Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Cíger privítal na reprezentačnom zraze 26 hráčov

Zdeno Cíger Foto: TASR/Pavel Neubauer

V stredu sa k nim pripojí aj dvojica útočníkov Tomáš Marcinko a Rastislav Dej, ktorí si ešte plnia klubové povinnosti, a Marek Ďaloga chýbal pre vyšetrenie.

Bratislava 29. februára (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger privítal na utorňajšom druhom zraze v rámci záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta dokopy 26 z 29 nominovaných hráčov. V stredu sa k nim pripojí aj dvojica útočníkov Tomáš Marcinko a Rastislav Dej, ktorí si ešte plnia klubové povinnosti, a Marek Ďaloga chýbal pre vyšetrenie. S tímom sa pripravuje navyše ešte aj martinský útočník Filip Surovka.



"Pre klubové povinnosti čakáme ešte na Marcinka s Dejom. Dohodli sme sa, že prídu až zajtra. Dnes tu tak máme 24 hráčov a troch brankárov. Vrátane Surovku, ktorý tu ostal, no keď prídu ostatní, tak nás pravdepodobne opustí. Budeme mať k dispozícii päť pätiek, to chceme ponechať aj naďalej. V ďalších fázach prípravy budeme samozrejme čakať na ďalších hráčov, ktorí budú postupne vypadávať zo súbojov play off vo svojich ligách," uviedol v utorok tréner Zdeno Cíger.



Oproti minulotýždňovému zrazu opustili káder juniorskí reprezentanti - brankári Frederik Foltán, Boris Babik, obranca Martin Bdžoch a útočník Deni Pätoprstý. Na ich miesto prišli skúsení brankári Július Hudáček s Branislavom Konrádom, obrancovia Peter Čerešňák, Adam Jánošík, Oldrich Kotvan z českej najvyššej súťaže a po vyšetrení Ďaloga z tímu KHL AK Bars Kazaň. Z útočníkov doplnili káder Michal Hlinka, Libor Hudáček a Michael Vandas a v stredu aj Marcinko s Dejom. "S Hudáčkom a Konrádom chceme ísť ďalej, uvidíme čo s Tomekom. Čakáme ešte na mladších brankárov, chceli by sme ich zapracovať medzi skúsenejších, starších," pokračoval Cíger. "Marek Ďaloga ešte nebude trénovať na ľade, ale je v opatere fyzioterapeutov a lekára tu v Bratislave. Postupne by sme mali káder obmieňať, ale až do posledného prípravného zápasu, ktorý je na program 30. apríla v Bratislave proti Dánsku, chceme mať takýto počet hráčov," doplnil generálny manažér slovenskej reprezentácie Róbert Švehla.



Prebiehajúci týždeň bude ešte bez prípravných zápasov a slovenskí reprezentanti si počas neho odkrútia dva dvojfázové dni (utorok - štvrtok) a dva, kde si zatrénujú na ľade len doobeda (streda – piatok). "Stále tu máme hráčov, ktorí mali tréningový a zápasový výpadok. Mali sme aj veľkonočnú pauzu, preto sa budeme musieť rozhýbať," dodal Cíger.

Zápasový program prípravy spestrí Slovákom aj tento rok turnaj Euro Hockey Challenge, v rámci ktorého odohrajú osem duelov. Na prvý nastúpia už 7. apríla v Pori proti domácim Fínom, o deň neskôr sa oba tímy stretnú spolu v Turku. Nasledovať bude domáci dvojzápas proti Rusku v Košiciach 14. apríla a v Poprade o dva dni neskôr. Po treťom kole duelov vo Francúzsku ukončia slovenskí reprezentanti zápasovú časť prípravy na MS proti Dánom. Prvý duel odohrajú 28. apríla v Skalici, druhý 30. v Bratislave. Do dejiska šampionátu v Petrohrade sa presunú 4. mája, úvodné stretnutie ich bude čakať o tri dni neskôr proti Maďarsku.


Nominácia SR na tohtotýždňový prípravný kemp v Bratislave:

Brankári: Július Hudáček (Örebrö, Švéd.), Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR), Tomáš Tomek (MsHK DOXXbet Žilina)

Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Vítkovice Steel, ČR), Marek Ďaloga (AK Bars Kazaň, KHL/Rus.), Dominik Graňák (Rögle BK, Švéd.), Adam Jánošík (HC Piráti Chomutov, ČR), Oldrich Kotvan (HC PSG Zlín, ČR), Lukáš Kozák (Kometa Brno/ČR), Patrik Luža, Mislav Rosandič, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci Slovan Bratislava), Tomáš Rusina (MHC Martin)

Útočníci: Rasistlav Dej (HK Mountfield Hradec Králové, ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR), Peter Galamboš (MHC Martin), Michal Hlinka (Dukla Trenčín), Libor Hudáček (Örebrö, Švéd.), Václav Stupka, Lukáš Handlovský (obaja MsHK DOXXbet Žilina), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všetci Slovan Bratislava), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice, ČR), Martin Réway (HC Fribourg-Gottéron, Švaj.), Rastislav Špirko (Kometa Brno, ČR), Michael Vandas (HC Vítkovice Steel, ČR)

Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (hlavný tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), Róbert Bereš (kondičný tréner), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Viktor Fábik, Andrej Foltýn (fyzioterapeuti), Samuel Petráš (kustód), Michal Malina (masér), Tomáš Štulajter (médiá).



Program Euro Hockey Challenge 2016:

7. apríla: Fínsko - Slovensko o 18.30 v Pori
8. apríla: Fínsko - Slovensko o 18.30 v Turku
14. apríla: Slovensko - Rusko o 17.00 v Košiciach
16. apríla: Slovensko - Rusko o 15.30 v Poprade
22. apríla: Francúzsko - Slovensko o 20.00 v Megeve
24. apríla: Francúzsko - Slovensko o 15.00 v Grenoble
28. apríla: Slovensko - Dánsko o 18.00 v Skalici
30. apríla: Slovensko - Dánsko o 17.00 v Bratislave