Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Cibulková sa prebojovala do druhého kola v Melbourne

Slovenská tenistka Dominika Cibulková reaguje počas zápasu proti Austrálčanke Ashleigh Bartyovej v 1. kole grandslamového turnaja Australian Open 14. januára 2013 v Melbourne. Foto: TASR/AP Photo

Slovenská tenistka si poradila s Austrálčankou Ashleigh Bartyovou v troch setoch 3:6, 6:0 a 6:1.

Melbourne 14. januára (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Finalistka minulotýždňového podujatia v Sydney si v úvodnom kole napriek nevydarenému začiatku poradila s iba 16-ročnou Austrálčankou Ashleigh Bartyovou za 1:55 h v troch setoch 3:6, 6:0 a 6:1.

Nasadená pätnástka nastúpi v 2. kole proti Ruske Valerii Savinychovej. Cibulková má v Melbourne už istú prémiu 45.500 austrálskych dolárov a 100 bodov do svetového rebríčka WTA, jej doterajším maximom v Melbourne Parku je osemfinále z roku 2009.

Cibulková mala hneď v úvodnom geme zápasu s Bartyovou k dispozícii dva brejkbaly. Austrálčanka ich však aj vďaka dvom skvelým stopbalom odvrátila, vo štvrtom geme prelomila podanie Slovenky a ujala sa vedenia 3:1. Cibulková síce vzápätí kontrovala rebrejkom a vyrovnala na 3:3, no ďalšie tri hry sa stali korisťou Bartyovej. Mladá Austrálčanka hrala v prvom sete odvážne, jej údery mali potrebnú dĺžku i razanciu. Cibulková naopak robila priveľa nevynútených chýb najmä z bekhendu.

Na začiatku druhého dejstva Slovenka odvrátila dva brejkbaly, čo ju výrazne povzbudilo. V ďalších minútach trikrát získala Bartyovej servis a uštedrila jej "kanára". Cibulková sa postupne dostala do správneho rytmu, začala dominovať v dlhých výmenách od základnej čiary a na jej konto pribúdali winnery z forhendu i bekhendu. Aj rozhodujúce dejstvo bolo v réžii favorizovanej svetovej štrnástky. Cibulková po rýchlom brejku odskočila Bartyovej na 3:0 a za stavu 5:1 premenila pri vlastnom servise v poradí štvrtý mečbal.




Cibulková nebola spokojná s úvodným výkonom

Cibulková, ktorá sa dokázala otriasť z hladkej prehry 0:6, 0:6, s Poľkou Agnieszkou Radwaňskou vo finále v Sydney, po postupe do 2. kola v Melbourne netajila spokojnosť.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková odvracia loptičku Austrálčanke Ashleigh Bartyovej v 1. kole grandslamového turnaja Australian Open 14. januára 2013 v Melbourne.
Foto: TASR/AP Photo
"Zápas proti domácej Bartyovej nebol vôbec ľahký. Je to mladá tenistka a hrala veľmi dobre. Prvý duel na grandslame nikdy nie je jednoduchý a v úvodnom sete to nebol z mojej strany najlepší výkon. Príliš som sa s ňou púšťala do bekhendových výmen, čo bola chyba. Ona sa to snažila meniť, striedala vysoké údery s krátkymi a vyháňala ma z dvorca. Po prvom sete som si povedala, že to takto ďalej nepôjde, že musím ísť viac do toho a začať si obiehať forhend. Veľmi dôležitý bol úvodný gem druhého setu, v ktorom som odvrátila dva brejkbaly. Bol to zlomový moment, na ktorom sa otočil celý zápas. Potom som sa uvoľnila, ona prestala stíhať a začala robiť chyby," povedala v konferenčnom hovore so slovenskými médiami Cibulková, ktorú prekvapil výkon Bartyovej.

"Čakala som, že pred domácimi divákmi nepredá kožu lacno, no nepredpokladala som, že bude hrať až tak dobre. Veľmi dobre podávala. Najmä jej prvý servis bol veľmi kvalitný a ťažko sa mi ho returnovalo. Dôležité však je, že napriek nepriaznivému vývoju zápasu som nespanikárila a dokázala ho dotiahnuť do víťazného konca. Tento triumf mi určite dodá sebavedomie pred duelom 2. kola proti Savinychovej. Ruskú kvalifikantku nepoznám, nikdy som s ňou nehrala, no s trénerom Maťom Liptákom si pozrieme nejaký jej zápas a verím, že vymyslíme na ňu účinnú taktiku," dodala Cibulková.

Ženy - dvojhra - 1. kolo:
Dominika CIBULKOVÁ (15-SR) - Ashleigh Bartyová (Austr.) 3:6, 6:0, 6:1