Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

City a Newcastle môžu čeliť vyšetrovaniu pre porušenia zákonov EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Manchester City vlastní šejk Mansour bin Zayed Al Nahyan, člen vládnucej rodiny v Abú Zabí a podpredseda vlády Spojených arabských emirátov.

Londýn 27. augusta (TASR) - Anglické futbalové kluby Manchester City a Newcastle United by mohli čeliť vyšetrovaniu Európskej komisie (EK) v súvislosti s údajným porušením nových pravidiel o zahraničných dotáciách. Uviedol to denník Daily Mail.

Podľa zdroja dostala EK od viacerých strán sťažnosti na tieto dva kluby v súvislosti s novými pravidlami, ktoré majú zabrániť tomu, aby štátna pomoc tretích strán ovplyvňovala fungovanie európskeho vnútorného trhu.

Manchester City vlastní šejk Mansour bin Zayed Al Nahyan, člen vládnucej rodiny v Abú Zabí a podpredseda vlády Spojených arabských emirátov. Saudský investičný fond (PIF), ktorý vedie korunný princ Mohammed bin Salman, vlastní 80 percent Newcastlu.

Nemenované strany, ktoré podali sťažnosti naznačujú, že City a Newcastle môžu byť v skutočnosti kontrolované Spojenými arabskými emirátmi a Saudskou Arábiou. Európska komisia prípad údajne skúma, pretože toto verejné financovanie pravdepodobne "vážne deformuje ceny" na prestupovom trhu v Európe a ovplyvní rozvoj futbalového priemyslu.