Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Cibulková získala na tráve v Eastbourne šiesty titul na okruhu WTA

Na snímke slovenská tenistka Dominika Cibulková dvíha trofej po víťazstve 7:5, 6:3 nad českou tenistkou Karolínou Plíškovou vo finále dvojhry na trávnatom turnaji WTA v Eastbourne 25. júna 2016. Foto: TASR/AP

Za stavu 5:3 premenila slovenská tenistka pri vlastnom servise v poradí tretí mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Plíškovou na 2:0.

Eastbourne 25. júna (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková získala na tráve v anglickom Eastbourne šiesty titul na okruhu WTA. Vo finále dvojhry si ako nasadená dvanástka poradila s desiatkou "pavúka" Češkou Karolínou Plíškovou 7:5, 6:3. Slovenská jednotka vybojovala vôbec prvú trofej na trávnatom povrchu. V tomto roku je to už jej druhý turnajový triumf, v apríli nenašla premožiteľku v hale v poľských Katoviciach.

Vo finále bola v tejto sezóne aj v Acapulcu a Madride. V mexickom stredisku podľahla po trojsetovej bitke Američanke Sloane Stephensovej a na podujatí Premier Mandatory v španielskej metropole prehrala s Rumunkou Simonou Halepovou. Z turnaja v Eastbourne, ktorý bol pre ňu úspešnou generálkou na prestížny Wimbledon, si odnáša prémiu 132.550 dolárov a 470 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie z 21. na 18. miesto.



Prvý set finálového zápasu bol ako na hojdačke. Cibulková hneď v úvodnom geme stratila servis, následne však otočila na 3:1. Plišková potom získala tri gemy v rade, no záver setu patril Slovenke, ktorá za stavu 6:5 súperku brejkla. Plíškovej nevychádzalo podľa predstáv prvé podanie, ktoré je jej veľkou zbraňou. Po druhom servise ju Cibulková vďaka kvalitným returnom neustále tlačila do defenzívy a získavala dôležité fiftíny.

V tretej hre druhého dejstva Cibulková po skvelom obhodení opäť prelomila podanie Plíškovej a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 4:1. Češka nezložila zbrane, za stavu 2:4 mala k dispozícii štyri brejkbaly, no Cibulková "maratónsky" gem zvládla a dotiahla zápas do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenila pri vlastnom servise v poradí tretí mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Plíškovou na 2:0. V roku 2014 ju zdolala v troch setoch v semifinále turnaja v malajzijskom Kuala Lumpure.

Cibulková mala z finálového triumfu v Eastbourne obrovskú radosť. "Ťažko opísať moje pocity, stále nemôžem uveriť tomu, že som vyhrala. V Eastbourne som predvádzala najlepší tenis na tráve v mojej doterajšej kariére, bol to krásny týždeň. Fanúšikovia boli skvelí. Štartovala som tu druhýkrát, no určite sa sem budem vracať ešte veľa rokov. Veľkú zásluhu na mojom triumfe ma môj skvelý tím. Bez neho by som tu nikdy nestála s trofejou. Tenis je individuálny šport, no je veľmi dôležité mať pri sebe tím ľudí, ktorí sa starajú o to, aby som bola na zápasy stopercentne pripravená," uviedla Cibulková vo svojom prejave počas slávnostného ceremoniálu.

Na margo finálového zápasu v rozhovore pre TASR uviedla. "Podmienky boli dnes pre obe veľmi náročné, no dokázala som sa s nimi vyrovnať. Na začiatku zápasu som hľadala tajming, trochu ma rozhodil vietor, no postupne som začala lepšie servovať a vzala som si k srdcu rady môjho trénera Maťa Liptáka. Vo výmenách som sa cítila na dvorci stále lepšie a lepšie. Karolína je nepríjemná tým, že z prvých lôpt sa snaží vždy útočiť, dobre podáva. Dnes som však na returne uplatnila veľmi dobrú stratégiu. Jeden z najdôležitejších bol gem za stavu 4:2 v druhom sete, keď mala štyri brejkbaly. Na tráve sa to môže všetko veľmi rýchlo zvrtnúť, no bola som mentálne veľmi silná a udržala som si podanie. Titul z Eastbourne je pre mňa špeciálny a zaraďujem ho k najcennejším v kariére. Vyhrať taký náročný turnaj na tráve v silnej konkurencii, to je ako sen. Pred Wimbledonom mi to dodá veľa sebavedomia."



Na tráve All England Clubu nastúpi v 1. kole proti Chorvátke Mirjane Lučičovej-Baroniovej, s ktorou má priaznivú bilanciu 4:0. "Musím teraz dobre zregenerovať a oddýchnuť si. Je dobré, že hrám až v utorok, jeden deň k dobru mi veľmi pomôže. Očakávam veľmi ťažký zápas. Doposiaľ najvyrovnanejší duel som proti Lučičovej-Baroniovej odohrala pred piatimi rokmi práve vo Wimbledone. Bola som set dole a v druhom som prehrávala 2:4, no otočila som to a potom som sa dostala až do štvrťfinále. Viem, čo ma čaká. Nechcem dávať na seba tlak, mám za sebou úžasné víťazstvo na turnaji a z tenisu chcem mať naďalej radosť. Uvidíme, ako to pôjde."

dvojhra - finále:
Dominika CIBULKOVÁ (12-SR) - Karolína Plíšková (10-ČR) 7:5, 6:3