Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Cibulková zdolala na ´malých´ MS Suarezovú a mieri do semifinále

Dominika Cibulková. Foto: TASR/AP

K definitívnej účasti medzi elitným kvartetom jej v záverečnom súboji skupiny proti Nemke Andree Petkovicovej stačí získať set.

Sofia 29. októbra (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková uspela aj v druhom vystúpení na "malých" MS v Sofii. V skupine Sredec zvíťazila ako nasadená dvojka nad päťkou "pavúka" Španielkou Carlou Suarezovou Navarrovou v dvoch setoch 7:5, 6:4 a je blízko k postupu do semifinále. K definitívnej účasti medzi elitným kvartetom jej v záverečnom súboji štvrtkového programu proti Nemke Andree Petkovicovej stačí získať set. V prípade prehry 0:2 a dvojsetovej výhry Španielky nad domácou Bulharkou Cvetanou Pironkovovou by o dvoch semifinalistkách rozhodol pomer gemov.

Cibulková začala proti Suarezovej Navarrovej ako z partesu, keď dvakrát prelomila súperkino podanie a vybudovala si náskok 5:0. Slovenka kvalitne podávala i returnovala, tlačila Španielku do defenzívy a ničila ju drvivým forhendom. Suarezová Navarrová však ani za nepriaznivého stavu nezložila zbrane a vďaka zlepšenej hre sa jej podarilo vyrovnať na 5:5. Koncovka však patrila Cibulkovej, ktorá za stavu 6:5 premenila v poradí siedmy setbal. V druhom dejstve sa zverenka trénera Mateja Liptáka po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Španielka vyrovnala na 2:2, no záver setu opäť patril Cibulkovej, ktorá v desiatom geme premenila v poradí druhý mečbal. Nadviazala tak na triumf nad Suarezovou Navarrovou z Australian Open a upravila vzájomnú bilanciu na 2:0.



Cibulková bola po druhom víťazstve v bulharskej metropole spokojná. "Bol to tak trochu bláznivý zápas so zápletkou. Nie je obvyklé, aby v prvom sete človek stratil náskok 5:0. Herne som sa však počas celého duelu cítila výborne a po dlhom čase som predvádzala výborný tenis. Za stavu 5:0 som si trochu skomplikovala situáciu, nebola som dôsledná a agresívna, pri setbaloch som sa uponáhľala. Je však veľké plus, že aj za stavu 5:5 som zostala silná a pozitívna. Psychika sa pri takýchto obratoch úplne mení, no zvládla som to a sama som si to uhrala. V druhom sete som začala výborne, viedla som 2:0 a hoci sa súperke podarilo vyrovnať, koncovku som zvládla na jednotku," povedala pre TASR slovenská jednotka.

Finalistka Australlian Open pôjde aj do zápasu s Petkovicovou s cieľom zvíťaziť. "Doteraz som vôbec nerozmýšľala o tom, či postúpim zo skupiny alebo nepostúpim. Bude to úplne iný súboj ako proti Suarezovej Navarrovej, no urobím všetko pre to, aby som pokračovala v nastolenom trende a prebojovala sa do semifinále. Nebudem špekulovať nad tým, že mi stačí vyhrať jeden set. Teší ma, že sa mi vracia forma z úvodu sezóny. Dokážem na dvorci potlačiť negativizmus a depresie, snažím sa bojovať o každú loptičku. Do stavu 5:0 som sa na kurte cítila úžasne, mala som z tenisu opäť radosť. Verím, že to bude pokračovať," dodala Cibulková, ktorá má v Sofii už istú prémiu 65.000 USD a 155 bodov do svetového rebríčka WTA.

skupina SREDEC:

Dominika CIBULKOVÁ (2-SR) - Carla Suarezová Navarrová (5-Šp.) 7:5, 6:4, Andrea Petkovicová (4-Nem.) - Cvetana Pironkovová (8-Bul.) 7:5, 6:2

skupina SERDIKA:

Garbine Muguruzová (7-Šp.) - Jekaterina Makarovová (1-Rus.) 6:2, 6:1

tabuľka skupiny Sredec po 2. dni:

1. CIBULKOVÁ 2 4 0 4
2. Suarezová Navarrová 2 2 2 2
3. Petkovicová 2 2 2 2
4. Pironkovová 2 0 4 0