Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Cieľom slovenskej ekipy je postúpiť do druhého kola Pohára národov

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Slovensko využilo možnosť nominovať 23 pretekárov. Z nich piati dostali možnosť reprezentovať v jednom z dvoch vrcholov podujatia, v piatkovom Furusiyya FEI Pohári národov.

Bratislava 22. júla (TASR) - Na jubilejnom 50. ročníku medzinárodných jazdeckých pretekov Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava CSIO* (23. - 26. júla) vrcholí predštartová horúčka.

"Napriek veľmi teplému počasu je parkúr vo veľmi dobrom stave. Priebežne prebiehajú veterinárne prehliadky koní," informoval v stredu na tlačovej konfeencii v areáli TJ Slávia STU predseda organizačného výboru (OV) a riaditeľ pretekov Andrej Glatz a dodal: "Kone sa vedia vyrovnať s vysokými teplotnými rozdielmi. Ich ošetrovatelia sa o ne vedia postarať, my sme pre nich pripravili možnosť osvieženia a umývania vo vode."

Na 11 súťaží je prihlásených dovedna 73 jazdcov a 205 koní z Belgicka, Brazílie, Chorvátska, Česka, Fínska, Francúzska, Nemecka, Grécka, Maďarska, Írska, Talianska, Japonska, Luxemburska, Holandska, Nórska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Slovinska, Turecka a USA. Viacerí jazdci budú štartovať na dvoch a troch koňoch.

Slovensko využilo možnosť nominovať 23 pretekárov. Z nich piati dostali možnosť reprezentovať v jednom z dvoch vrcholov podujatia, v piatkovom Furusiyya FEI Pohári národov. Nominovaní sú Bronislav Chudyba s koňmi Angelotti, Concano, Erlando 11. Patrik Majher - Caliber 5. Radovan Šillo - Oscar des Fontaines, Quinto, Sire du Veret. Marian Štangel - Badarco a Chiccco 327. Igor Šulek - Gitan, Wavo Aramis a Wavo Lampard.

"Favormitmi v Pohári národov sú Brazílčania, Belgičania a Česi. Do 2. kola, kde postúpi osem z trinástich štartujúcich ekíp, by sa malo kvalifikovať aj Slovensko, aj keď niektoré kvalitné kone nebudú na štartovej listine," uviedol tajomník OV Rastislav Noskovič a dodal: "Slovensko nedisponuje toľkými jazdcami a koňmi, aby sa dali obmieňať. Ich program je v tomto období nabitý. Pred týždňom štartovali na Grand Prix v Budapešti, o týždeň ich čaká olympijská kvalifikácia v Šamoríne. Verím však, že skúsení jazdci postúpia so svojimi koňmi do 2. kola."

Druhým vrcholom švordňových medzinárodných jazdeckých pretekov na parkúre je nedeľňajšia Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava FEI World Cup, v ktorej bude štartovať 60 pretekárov. Medzi vopred kvalifikovaných, ktorými sú medailisti z vrcholných svetových podujatí, sa môžu kvalifikovať priami účastníci Grand Prix v troch súťažiach: vo štvrtok na Big Tour, v piatok na Pohári národov a v sobotu na Big Tour.

Na finančné odmeny je vyčlenená suma 125-tisíc eur. Vstup na Grand Prix je voľný. Prestávky medzi jednotlivými súťažami spestria jazdy lipicanov zo Španielskej školy v Topoľčiankach a vystúpenia Kynologického klubu Spojenej školy Ivanka pri Dunaji Topoľčianky. Pre deti je vyhradený zábavný kútik. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorý odovzdá Pohár najlepšiemu slovenskému jazdcovi.

Program 50. ročníka medzinárodných jazdeckých pretekov Mercedes-Benz Grand Prix Bratialava CSIO* (23. - 26. júla):
štvrtok 23. júla, 10.00 h: Small Tour, 13.00: Middle Tour, 16.00: Big Tour, prvá kvalifikácia do Grand Prix.
piatok 24. júla, 10.00: Small Tour, 14.00: Furusiyya FEI Pohár národov, 1. a 2. kolo, 1. kolo je súčasne druhou kvalifikáciou do Grand Prix.
sobota 25. júla, 10.00: Small Tour, finále, 13.00: Middle Tour, 16.00: Big Tour, tretia kvalifikácido Grand Prix, 18.00: Six Bar Competition.
nedeľa 26. júla, 11.00: Little Prix Bratislava-Middle Tour, finále, 14.00: Mercedes-Benz Grand Prix Bratislava FEI Svetový pohár.