Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Členovia realizačného tímu vyjadrili výpoveďou solidaritu Hermosovej

Na snímke Jennifer Hermoso. Foto: TASR/AP

Medzi odchádzajúcimi sú asistenti trénera Montse Tome, Javier Lerga a Eugenio Gonzalo Martin.

Madrid 26. augusta (TASR) - Drvivá väčšina členov realizačného tímu ženskej futbalovej reprezentácie Španielska podala hromadnú výpoveď. Stalo sa tak v rámci vyjadrenia solidarity hráčke Jennifer Hermosovej, ktorú po finálovom stretnutí MS v Sydney pobozkal na ústa prezident Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luis Rubiales. Hlavný tréner Jorge Vilda však medzi odchádzajúcimi nie je.

"Nižšie podpísaní vyjadrujú najdôraznejšie odsúdenie správania sa, aké predviedol Luis Rubiales voči Jennifer Hermosovej. Ponúkol príbeh, ktorý v žiadnom prípade neodráža pocity Jenni, ktorá výslovne uviedla, že sa cítila ako ´obeť agresie´. Táto časť technického tímu podporuje Jennifer Hermosovú a podporuje verziu, ktorú prezentuje ona," uvádza sa vo vyhlásení skupiny na sociálnej sieti.

Medzi odchádzajúcimi sú asistenti trénera Montse Tome, Javier Lerga a Eugenio Gonzalo Martin. Ďalej tréner brankárov Carlos Sanchez, technický analytik Ruben Jiminez či fyzioterapeutka Blanca Romerová Moraledaová, ako aj niekoľko ďalších členov tímov iných vekových kategórií.

Rubialesa v sobotu dočasne na 90 dní suspendovala Medzinárodná futbalová federácia. FIFA uviedla, že štyridsaťšesťročnému šéfovi španielskeho futbalu pozastavila výkon funkcie až do momentu, kým disciplinárna komisia prešetrí jeho správanie. Prezident RFEF pobozkal Hermosovú na ústa po tom, ako Španielky premiérovo triumfovali na svetovom šampionáte. Rubiales sa navyše krátko predtým chytil za rozkrok. Kombinácia tohto gesta a nevyžiadaného bozku urobila z Rubialesa podľa agentúry AP národnú hanbu, keďže jeho správanie videl v priamom prenose celý svet. Na pódiu navyše stál vedľa španielskej kráľovnej Letizie.

Rubiales sa v piatok na mimoriadnom zasadnutí RFEF za tieto činy ospravedlnil. Zároveň však napriek silnému tlaku španielskych politikov a futbalových predstaviteľov odmietol odstúpiť z postu prezidenta federácie a vyhlásil, že sa stal obeťou honu na čarodejnice zo strany "falošných feministov".

Hermosová sa bezprostredne po incidente vyjadrila, že sa jej to nepáčilo. Neskôr však v oficiálnom vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor: "Bolo to úplne spontánne recipročné gesto vzhľadom na veľkú radosť z víťazstva na MS. S prezidentom máme skvelý vzťah. Jeho správanie voči nám všetkým bolo v poriadku a bolo to prirodzené gesto náklonnosti a vďačnosti." Vo štvrtok však vyšlo najavo, že RFEF mala futbalistku k tomuto vyhláseniu prinútiť. Tréner Jorge Vilda údajne vyvíjal na spiatočnej ceste z dejiska tlak na jej rodinu, aby bola v ospravedlňujúcom videu spolu s prezidentom. To odmietla útočníčka i kapitánka tímu Ivana Andresová.

Rubialesovi sa nedostalo verejnej podpory od žiadnej významnej športovej osobnosti a zjednotené politické strany ľavice aj pravice ho vyzvali, aby odstúpil.