Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Cíger čelil kritike Výkonného výboru SZĽH. Priznal, čo zlepší

Na snímke tréner hokejovej reprezentácie SR Zdeno Cíger počas tlačovej konferencie k uzatvoreniu spolupráce medzi Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH) a spoločnosťou Tipsport SK , 25. mája 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Reprezentačný kormidelník zvolil od svojho nástupu do funkcie cestu generačnej obmeny. Cez sezónu vyskúšal niekoľko desiatok hráčov, z ktorých pre svetový šampionát zložil výber s ôsmimi nováčikmi.

Bratislava 25. mája (TASR) - Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a vedenie reprezentácie v stredu stručne zhodnotili účinkovanie národného tímu na MS v Rusku. Tréner Zdeno Cíger dostal od exekutívy aj niekoľko kritických podnetov, ktoré vzal na vedomie a chce sa od nich odraziť za lepšou budúcnosťou. Zároveň otvorene priznal, že na niektorých aspektoch bude musieť popracovať on aj mladí hráči.

Reprezentačný kormidelník zvolil od svojho nástupu do funkcie cestu generačnej obmeny. Cez sezónu vyskúšal niekoľko desiatok hráčov, z ktorých pre svetový šampionát zložil výber s ôsmimi nováčikmi. Na deviatu priečku dostal v stredu spätnú väzbu. "Myslím, že sú to bežné veci, zažil to každý tréner. Od majstrovstiev sme spolu neboli. Povedali sme si krátko, čo sme spravili, čo nie. Boli to jednoduché veci. Oni majú svoje starosti a myšlienky niekde inde. Stručne sme to zhodnotili, hoci bavili sme sa otvorene aj o veciach, ktoré nefungovali. Kritika musí byť, ja s ňou nemám problém," povedal Cíger.



Na stretnutí so zväzovou exekutívou sám priznal, že niektoré veci mu nevyšli podľa predstáv a na základe získaných skúseností sa chce od nich odraziť. "Priznal som veci, ktoré treba zlepšiť. Stále sa budeme baviť o tom, že chlapci potrebujú nabrať skúsenosti. Odohrali sme dobré zápasy aj tretiny, musíme sa len naučiť 'makať' šesťdesiat minút," dodal Cíger.

Na MS do Petrohradu necestoval kouč s vopred vytýčeným cieľom, prekážky chcel s tímom prekonávať postupne. Taktika totálneho hokeja - piati vpredu, piati vzadu - zabrala len v úvodných dvoch dueloch proti Maďarsku a Francúzsku, v ďalšom priebehu šampionátu už škrípala. Nielen taktika, ale hlavne psychická odolnosť tímu. "Nedá sa na prvýkrát byť najlepší. Stáva sa to, aj ja by som si to želal, ale či ja, či hráči, všetci sme potrebovali nabrať viac skúseností," priznal kouč.

Vďaka súhre pozitívnych okolností boli jeho zverenci blízko k postupu do štvrťfinále. Hoci do záverečného zápasu s USA vložili všetko a triumfovali 3:2 po predĺžení, na účasť v osmičke najlepších to nestačilo. Pre trénera je však výkon z duelu proti Američanom odrazovým mostíkom za svetlou budúcnosťou. "Som športovec, ktorý chce víťaziť a urobiť čo najlepší výsledok. Bohužiaľ, majstri sveta sme neboli, zázrak sa nekonal. Chcem sa však odraziť od nášho záverečného zápasu, pretože hráči zistili, že vedia hrať hokej a dokážu vzdorovať aj náročnému súperovi. Musíme pracovať na psychike, aby pochopili, že na to majú," dodal Cíger.