Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Domáci postúpili: Čile je prvým semifinalistom Copa America

Uruguajskí futbalisti (modrý dres) a hráči Čile si vymieňajú názory vo štvrťfinále Copa America Čile - Uruguaj na vypredanom Estadio Nacional v Santiagu 24. júna 2015. Foto: TASR/AP/Jorge Saenz

V čílskom tábore zavládla po záverečnom hvizde obrovská radosť.

Santiago 25. júna (TASR) - Futbalisti domáceho Čile sa stali prvými semifinalistami Copa America. Vo štvrťfinále na vypredanom Estadio Nacional v Santiagu zdolali obhajcov titulu z Uruguaja 1:0, v boji o finále narazia v noci na utorok na víťaza duelu Peru - Bolívia. O triumfe tímu trénera Jorgeho Sampaoliho rozhodol v 81. minúte obranca Maurico Isla, ktorý prízemnou strelou k žrdi prekonal brankára Fernanda Musleru.

Uruguajčania v tom čase hrali už bez vylúčeného Edinsona Cavaniho. Dve minúty pred koncom musel ísť predčasne pod sprchy aj Jorge Fucile, čo hostia neuniesli, obkolesili brazílskeho hlavného rozhodcu Sandra Ricciho a na ihrisku prišlo k strkanici. Päť minút sa nehralo, uruguajského kouča Oscara Washingtona Tabareza za opustenie vymedzeného priestoru vykázali z lavičky. Čile stále živí sen na historický prvý triumf na Cope, naposledy bola "La Roja" v semifinále v roku 1999, keď sa juhoamerický šampionát konal v Paraguaji.

Čile bolo od úvodných minút iniciatívnejším tímom, dlho sa však nedokázalo presadiť proti dobre organizovanej obrane Uruguaja, ktorú po vypršaní kartového trestu opäť dirigoval Diego Godin. V 63. minúte videl Cavani po incidente s Gonzalom Jarom druhú žltú a následne červenú kartu, čo ovplyvnilo ďalší priebeh zápasu. Nad štartom kanoniera Paríža St. Germain visel dlho otáznik, jeho otca Luisa Cavaniho totiž zatkli po tom, ako pod vplyvom alkoholu spôsobil autonehodu so smrteľnými následkami. Čiľania využili početnú prevahu v 81. minúte, keď Muslera loptu zle vyboxoval pred šestnástku, Jorge Valdivia ju posunul Islovi, ktorý umiestnenou strelou rozhodol.

V čílskom tábore zavládla po záverečnom hvizde obrovská radosť. "Tvrdo sme bojovali a stále snívame svoj sen o zisku trofeje. Teraz sa však treba naplno sústrediť na semifinále, ešte ani zďaleka nemáme nič v suchu. Musíme sa poďakovať skvelým fanúšikom, ktorí nás dnes vytrvalo povzbudzovali a stáli za nami. Som hrdý na tento tím, ktorý opäť preukázal veľa odvahy," citovala agentúra Reuters slová útočníka Alexisa Sancheza. "Bolo to ťažké. Vedeli sme, s kým máme dočinenia. Uruguajčania sú zvyknutí hrať takéto zápasy a nebolo jednoduché zlomiť ich odpor. Museli sme byť dostatočne trpezliví a čakať na vhodný moment na strelenie gólu. Pred začiatkom turnaja sme si dali za cieľ postúpiť do finále, ešte nám k tomu chýba krok," nechal sa počuť brankár a kapitán tímu Claudio Bravo.

Čílsky kormidelník Sampaoli označil štvrťfinálové víťazstvo na Uruguajom za mimoriadne cenné. "Zdolať Uruguaj v tejto fáze turnaja je pre každý tím veľmi náročná úloha. Aj po inkasovaní gólu a druhom vylúčení sa hostia do poslednej chvíle nevzdávali nádeje na vyrovnanie. Hrali sme dobre, aj keď sme si nevytvorili veľa čistých šancí. Vedeli sme, že ak nestrelíme rýchly gól, bude to komplikované. Opäť ma veľmi potešil výkon Islu. Vo všetkých štyroch zápasoch, ktoré na turnaji odohral, bol kľúčovou postavou v defenzíve i ofenzíve. Neustále rastie, má skvelú formu," povedal argentínsky kormidelník pre oficiálnu stránku turnaja. Tabarez bol napriek prehre s výkonom svojho tímu spokojný. "Vzhľadom na to, proti komu sme nastúpili, sme odohrali dobrý zápas. Domácim sme dovolili vypracovať iba minimum šancí. Po vylúčení Cavaniho to bolo pre nás ťažšie. Nedostávali sme sa k útočeniu a napokon sme neodolali tlaku čílskeho tímu."

štvrťfinále:
Santiago:
Čile - Uruguaj 1:0 (0:0)

Gól: 81. Isla, rozhodoval: Ricci (Br.), ŽK: Isla, Pinilla - Valdivia, Cavani, Fucile, M. Perreira, ČK: 63. Cavani, 88. Fucile (obaja Ur.)
zostavy:
Čile: Bravo - Isla, Medel, Jara, Mena - Diaz (71. Fernandez), Aranguiz, Vidal - Valdivia (85. Pizarro) - Alexis, Vargas (71. Pinilla)
Uruguaj: Muslera - M. Pereira, Gimenez, Godin, Fucile - C. Sanchez, Arevalo, Gonzalez, C. Rodriguez (85. C. A. Sanchez) - Rolan (58. Hernandez), Cavani