Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Košice zdolali Zlaté Moravce, Trenčín deklasoval Nitru

Na snímke hráč MFK Košíc Miroslav Viazanko strieľa gól na 1:0, vľavo vzadu hráč ViOnu Juraj Pilát počas 1. kola futbalovej novej sezóny Corgoň ligy medzi MFK Košice - ViOn Zlaté Moravce 13. júla 2013 v Košiciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

Záver zápasu patril domácim, ktorí v poslednej minúte predsa len dali svoj druhý gól.

Košice 13. júla (TASR) - Stretnutie sa už od úvodnej minúty hralo v rýchlom tempe, útoky sa striedali na oboch stranách, ale bez streľby. Prvú strelu na bránu vyslal domáci Duda v 15. minúte. Z priameho kopu z 20 m namieril do ľavého horného rohu, ale Kuciak jeho stelu kryl. Hostia potom strelecky odpovedali až v 22. minúte, keď po prvý raz ohrozil bránu domácich z hranice šestnástky Pintér. Tofiloski sa však nedal prekvapiť a vyznamenal sa aj po Pintérovom priam kope v 26 minúte.

Domáci boli trpezlivejší v rozohrávke a v 29. minúte pri jednom z postupných útokov si v pokutovom území nabehol na prihrávku Viazanko a lobom prekonal vybiehajúceho Kuciaka. O 2 minúty neskôr sa do podobnej šance dostal domáci Haskić, z uhla namieril do prázdnej brány, ale kapitán hostí Majerník z bránkovej čiary odvrátil loptu na roh.

Na snímke brankár ViOnu Martin Kuciak počas 1. kola futbalovej Corgoň ligy medzi MFK Košice - ViOn Zlaté Moravce 13. júla 2013 v Košiciach.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Do 2. polčasu nastúpili aktívnejšie naladení hostia. Už v 49. minúte mohol Furtado vyrovnať, ale jeho tvrdú strelu spoza šestnástky Tofiloski chytil. Domáci postupne hru otáčali, v 53. minúte ušiel po pravej strane Viazanko, prihral úplne voľnému Hovančíkovi, ale ten zblízka trafil len ležiaceho protihráča. V 63. minúte boli Košičania blízko k druhému gólu, keď sa k nepresnej rozohrávke hostí dostal Šinglár, prihral úplne voľnému Haskičovi, ten však mieril len do brvna.

Na druhej strane v 71. minúte hostia založili jeden zo svojich rýchlych protiútokov a Pribula z dobrej pozície trafil do žrde. Záver zápasu patril domácim, ktorí v poslednej minúte predsa len dali svoj druhý gól striedajúcim Diabym, keď sa lopta ponad padajúceho brankára prešmykla do siete.

Jaroslav Galko, tréner Košíc: "Na úvod sezóny to bolo dobré, bojovné a dramatické stretnutie až do konca. Súpera sme od úvodu napádali, po vedúcom góle sme rýchlo chceli dať druhý, upokojujúci, ale žiaľ, Haskič dve vyložené šance nedokázal premeniť. Ten poisťovací gól však predsa len prišiel v poslednej minúte."

Branislav Mráz, tréner ViOn-u: "Gratulujem domácim k víťaztvu. V prvom polčase nás Košičania potrestali za našu chybu v obrane, do druhého sme nastúpili s jediným cieľom vyrovnať. Mali sme na to aj šance, ale žiaľ, hráči ich nedokázali využiť. Verím, že v ďalších kolách sa bude naša hra zlepšovať."











Trenčín zdolal Nitru vysoko 4:0

Trenčín 13. júla (TASR) -
Trenčan Fanendo Adi (vpravo) sa teší po góle spoločne s Karolom Mondekom v zápase 1. kola futbalovej Corgoň ligy AS Trenčín - FC Nitra 13. júla 2013 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
V prvom polčase obe mužstvá predviedli snaživý výkon, ktorý bol však poznačený tým, že sa hralo iba úvodné kolo. Prvú šancu v stretnutí vybojoval Mondek, ktorý loptu ponúkol nabiehajúcemu Adimu. Nigérijský útočník loptu poslal tesne vedľa ľavej tyče. O štyri minúty na centrovanú loptu nedosiahol Ivančík.

Po niečo viac ako štvrťhodine Holúbek vybojoval loptu v rohu 16-tky, nabil Štefánikovi ten však z prvej v dobrej pozícii minul priestor bránky. V 31. minúte sa pred Volešáka prebil Šmehyl, no jeho strelu obrana zlikvidovala na rohový kop. V 34. minúte sa po chybe obrany dostal k lopte Ševčík, sám pred Volešákom zlyhal. V závere polčasu sa už diváci tešili z gólu, no ich radosť bola predčasná. Williamov gól hlavou pre ofsajd rozhodcovia neuznali.

Polícia zasahuje v sektore fanúšikov Nitry proti výtržníkom v zápase 1. kola futbalovej Corgoň ligy AS Trenčín - FC Nitra 13. júla 2013 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po zmene strán sa rozbehol domáci gólostroj. V 48. minúte vypálil z 25 metrov Štefánik a lopta sa od brvna odrazila za bránkovú čiaru. O päť minút načal svoj hetrik Adi. Centrovanú loptu mu ponúkol Baéz, nigérijský útočník sa pohral s brankárom Chudým a prudkou strelou pridal druhý gól Trenčína. V 56. minúte si s obranou poradil Mondek, snažil sa prihrať pred bránku, no loptu do bezpečia upratala obrana.


V 62. minúte na 3:0 pridal strelecky disponovaný Adi, keď na hranici 16-tky prebral prihrávku, obtočil sa okolo súpera a hoci sa brankár lopty dotkol, gólu nezabránil. Strelecký účet stretnutia v 72. minúte uzavrel Adi, keď mu Štefánik prihral, hoci bol faulovaný, a druhý najlepší strelec Trenčína v príprave zavŕšil svoj hetrik. V závere stretnutia sa Štefánik pokúšal napodobniť prvý gól, no tentoraz minul bránku. Trenčania tak potvrdili, že im Nitra ako súper na úvod na úvod sezóny sedí.

Ľuboš Nosický, tréner Trenčína: "Nie je jednoduché začínať sezónu pred vlastnými fanúšikmi. Dnešný zápas bol najmä o psychike, boli sme v stretnutí uvoľnenejší a to rozhodlo. Moji zverenci predviedli množstvo akcií, z ktorých sme strelili štyri góly, čo ma teší. Je to pre nás povzbudenie do ďalšej práce."

Ladislav Šimčo, tréner Nitry: "Vzhľadom na prvý polčas je pre nás konečný výsledok krutý. Som presvedčený, že herná koncepcia, s ktorou sme do Trenčína cestovali bola správna. V zápase rozhodol úvodný gól, ktorý nás zlomil. Máme na čom pracovať a verím, že chyby, ktoré sa dnes vyskytli sa nám podarí odstrániť. Niektorí hráči si musia vstúpiť do svedomia."











Senica vyhrala nad Trnavou

Senica 13. júla (TASR) - Vo výbornej elektrizujúcej atmosfére sa v 1. polčase hralo vyrovnané stretnutie v strede poľa. Seničania boli kombinačnejší, viac sa snažili tvoriť, Trnavčania boli zase agresívnejší. Už v 3. minúte sa dostal po Piroskovom centri k zakončeniu Kalabiška, ale Rusova našiel pripraveného. Na druhej strane sa predral do pokutového územia Hodek, ktorý však mieril tesne nad. O ďalšiu strelu sa pokúsil Jirásek v 19. minúte a Rusov musel loptu vyraziť na roh.

Na snímke hráč FC Spartak Trnava Erik Sabo (vľavo) a hráč FK Senica Jan Kalabiška v zápase 1. kola futbalovej Corgoň ligy FK Senica - FC Spartak Trnava v Senici 13. júla 2013.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Diváci sa mali na čo pozerať, v Senici sa hralo kvalitné stretnutie. V 32. minúte po Procházkovej technickej strele lopta išla tesne vedľa ľavej žrde. Dramatický bol záver polčasu. V 44. minúte po nacvičnom signále a priamom kope Jiráska hlavičkoval osamotený Diarrassouba vedľa. Na druhej strane z rýchleho protiútoku zakočoval tvrdo halffvolejom Mikovič, brankár Šulla však vytiahol fantastický zákrok. V nadstavenom čase vysunul Diarrassouba do pokutového územia Pirosku, ten si zasekol stopéra Trnavy a k pravej žrdi otvoril skóre.

Výborné predstavenie pokračovalo aj po prestávke. Domáci boli lepším tímom a tlačili sa viac pred trnavskú bránu. V 50. minúte po zavare v trnavskej päťke zakončoval Piroska, ale pred dobiehajúcim Hiagom v poslednej chvíli loptu odkopol do bezpečia Janečka. V 57. minúte stiahol unikajúceho Diarrassoubu stopér Adámik. Mal vidieť červenú kartu, ale na prekvapenie videl len žltú. Seničania zvýšili svoj náskok v 66. minúte, keď po krásnom centri Kalabišku sa do vzduchu zavesil striedajúci Jaroslav Diviš a prakticky svoj prvý dotyk s loptou premenil na gól, keď loptu usmernil hlavou za Rusovov chrbát. Ďalší signál po rohovom kope domácich zakončoval Piroska strelou tesne nad. Hralo sa hore-dole, Trnavčania mali možnosť v 76. minúte Janečkom, ktorého strela z voleja však našla Šullu pripraveného. O minútu neskôr unikol výborne hrajúci Diarrassouba trnavskej obrane, ale jeho strelu Rusov vyrazil na roh.

V závere Trnavčania pritlačili, snažili sa ešte čosi urobiť s výsledkom. V 80. minúte po rýchlom protiútoku zakončoval Grabež, do strely ktorého sa výborne vložil Čermák a lopta letela do autu. Zdramatizovanie priniesla 87. minúta, keď po centri z pravej strany sa lopta cez malé vápno dostala k Jabubovovi, od ktorého sa nešťastne odrazila za Šullov chrbát. Trnavčania mohli ešte vyrovnať v 90. minúte, keď po hlavičke Hodeka sa vyznamenal brankár Šulla a Záhoráci sa pod vedením nového trénera Pagáča tešili z víťazstva.
Juraj Jarábek, tréner Spartaka Trnava: "Cestovali sme do Senice s ambíciami bodovať. Na druhej strane musím povedať, že zápas bol výborný, v dobrom tempe, obe mužstvá chceli vyhrať. Zlomový bod bola nepremenená šanca Mikoviča. Prvý polčas bol najmä o bojovnosti, o súbojoch. Dobre sme prečítali štandardné situácie Senice. Zaskočil nás gól do šatne a nezachytili sme ani úvod druhého polčasu. Dostali sme druhý gól. Po ňom sme však zdvihli hlavy a podarilo sa nám znížiť. Žiaľ, druhý už nie. Aj preto, že Senicu podržal ich brankár Šulla. Takýto futbal sa však divákom musel páčiť."

Eduard Pagáč, tréner FK Senica: "V prvom rade ďakujem chalanom, ktorí bojovali, dreli. Bolo vidieť, že sme šli celý zápas za víťazstvom. Súper prišiel hrať futbal. Zážitok zo zápasu umocnila výborná divácka kulisa. Futbal sa musel ľuďom páčiť. Zlom v stretnutí nastal na konci prvého polčasu, kedy súper nepremenil výbornú príležitosť a pár minút sme viedli my. Sú to momenty, ktoré rozhodujú o zápasoch. Škoda našej miernej nekoncentrácie pri štandardke, po ktorej súper znížil na 1:2. Som však rád, že sme zápas dobojovali do víťazného konca. Dnešný zápas je pre mňa úžasný v tom, že som mal premiéru a dokázali sme v krajskom derby zvíťaziť."