Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Obrovská radosť domácich: Čile zdolalo Peru a je vo finále

Obrovská radosť čilských futbalových reprezentantov po postupe do finále Copa America v pondelok 29. júna 2015 v Santiagu. Foto: TASR/AP/Luis Hidalgo

Oba góly víťazov zaznamenal Eduardo Vargas.

Santiago 30. júna (TASR) - Futbalisti Čile sa stali prvými finalistami majstrovstiev Južnej Ameriky. V pondelňajšom semifinálovom zápase Copa America zdolali Peru na domácej pôde v Santiagu 2:1, keď oba góly víťazov zaznamenal Eduardo Vargas.

Lepšie do stretnutia vstúpili aktívni Peruánci a z úvodného tlaku si vypracovali niekoľko šancí. Tú najväčšiu mal Jefferson Farfan, ale jeho hlavička len opečiatkovala žrď domácej brány. Rozlet hostí však zastavilo prísne vylúčenie Zambrana. Ten za svoj zákrok na Charlesa Aranguiza dostal v 20. minúte červenú kartu. Čilania využili početnú prevahu tesne pred prestávkou, keď sa po prihrávke od Alexisa Sancheza po prvý raz v dueli presadil Vargas. Peru reklamovalo ofsajd, ale rozhodcovia ich protesty neuznali.

Hostia zdramatizovali duel po hodine hry, keď vlastným gólom im k tomu pomohol Gary Medel. Čile však kontrovalo už o tri minúty neskôr, keď Vargas efektnou strelou z diaľky prekvapil peruánskeho brankára Pedra Galleseho a strelil víťazný gól. "Strely z diaľky som poctivo trénoval. Už keď lopta opustila moju kopačku som vedel, že to bude gól," usmieval sa po zápase Vargas. Domáci si už potom tesný náskok ustrážili a po záverečnom hvizde mohli oslavovať postup do finále.

"Urobili sme historický krok. Pravdepodobne sme nepredviedli náš najlepší výkon na turnaji, ale urobili sme všetko pre to, aby sme dnešný duel vyhrali. Chceli sme byť vo finále a dokázali sme to," hodnotil duel kapitán Čile Claudio Bravo. Peruáncom sa nepáčil výkon rozhodcov. "Na adresu arbitrov radšej nepoviem nič, ale opäť sme boli svedkami nečakaných a zvláštnych vecí. Prvý gól súpera padol z jasného ofsajdu," hneval sa útočník hostí Paolo Guerrero.

Čile na ceste do finále v skupine zdolalo Ekvádor i Bolíviu a remizovalo s Mexikom. Vo štvrťfinále prešlo cez Uruguaj, ktorý dohral zápas bez dvoch vylúčených hráčov. "Dnešný duel bol určite najnáročnejším na celom turnaji. Nehrali sme dobre, chýbala nám rýchlosť, víťazstvo sme museli vydrieť. Čaká nás však finále a tam pôjde o všetko," uviedol domáci tréner Jorge Sampaoli.

Čile majstrovstvá Južnej Ameriky nikdy nevyhralo, štyrikrát skončilo na Copa America druhé. Vo štvrtkovom finále kontinentálneho šampiónatu sa Čile stretne s úspešnejším z dvojice Argentína - Paraguaj.

Copa America - semifinále (Santiago):
Čile - Peru 2:1 (1:0)



Góly: 42. a 64. Vargas - 61. Medel (vlastný), ČK: 20. Zambrano


zostavy:
Čile: Bravo - Isla, Medel, Rojas, Albornoz (46. Mena) - Vidal, Diaz (46. D. Pizarro), Aranguiz - Valdivia (86. Gutierrez) - E. Vargas, Sanchez

Peru: Gallese - Advincula, Zambrano, Ascues, J. Vargas - Ballon, Lobaton (73. Yotun) - Carrillo (73. C. Pizarro), Farfan, Cueva (27. Ramos) - Guerrero