila na 3:5, no Cibulková pri vlastnom podaní dotiahla zápas do úspešného konca, keď po víťaznom forhende premenila hneď prvý mečbal. Cibulková tak upravila vzájomnú bilanciu s Kerberovou na 3:0 vo svoj prospech.


dvojhra - semifinále:

Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Angelique Kerberová (2-Nem.) 6:2, 4:6, 6:3


Najväčšie míľniky v kariére Dominiky Cibulkovej

v auguste 2005 vyhrala prvý turnaj ITF v portugalskom Amarante
v októbri 2006 vyhrala turnaj ITF Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC
11. júna 2007 sa prvýkrát v kariére dostala do elitnej stovky svetového rebríčka WTA, vďaka postupu do 3. kola na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži poskočila zo 131. na 86. priečku
1. októbra 2007 prvýkrát prenikla do najlepšej svetovej päťdesiatky, vďaka postupu do semifinále turnaja v Kantone poskočila na 47. priečku
13. apríla 2008 sa prvýkrát prebojovala do finále turnaja WTA, v boji o titul v Amelia Island prehrala s Mariou Šarapovovou
3. augusta 2008 postúpila do finále turnaja WTA v Montreale a prvýkrát sa dostala do Top 20
10. novembra 2008 sa stala prvýkrát slovenskou ženskou jednotkou. Na tróne vystriedala Danielu Hantuchovú, ktorá bola rebríťkovo najvyššie postavenou Slovenkou od 11. januára 2002
9. januára 2009 triumfovala spoločne s Dominikom Hrbatým na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe
24. januára 2009 postúpila do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne
2. júna 2009 postúpila do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži
6. júna 2009 sa v rebríčku WTA vyšplhala na 12. miesto, čo je jej doterajšie maximum
6. septembra 2010 postúpila do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open
27. júna 2011 postúpila do štvrťfinále na grandslamovom turnaji vo Wimbledone
15. októbra 2011 postúpila do finále turnaja WTA v Linzi
23. októbra 2011 získala v Moskve prvý titul na okruhu WTA
14. apríla 2012 postúpila do finále turnaja WTA v Barcelone
3. júna 2012 postúpila do štvrťfinále dvojhry na Roland Garros
23. júla 2012 získala v Carlsbade druhý titul na okruhu WTA
10. januára 2013 postúpila do finále turnaja WTA v Sydney